SOS εκπεμπει η γραμμη SOS

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται η γραμμή SOS του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης και κινδυνεύει να κλείσει. Η γραμμή SOS λειτουργεί καθημερινά από το 2003 για άτομα που έχουν ανάγκη, με στελέχη επαγγελματίες κι εθελοντές και μέχρι το 2007 έχει χειριστεί περισσότερες από 5.500 οικογενειακές υποθέσεις.

Η γραμμή SOS «Δίπλα σου» κατά της οικογενειακής βίας είναι χωρίς χρέωση από σταθερό τηλέφωνο, από οπουδήποτε στην Ελλάδα. Είναι υπηρεσία που λειτουργεί με εχεμύθεια και προσφέρει βοήθεια σε άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης ξεκίνησε το 1983 στις Βρυξέλλες από μία ομάδα γυναικών που νιώθουν το βάρος της ευθύνης απέναντι στις γυναίκες που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με άλλες ή υποφέρουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Πρόκειται για μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία εργάζεται ώστε να συντονίσει και να εισαγάγει δράσεις γύρω απ’ τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέλη του Δικτύου είναι ομάδες γυναικών και οργανώσεις που λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παίρνουν μέρος σε εκστρατείες που έχουν ως στόχο να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική για τα θέματα ισότητας.

Στόχοι του Δικτύου

Στόχος του Δικτύου είναι να προωθήσει την κατάκτηση ίσων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα δύο φύλα και αυτό να εξαπλωθεί σε κάθε χώρα, εστιάζοντας κυρίως στην προσωπική και οικονομική ανάπτυξη των κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών, ιδιαίτερα στο βαθμό που επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης έχει έναν τομέα νεότητας που στοχεύει στη στήριξη της διαφορετικότητας και την ενδυνάμωση των νέων μέσα από σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες. Από το 1983 το Δίκτυο έχει κατορθώσει να προκαλέσει και να διατηρήσει έντονο ενδιαφέρον ανάμεσα στις γυναίκες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη νομοθεσία για την ισότητα και την πολιτική για ίσες ευκαιρίες.

Άξονες του Δικτύου

Το Δίκτυο σε γενικές γραμμές κινείται σε τρεις άξονες: Ο πρώτος άξονας αφορά στην πρόληψη, η οποία όπως πάντα, είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Ένας από τους τρόπους πρόληψης είναι η εκπαίδευση, με τη δημιουργία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο σεμιναρίων και εκδηλώσεων για την κατάρτιση γύρω από θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας των δύο φύλων σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε εθελοντές που θέλουν να ενσωματωθούν στη δράση της οργάνωσης, σε μαθητές σε σχολεία

Ο δεύτερος άξονας αφορά υποστηρικτικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα στη λειτουργία δύο υποστηρικτικών τηλεφωνικών γραμμών, τη λειτουργία καταφυγίου και το τμήμα επαγγελματικής επανένταξης.

Ο τρίτος άξονας αφορά στις προσπάθειες παρέμβασης στο νομοθετικό πλαίσιο, όπου γίνεται προσπάθεια για την καλυτέρευση των κρατικών υπηρεσιών την βελτίωση των θεσμών και την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, ακόμα και σε πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής.

Υποστηρικτικές τηλεφωνικές γραμμές

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Δικτύου, μέσω των οποίων το Δίκτυο παρέχει στα θύματα ψυχολογική υποστήριξη, νομική κάλυψη, οικονομική ενίσχυση, ακόμα και εύρεση εργασίας. Λειτουργούν δύο υποστηρικτικές τηλεφωνικές γραμμές,: η «SOS Δίπλα σου», για γυναίκες (αλλά και άνδρες και παιδιά) που υφίστανται σωματική ή ψυχολογική βία στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον τους, και «SOS κατά της σωματεμπορίας», για γυναίκες που έχουν ήδη πέσει θύματα ή τους ασκείται πίεση να εκδοθούν, και, γενικά, για άτομα που ζουν σε συνθήκες καταπίεσης.

Πάνω από 2500 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν από την γραμμή σε ένα χρόνο.

Καταφύγιο

Ειδικά για τις γυναίκες-θύματα κακοποίησης, λειτουργεί καταφύγιο στο οποίο μεταφέρονται τα θύματα μαζί με τα παιδιά τους, όποτε κρίνεται αναγκαίο. Για την καλυτέρευση των κρατικών υπηρεσιών και την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, γίνονται ενέργειες για τη βελτίωση των θεσμών και την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, ακόμα και σε πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι προσπάθειες αποβλέπουν και στη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την συνέχιση και την ανάπτυξη της δράσης του Δικτύου.

Τμήμα επαγγελματικής επανένταξης

Μετά από νομική, ιατροφαρμακευτική ψυχολογική υποστήριξη και κοινωνική επανένταξη τα άτομα χρειάζεται να αισθάνονται ότι μπορούν να εργασθούν και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Αντικείμενα του Δικτύου

Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης της Ελλάδας ασχολείται με την παροχή συμβουλών και ενημέρωσης σχετικά με τις πολιτικές ισότητας για τις γυναίκες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ευρύτερα, τη δικτύωση ανάμεσα σε γυναικείες ομάδες, οργανώσεις μέσα στην Ε.Ε. και διεθνώς, στη βάση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την προώθηση της ανάπτυξης και της ειρήνης με συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων πάνω σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολιτικές της Ε.Ε. και τις πολιτικές ίσων ευκαιριών στα κράτη-μέλη, σε περιφερειακό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, με την έρευνα και δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δυνατότητα σύστασης γυναικείων συνεταιρισμών και μικρών επιχειρήσεων. Ασχολείται, επίσης, με προγράμματα πρόληψης, αλλά και στήριξης θύματος κατά της βίας, ιδιαίτερα για γυναίκες και παιδιά, εκλαμβάνοντας τη βία ως το μεγαλύτερο μέσο παρεμπόδισης της ανθρώπινης ανάπτυξης, με μελέτες, συνέδρια και διεθνή συνεργασία για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων, την καταπολέμηση της διαφθοράς των δημοσίων υπηρεσιών και την παρακολούθηση των φορέων σχεδιασμού πολιτικής και, τέλος, με αναπτυξιακά προγράμματα με άξονα την εκπαίδευση ειρήνης.

Η γραμμή SOS εκπέμπει SOS

Αυτή τη στιγμή η γραμμή SOS αναζητά πόρους, διότι βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και κινδυνεύει να κλείσει. Να σημειωθεί ότι έχει διαχειριστεί 6000 περιστατικά οικογενειών και γυναικών, από 25 περιοχές της Ελλάδας και τα ανήλικα παιδιά που εμπλέκονται είναι πάνω από 4000. Όπως τονίζουν στελέχη του Δικτύου, δεν μπορούν να συνεχίσουν χωρίς τη στήριξη όλων μας, ώστε να κάνουν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά να ξαναβρούν το χαμόγελο που έχασαν. Και μη ξεχνάτε:

Με κλήση από σταθερό τηλέφωνο από την Τρίτη 20 μέχρι και την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στηρίξτε τις δράσεις του με ένα ευρώ, στο 901-11-118-118.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ Δ.Γ.Ε.:

Εθνική τράπεζα: 0642960 3381

Citibank: 550404 9525

Ποσά άνω των 100 ευρώ εκπίπτουν στην εφορία, ως δωρεές.

Επιμέλεια: Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.