Σωκρατης Μαλαμας, Ορφεας Περιδη: Μουσικη η πιο πλουσια «χωρα»

Οι δυο κυριότεροι τραγουδοποιοί της σύγχρονης γενιάς βρέθηκαν στην Κομοτηνή για να χαρίσουν στους θαυμαστές τους, που έσπευσαν να γεμίσουν το χώρο για να τους απολαύσουν, δύο αξέχαστες βραδιές γεμάτες από μουσική, τραγούδι και φιλοσοφία.

Ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Ορφέας Περίδης επάνω στη σκηνή έμοιαζαν σαν να είχαν γεννηθεί για να συνεργαστούν. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως οι δύο μεγαλύτερες φωνές της έντεχνης μουσικής ενώθηκαν για να φτιάξουν ένα σχήμα που είναι σε θέση να επικαλύπτει κάθε άλλη δραστηριότητα στον τόπο που τραγουδάνε.

Όταν η χημεία δύο ανθρώπων ταιριάζει απόλυτα, τότε το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Έτσι λοιπόν και χθες το βράδυ όσοι βρέθηκαν στο χώρο του «Εν χορδαίς και οργάνοις» έζησαν μια μουσική βραδιά ανεπανάληπτη που όμοιά της είχαν να δουν χρόνια οι Κομοτηναίοι.

Τραγούδια από τις δισκογραφικές δουλειές των δύο τραγουδοποιών αλλά και μουσικές αναφορές σε μεγάλους ερμηνευτές και συνθέτες όπως ο Νικόλας Άσιμος, ο Μάνος Λοϊζος, ο Μάνος Χατζιδάκης και ο Στέλιος Καζαντζίδης συνέθεσαν το σκηνικό της χθεσινής βραδιάς.


Ο Ορφέας Περίδης με την γλυκιά μελωδική φωνή του και με συνοδεία μόνο της κιθάρας του και μιας φλογέρας ταξίδεψε τους θεατές σε μουσικά μονοπάτια του έρωτα και της νιότης.

Ο Σωκράτης Μάλαμας βαστώντας την κιθάρα του και με όπλο την καθαρή και μπάσα φωνή του απέδειξε για ποιο λόγο έχει τόση μεγάλη απήχηση στη νεολαία και όχι μόνο όλα αυτά τα χρόνια παραμένοντας σταθερός και προσηλωμένος στις μουσικές του καταβολές.

Μάλιστα δεν δίστασε να εισέλθει και σε μουσικά μονοπάτια που πολλοί τα θεωρούν «απαγορευμένα» τραγουδώντας με εκπληκτική επιτυχία τραγούδια του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη.

Οι δύο τραγουδοποιοί βρισκόταν στη σκηνή για περισσότερες από τρεις ώρες ακούραστοι, θέλοντας να ικανοποιήσουν τους θαυμαστές τους και να ρουφήξουν κάθε μυρωδιά της πόλης που τόσο τους εντυπωσίασε όπως οι ίδιοι ανέφεραν.

Ο Ορφέας Περίδης ξεκινώντας να τραγουδήσει τον «Ρομπέν των καμένων δασών» διηγήθηκε την ιστορία του τραγουδιού, το οποίο γεννήθηκε στην Κομοτηνή από ένα φοιτητή Αθηναίο που βαρέθηκε να βλέπει πολυκατοικίες και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ.

Τα τραγούδια διαδέχονταν το ένα το άλλο ασταμάτητα με μια αλληλουχία μαγική θα μπορούσε να πει κανείς. Οι ρυθμοί των τραγουδιών ανεβοκατέβαιναν με ταχείς ρυθμούς και τα συναισθήματα εναλλασσόταν με εκπληκτική ταχύτητα.

Ατμόσφαιρα μαγική. Άκρως ερωτική. Άλλωστε ο έρωτας πάντα κατείχε κυρίαρχη θέση σε αυτό το είδος των τραγουδιών. Το κοινό αποθέωνε τους τραγουδιστές σε κάθε τους μουσικό σινιάλο.

Μετά τις δύο το βράδυ το πρόγραμμα «απελευθερώθηκε» από τα στενά όριά του και οι δύο τραγουδοποιοί χάρισαν στο κοινό, με τη μοναδική ερμηνευτική τους ικανότητα, αξέχαστα τραγούδια που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην ελληνική μουσική παράδοση. Μελωδίες μεστές από λόγο και μουσική έκαναν όλους τους θαμώνες να μην θέλουν να φύγουν από το μαγαζί παρά το προχωρημένο της ώρας και της σημερινής εργάσιμης ημέρας.

Εκεί γύρω στις τρεις το πρωί, το πρόγραμμα σταμάτησε, όχι όμως οριστικά, καθώς όπως είπε και ο Ορφέας Περίδης «αυτό ήταν το πρώτο μέρος. Το δεύτερο θα το ζήσουμε όλοι μαζί αύριο (σ.σ. σήμερα) για αυτό θέλουμε να μην ξενυχτήσετε από σήμερα». Ραντεβού λοιπόν απόψε για ακόμα ένα μουσικό ταξίδι σε τόπους και σε χρόνους μιας άλλης εποχής.

Τάσος Συκάκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.