«Σολομωντειο» λυση για τη ΔΕΥΑΚ προτεινει η Ελενη Λαφτση

Με αιχμές περί αποφυγής μικροκομματικών παιχνιδιών και εκμετάλλευσης

Η υπόθεση της αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης της ΔΕΥΑΚ δεν χωρά μικροπολιτικά παιχνίδια ξεκαθαρίζει με νόημα η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή σε δήλωσή της. Αιτιολογώντας αυτή την άποψή της η κ. Λαφτσή εξηγεί πως λόγω των αντικρουόμενων αποφάσεων από τον ΑΠ «οι πιθανότητες να δικαιωθούν είτε οι εργαζόμενοι είτε η επιχείρηση, είναι, κατά την άποψη μου, σχεδόν 50-50%» εξ ου και προτρέπει διοίκηση και εργαζόμενοι να έρθουν σε συμβιβασμό.
 
Η ίδια αναγνωρίζει πως υπάρχουν «ευθύνες για το χειρισμό της υπόθεσης από τη διοίκηση» όμως, όπως αντιτείνει, «αυτός δεν είναι λόγος για τη μη αναζήτηση λύσης». 

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Λαφτσή έχει ως εξής: 

«Η διαφορά που ανέκυψε μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ Κομοτηνής και τμήματος των εργαζομένων, δεν επιδέχεται μικροκομματική εκμετάλλευση και λαϊκισμό, ενόψει μάλιστα της προεκλογικής περιόδου στην οποία έχουμε ήδη εισέλθει. Και αυτό αφορά κυρίως τους αυτοδιοικητικούς, αλλά και τους αμέσως η εμμέσως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή.

Η προσέγγιση του θέματος θα πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιστεκόμενοι στους κάθε είδους πειρασμούς και κυρίως αυτόν της ψηφοθηρίας. Διότι έχουμε άμεσο συμφέρον να βγουν όσο το δυνατόν αλώβητοι από την υπόθεση αυτή και οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τις επιβληθείσες ,μέσω των μνημονιακών νόμων, μισθολογικές περικοπές και οι οποίοι στηρίζουν, αιμοδοτούν την επιχείρηση εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και η ΔΕΥΑΚ ,αφήνοντας πίσω ένα βεβαρημένο παρελθόν, να γίνει μια βιώσιμη και, γιατί όχι, ανθηρή επιχείρηση η οποία θα μπορεί με αποτελεσματικότητα να υπηρετεί τον κοινωφελή χαρακτήρα της.
 
Η έκδοση πλήρως αντικρουόμενων αποφάσεων από τον ΑΠ, αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα ,τα οποία γνώριζα κατά τη συνάντηση μου με το ΔΣ των εργαζομένων και τα οποία τους ευνοούσαν και δυστυχώς επανατοποθετεί και επανεξετάζει την υπόθεση σχεδόν από μηδενική βάση. Οι πιθανότητες δηλαδή να δικαιωθούν είτε οι εργαζόμενοι είτε η επιχείρηση ,είναι, κατά την άποψη μου ,σχεδόν 50-50%.Καποιος δηλαδή θα βγει χαμένος και κάποιος κερδισμένος. Πρέπει να αποφασίσουμε, και κυρίως οι δυο πλευρές, αν το θέλουμε αυτό και αν πράγματι θα ωφελήσει και ποιους. Πέρα βέβαια από αυτούς που βρήκαν τη ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να το εκμεταλλευτούν πολιτικά προς άγρα ψήφων!

Δεν θα ήθελα με τίποτα από αυτή την ιστορία να βγουν με σκυμμένο το κεφάλι οι εργαζόμενοι. Δεν μας συμφέρει ως κοινωνία. Άλλωστε είναι μισθοί που τους έχουν ανάγκη. Πίσω από αυτούς βρίσκονται οικογένειες με ανάγκες. Δεν θα ήθελα όμως ούτε η επιχείρηση να βγει ισοπεδωμένη, έχοντας να καταβάλει στο τέλος τεράστια ποσά που πιθανόν να θέσει την ίδια τη λειτουργία της εν αμφιβόλω.

Σαφέστατα υπάρχουν ευθύνες για το χειρισμό της υπόθεσης από τη διοίκηση. Απαράδεκτη κωλυσιεργία, έλλειψη συνεννόησης με τους εργαζόμενους, απουσία ολοκληρωμένων ΔΣ, δυσεύρετη η υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της υπόθεσης.

Αλλά αυτός δεν είναι λόγος για τη μη αναζήτησή λύσης. Δεν υπάρχει λύση που να μπορεί να ικανοποιήσει απόλυτα και τις δυο πλευρές. Στο δημοτικό συμβούλιο που ήρθε το θέμα, κατόπιν δίκης μας παραίνεσης, η θέση μου ήταν ότι η οποία λύση πρέπει να βρεθεί πριν από τις 3 Σεπτέμβρη, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το 1ο δικαστήριο, διότι μετά την έκδοση της προσωρινής απόφασης ο προσωρινά κερδισμένος δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε συμβιβασμό. Και το περιεχόμενο της συμφωνίας να αφορά στον περιορισμό της απαίτησης των εργαζομένων στα 2/3 η στο μισό της απαίτησης ,με ταυτόχρονη παραίτηση από πλευράς της επιχείρησης από το ένδικο μέσο της εφέσεως που πρόκειται να εκδικασθεί τον Οκτώβριο. Κατά την άποψη μας είναι ένας συμβιβασμός που θα επιτρέψει και τις δυο πλευρές να συνεχίσουν όρθιοι και με αξιοπρέπεια την επόμενη μετά και κυρίως να μπορέσουν να συνεργαστούν για το καλό του κοινωνικού συνόλου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.