Σκορδα Ν. Βυσσας… για Γκινες

612 μέτρα και 70 εκατοστά έφτασε η ενιαία πλεξούδας σκόρδων από τη Ν. Βύσσα στο πλαίσιο της Εμπορικής Έκθεσης Alexpo 2018 - Κατέρριψε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ και οδεύει για το ρεκόρ Γκίνες

Στα 612 μέτρα και 70 εκατοστά «σταμάτησε» το πλέξιμο της ενιαίας πλεξούδας σκόρδων η Δήμητρα Αθανάσοβα-Τζιορίδου, το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Εμπορικής Έκθεσης Alexpo 2018, στην Αλεξανδρούπολη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ και κερδίζοντας μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. 

Εμπνευστές της προσπάθειας αυτής ήταν το Επιμελητήριο Έβρου και ο Συνεταιρισμός Σκορδοπαραγωγών Ν. Βύσσας, με αρχικό στόχο τα 300 μέτρα, τα οποία όμως ξεπεράστηκαν ήδη από την πρώτη μέρα.
 

Έτσι τη δεύτερη μέρα ο στόχος ήταν τα διπλάσια, τα οποία και έφτασαν, χρησιμοποιώντας είκοσι χιλιάδες κεφάλια σκόρδου, βάρους 2,5 τόνων, τα οποία μετά από την επίσημη καταμέτρηση, πήραν οι επισκέπτες της έκθεσης σπίτι τους.
 
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος κάτοχος του ρεκόρ ήταν η Ουγγαρία, με 255 μέτρα μήκος πλεξούδας.
 
 

Δύσκολη αλλά ικανοποιητική εμπειρία 

«Ήταν μία δύσκολη εμπειρία, τα πήγαμε πάρα πολύ καλά, και καταφέραμε να προσπεράσουμε το ρεκόρ Γκίνες κατά πολλά μέτρα» σημείωσε, η κ. Δήμητρα Αθανάσοβα-Τζιορίδου, η οποία ευχαρίστησε την ομάδα της που τη στήριξε και τη βοήθησε για να γίνουν όλα αυτά, αλλά και τις γυναίκες της Βύσσας που την έμαθαν να πλέκει.
 
Σήμερα γιορτάζει όλη η Βύσσα, σημείωσε, και το αξίζει. Η ίδια πλέκει σκόρδα, σε μικρότερη φυσικά κλίμακα, εδώ και 15 χρόνια,  και δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για αυτή την προσπάθεια, μιας και «ή το ξέρεις ή δεν το ξέρεις».
 
 

Αναδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα του σκόρδου Ν. Βύσσας 

Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν η ανάδειξη της υψηλής ποιότητας του σκόρδου της Ν. Βύσσας, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας, μιας και οι παραγωγοί στηρίζουν και πιστεύουν πολύ σε αυτό το προϊόν, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Ν. Βύσσας, κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης.
 
Η Νέα Βύσσα κατέχει το 60-70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου, και έχουν σαν στόχο τόσο τις τοπικές, όσο και τις ξένες αγορές, πραγματοποιώντας ήδη εξαγωγές, και με αυτό τον τρόπο θα το μάθουν όλοι.
 

Τέλος ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου σημείωσε πως έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τον προηγούμενο στόχο, θέλησαν να εξαντλήσουν όλα τα σκόρδα, ξεπερνώντας τα 600 μέτρα.
 
«Δίνουμε μια προστιθέμενη αξία στο προϊόν αυτό, το οποίο παράγουμε στη Νέα Βύσσα, γιατί μπαίνουμε με αυτό τον τρόπο στον παγκόσμιο χάρτη της παραγωγής σκόρδου μέσω του βραβείου Γκίνες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 

Το σκόρδο της Νέας Βύσσας είναι ποιοτικά από τα καλύτερα, τόσο για αιθέρια έλαια όσο και με φαρμακευτικές ιδιότητες, αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας πολλών ετών, που με αυτή την προσπάθεια ελπίζουν να ενισχυθεί.
 
Το Επιμελητήριο επιθυμεί να συνδέσει την πρωτογενή παραγωγή με τη δευτερογενή, γιατί πρέπει σε όλες τις περιοχές της χώρας να μεταποιείται ό,τι παράγεται, ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μείνουν στον τόπο οι νέες γενιές και να βρίσκουν δουλειά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.