SMS: Sημαντικα Μηνυματα Sτοχοι

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι από στελέχη του Εθνικού Συμβούλιου Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν) με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει σε 13 περιφέρειες της χώρας και τιτλοφορείται «SMSofYOUTH 2009 – δράσεις για το περιβάλλον». Στην Κομοτηνή πραγματοποιείται σήμερα από τη 1.00 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ στο ξενοδοχείο Arcadia, με τη συμμετοχή περίπου 50 μελών από τα Τοπικά Συμβούλια Νέων της περιφέρειας ΑΜ-Θ, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΤΕΕ Θράκης αλλά και του υπουργού Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη μαζί με τον γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρη Σταμάτη.

Παρόμοιες συναντήσεις, όπως μετέφεραν ο πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Ν Γιώργος Στασινός και οι Εύα Γκουτζαμάνη και Ελένη Βλάχου, πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιανουαρίου στα Γιάννενα και στις 31 Ιανουαρίου στη Λάρισα. Η επόμενη συνάντηση θα είναι στη Θεσσαλονίκη στις 21 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Στασινός μίλησε για την πανελλαδική πρωτοβουλία «SMSofYOUTH 2009 – δράσεις για το περιβάλλον» που γίνεται για πρώτη φορά κι εμπλέκει 2.500 φορείς σε όλη την Ελλάδα. «Είναι ένας τρόπος να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους και γενικά τους ανθρώπους να πάρουν το ρόλο που πρέπει στην κοινωνία, να γίνουν ενεργοί πολίτες και ν’ ασχοληθούν με κάτι που τους αφορά στην καθημερινότητά τους, το περιβάλλον.

Στόχοι μας είναι να πετύχουμε αρχικά τη μείωση της κατανάλωσης του νερού και στη συνέχεια να μπουν όλοι οι έλληνες στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Είναι δυο σημαντικές πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ο καθένας από εμάς και να βοηθήσει τον ίδιο του τον εαυτό στην καθημερινότητά του.

Υπάρχουν βέβαια και μεγάλα έργα, όπως οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, τους οποίους οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν».

Ο κ. Στασινός
μετέφερε ότι όλοι οι φορείς της Τ.Α. έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και θα βρίσκονται σήμερα στην συνάντηση της Κομοτηνής με σκοπό να περιγράψουν τις πρωτοβουλίες τους. «Εκπρόσωποι της περιφέρειας θα μάς μιλήσουν για τις πρωτοβουλίες που πήρε η περιφέρεια για το περιβάλλον ενώ στις 7.00 το βράδυ θα μας μιλήσει για το περιβάλλον και τις πρωτοβουλίες από το υπουργείο Μεταφορών ο υπουργός κ. Στυλιανίδης.

Σ’ αυτήν την πρωτοβουλία έχουμε εμπλέξει φορείς νεολαίας όπως οι ΜΚΟ, που είναι και μέλη στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, αλλά και τα Τοπικά Συμβούλια Νέων που λειτουργούν εδώ κι ένα χρόνο στην Ελλάδα.

Είναι σημαντικό να πάρουν οι νέοι άνθρωποι την κατάσταση στα χέρια τους και να μεταφέρουν πληροφορίες για το περιβάλλον σε κάθε τοπική κοινωνία».


Η Εύα Γκουτζαμάνη συμμετείχε στο στρατηγικό σχεδιασμό των δράσεων και αποτίμησε την πρωτοβουλία ως πολύ ενδιαφέρουσα. «Έχει ως στόχο να φέρει τους νέους σε διάλογο με τις επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος με βάση τις επικρατούσες συνθήκες και τα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, αφορά στο μέλλον, τη νέα γενιά». Θεωρεί ωφελημένους όλους όσους συμμετείχαν.

Η Ελένη Βλάχου ως υπεύθυνη επικοινωνίας του Ε.ΣΥ.Ν τόνισε τη δυναμική αυτής της ενέργειας. «Η νεολαία μπορεί να κάνει πράγματα και το αποδεικνύει μέσα από αυτήν την ενέργεια η οποία δεν αφορά τίποτε άλλο εκτός από το περιβάλλον. Το περιβάλλον είναι δίπλα μας, ζούμε σ’ αυτό, άρα πρέπει να το προστατεύσουμε» είπε.

Ε.ΣΥ.Ν

Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν) είναι μία ανεξάρτητη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική ομοσπονδία οργανώσεων νέων. Σήμερα συγκροτείται από πενήντα εννέα οργανώσεις νέων οι οποίες αριθμούν πάνω από 200.000 νέους, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία της οργανωμένης ελληνικής νεολαίας. Αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης της κοινωνίας των νέων πολιτών στην Ελλάδα και τον επίσημο εκπρόσωπο της ελληνικής νεολαίας στο εξωτερικό, ως μέλος του European Youth Forum και του πυλώνα του Ο.Η.Ε «Εκπαίδευση και Νεολαία» και συμμετέχει στις επιτροπές του συμβουλίου της Ευρώπης, της Unesco και σε άλλα διεθνή forum. Παράλληλα αποτελεί το φορέα – οδηγό για τα 865 Τοπικά Συμβούλια Νέων της Ελλάδας, που αριθμούν περισσότερους από 100.000 εγγεγραμμένους νέους ηλικίας από 15 έως 28 ετών.

SMS of YOUTH 2009

Τα «SMSofYOUTH» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν) που στοχεύει στη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας προκειμένου να έρθουν σε επαφή σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο οι δομές νεολαίας, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις νεολαίας, οι επιχειρήσεις, οι Περιφέρειες, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα Επιμελητήρια, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα Ι.Ε.Κ.

Βασική μέριμνα του Ε.ΣΥ.Ν. είναι η συγκεκριμένη προσπάθεια να αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη συνεργασιών με ομάδες νέων και όχι μόνο, τώρα και στο μέλλον, αλλά και να δημιουργήσει αμοιβαίες επωφελείς δραστηριότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και ιδεών μεταξύ των νέων και των επιχειρήσεων μέσα από τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.) στα οποία εμπλέκονται οι τελευταίες.

Για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου ως χώροι ενδιαφέροντος της προσπάθειας έχουν οριστεί οι τόποι και οι περιφέρειες, γι’ αυτό και πραγματοποιούνται 13 περιφερειακά SMS Νεολαίας, ένα σε κάθε διοικητική περιφέρεια, καθώς και ένα 14ο σε κεντρικό επίπεδο.

Ειδικά για το 2009, τα «SMS of YOUTH» θα ασχοληθούν αποκλειστικά για την ανάδειξη των πολλών και σημαντικών πτυχών των περιβαλλοντικών αλλαγών αλλά και ευαίσθητων στο θέμα δραστηριοτήτων, κινητοποιώντας φορείς και οργανώσεις νέων αλλά και πλειάδα άλλων. Κεντρικό μήνυμα για το έτος 2009 είναι το «SMS of YOUTH 2009 – δράσεις για το περιβάλλον».

Δράσεις

Στο πλαίσιο των περιφερειακών SMS ΝΕΟΛΑΙΑΣ-2009 οι δράσεις αφορούν στη νέα τεχνολογία δηλαδή: το διαδίκτυο (sites, blogs), την κινητή τηλεφωνία (sms, mms) και τον ψηφιακό κινηματογράφο, στα χέρια των καλύτερων χρηστών της, των νέων όλης της χώρας. Πιο συγκεκριμένα σε κάθε περιφέρεια μέσω του site της δράσης www.smsofyouth.gr θα πραγματοποιηθεί:

Διαγωνισμός video για το περιβάλλον από σχολεία της κάθε περιφέρειας και αυτό που θα ψηφιστεί μέσω του site ως καλύτερο θα βραβευθεί με τρεις φορητούς υπολογιστές για το σχολείο που το έφτιαξε την ημέρα που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στην κάθε περιφέρεια.

Διαγωνισμός sms για το περιβάλλον από όλους τους νέους της κάθε περιφέρειας και αυτό που θα ψηφιστεί μέσω του site ως καλύτερο θα βραβευθεί με έναν φορητό υπολογιστή για τον συντάκτη του.

Φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με συμμετοχή των Τοπικών Συμβουλίων Νέων και των Μη Κυβερνητικών οργανώσεων Νέων. Τα ΤΟ.ΣΥ.Ν και οι ΜΚΟ θα συμμετέχουν με ταινίες μικρού μήκους που θα έχουν να κάνουν με ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιφέρειά τους. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιφέρεια να χρηματοδοτήσουν δράσεις των ΤΟ.ΣΥ.Ν και των ΜΚΟ για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής.

Aπονομή βραβείων των «SMS ΝΕΟΛΑΙΑΣ- 2009… για το περιβάλλον» που θα λάβουν χώρα σε κεντρικό επίπεδο.

Συναυλία για το περιβάλλον από την οποία μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε ΜΚΟ και ΤΟΣΥΝ για περιβαλλοντικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2009 σε όλη την Ελλάδα.


Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας θα προβάλλει την όλη προσπάθεια επικοινωνώντας αυτήν τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο με δελτία τύπου, συμμετοχή σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, επίσης μέσω του site www.smsofyouth.gr καθώς και άλλων διαδικτυακών τόπων.

Πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης μελών του Ε.ΣΥ.Ν. στην Κομοτηνή σήμερα Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, θα λάβουν χώρα και μια σειρά από εκδηλώσεις:

13.00-15.00: Εκδηλώσεις του Ε.ΣΥ.Ν σε συνεργασία με τα ΤΟ.ΣΥ.Ν της περιφέρειας και το Επιμελητήριο. Ενημέρωση των ΤΟ.ΣΥ.Ν από τον Πρόεδρο του Ε.ΣΥ.Ν, Γιώργο Ν. Στασινό, για την απορρόφηση πόρων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα.

15.30-16.30: Παρουσίαση της πλατφόρμας του Ε.ΣΥ.Ν, με σκοπό την επικοινωνία των ΤΟ.ΣΥ.Ν., www.tosyngroups.gr, και του site www.smsofyouth.gr, από τον επιστημονικό συνεργάτη και υπεύθυνο Νέων Μέσων του SMS of Youth Νεκτάριο Συλλιγαρδάκη.

16.30-17.30: Εκδήλωση του ΑΕΙ, του ΑΤΕΙ και του ΤΕΕ

17.30-19.00. Κεντρική εκδήλωση, όπου παρόντες θα είναι ο γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης και ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.