SOS απο την Σαμοθρακη

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γιάννης Πετρούδας επισκέφθηκε χθες το πρωί το γραφείο της περιφέρειας ΑΜ-Θ προκειμένου να έχει μια πρώτη επικοινωνία με τη νέα γενική γραμματέα Δώρα Κόκλα και να της μεταφέρει δια ζώσης τα προβλήματα του νησιού. Με αφορμή την παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη την ενημέρωσε εν συντομία λέγοντας ότι το νησί αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και η ίδια, με το πέρας σύσκεψης που έγινε με αντικείμενο τα αναπτυξιακά προγράμματα, δεσμεύτηκε πως η επόμενη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Σαμοθράκη και μάλιστα σύντομα.

Ο κ. Πετρούδας εξήγησε αρχικά τον σκοπό της παρουσίας του. «Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην περιφέρεια για το νέο χρόνο γιʼ αυτό και θέλω να ευχηθώ σε όλους τους κατοίκους χρόνια πολλά. Η επίσκεψή μου έχει σκοπό τη γνωριμία με τη νέα γενική γραμματέα κ. Κόκλα και συνέπεσε με την επίσκεψη της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη, την οποία γνώρισα έστω και στιγμιαία και προσπάθησα με λίγα λόγια να δώσω το στίγμα της Σαμοθράκης, του νομού Έβρου, της Θράκης».

Ανάμεσα στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διέκρινε τα όσα προκάλεσε τον περασμένο Δεκέμβρη μια ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νησί, αφήνοντας πίσω της πολλές υλικές ζημιές, καθώς πλημμύρισαν καταστήματα και σπίτια, μετακινήθηκαν αυτοκίνητα, έπεσε μια γέφυρα στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καμαριώτισσας – Θέρμων.

Μέσα σε μια ώρα, η παραλιακή πλευρά από την Καμαριώτισσα μέχρι την Παλαιάπολη μεταμορφώθηκε από την ξαφνική καταιγίδα η οποία κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή σʼ έναν οδηγό που «έτυχε» να περνάει από το γεφυράκι και παρασύρθηκε από τα νερά.

Ο κ. Πετρούδας μίλησε για τα αποτελέσματα που άφησαν τα έντονα φαινόμενα. «Τον τελευταίο καιρό είχαμε μεγάλες ζημιές από καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το νησί οι οποίες έχουν να παρουσιαστούν εδώ και 50 χρόνια, όπως παρατηρούμε εμείς οι γεροντότεροι. Η αποκατάσταση αυτών των ζημιών επείγει.

Για όσους γνωρίζουν το νησί, να πούμε πως καταστράφηκαν γέφυρες στον κεντρικό οδικό άξονα προς τα Θέρμα, τείχη αντιστήριξης, γκρεμίστηκαν αποθήκες, στάβλοι και άλλες μικρότερες ζημιές στο οδικό επαρχιακό δίκτυο που είναι πολύ μεγάλο. Αυτές οι ζημιές απαιτούν για την αποκατάστασή τους ποσά τα οποία για το δήμο Σαμοθράκης είναι απαγορευτικά. Η νομαρχία, στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων για ό,τι αφορά την ίδια έχει κάνει μια προμελέτη κι έχει υποβάλλει αίτημα για 700.000 ευρώ, για τα βασικότερα θέματα. Εμείς, ζητάμε από το υπουργείο Εσωτερικών – το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπως συνηθίζουμε να το λέμε – την περιφέρεια και από το νομό άλλες 100.000 ευρώ για να κλείσουμε τις βασικότερες από τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί γιατί αν δεν κλείσουν άμεσα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν μεγαλύτερες και να θρηνήσουμε ακόμη και ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Πετρούδας σημείωσε πως η γνωριμία με την κ. Κόκλα και την κ. Τζάκρη ήταν πολύ σύντομη και ανέφερε πως θα συναντούσε και τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Τάσο Παράσχου. «Ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρξει μια επίσκεψη στο νησί από το υφυπουργείο Εσωτερικών, με τον συμπολίτη μας υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο, την υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και τη νέα γενική γραμματέα Δώρα Κόκλα για να δουν από κοντά τα προβλήματα καθώς δε μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθός τους εάν δεν τα δει ιδίοις όμασι».

• Σκουπίδια:

εν αναμονή του ΧΥΤΥ

Ο δήμαρχος του νησιού σημείωσε πως τα προβλήματα της Σαμοθράκης είναι πάρα πολλά, επικεντρώνοντας σʼ ένα που τους ταλάνισε δυο καλοκαίρια, όπως είπε, και δεν έχει λυθεί πλήρως, αυτό των απορριμμάτων. «Έχουμε μιλήσει πολύ για τα σκουπίδια. Θα είναι δύσκολο και απαράδεκτο να έχουμε για τρίτη χρονιά, για τρίτο καλοκαίρι, τα προβλήματα που είχαμε τα δυο τελευταία καλοκαίρια. Η Σαμοθράκη είναι ένα όμορφο, οικολογικό νησί με πολύ καλό περιβάλλον αλλά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τα σκουπίδια.

Τα αίτια είναι πάρα πολλά, δεν βγάζουμε την ουρά μας απʼ έξω, έχουμε την ευθύνη μας σαν Σαμοθρακίτες. Έχουν δρομολογηθεί λύσεις για τη μεταφορά των σκουπιδιών στη στεριά.

Έχουμε ξεκινήσει και την ανακύκλωση η οποία προσκρούει στη μη αποπεράτωση του ΣΜΑ που ήδη γίνεται. Αυτή τη στιγμή μεταφέρουμε τα σκουπίδια στην Κομοτηνή στο πλαίσιο μιας σύμβασης που έχουμε για δυο μήνες και θα πρέπει αυτό να συνεχιστεί μέχρι να γίνει ο ΧΥΤΥ στη Σαμοθράκη και παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή της ανακύκλωσης να λυθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια στη Σαμοθράκη» κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.