«Σκοπος μας ηταν να τελειωσει αναιμακτα η πορεια»

Σχολιάζοντας το κλίμα που επικράτησε προχθές στην Κομοτηνή κατά την πανθρακική πορεία των φοιτητών από την Ξάνθη και την Κομοτηνή, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Πέτρος Λιανουρίδης -που ήταν παρών στην πορεία- ισχυρίστηκε ότι το καθήκον του ήταν να ενημερωθεί και να ενημερώσει ανάλογα τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες της πόλης μας σχετικά με την παρουσία των ΜΑΤ στην Κομοτηνή από το πρωί της Πέμπτης. «Το πρωί κάποια στιγμή βγαίνοντας από τη Βενιζέλου, είδα μια διμοιρία των ΜΑΤ αλλά και άλλη μια μπροστά στην Εθνική Τράπεζα. Επομένως, πανικοβλήθηκα για κάτι που θα γινόταν. Γι’ αυτό, απευθύνθηκα στον υπεύθυνο Διοικητή, ο οποίος με ενημέρωσε ότι πρόκειται να γίνει μια συγκέντρωση στην Κομοτηνή, που λέγεται πανθρακική σύναξη φοιτητών. Δεν γνώριζαν από πού θα ξεκινήσουν οι φοιτητές και από ποια σημεία της πόλης θα περάσουν. Γι’ αυτό ανησύχησα και προσπάθησα -χωρίς να σπείρω πανικό- να ενημερώσω τους καταστηματάρχες για το τι γίνεται μέσα στην πόλη γιατί είχα υποχρέωση να το κάνω. Τους είπε να μείνουν στα καταστήματά τους- αν θέλουν- γιατί η ώρα συγκέντρωσης ήταν μεταξύ 15.00-16.00 το απόγευμα, «νεκρή» ώρα για τους καταστηματάρχες».

Έτσι, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους, μετά τις 14.30 το μεσημέρι, αρκετοί καταστηματάρχες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής για να δουν ιδίοις όμμασι γιατί μαζεύτηκαν εκεί τα ΜΑΤ. «Είδαμε τους φοιτητές να ανεβαίνουν στην πλατεία με τρία πούλμαν από την Ξάνθη και από κει ξεκίνησε η πορεία». Πριν ξεκινήσει η πορεία, ο κ. Λιανουρίδης επικοινώνησε με τον επικεφαλής της πορείας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να καταστρέψουμε ή να κάψουμε την πόλη. Ήρθαμε με ειρηνικούς σκοπούς να διαδηλώσουμε». Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, με τη σειρά του, είπε ότι οι καταστηματάρχες θα είναι δίπλα στην πορεία «για να παρακολουθούμε αλλά και αν χρειαστεί να προστατεύσουμε τους φοιτητές».

Χωρίς επεισόδια η πορεία έφτασε στη Περιφέρεια, όπου μετά από λίγη ώρα μια ομάδα φοιτητών ανέβηκε στην ταράτσα της Παλιάς Νομικής και άρχισε τα υβριστικά μηνύματα, όπως μετέφερε ο κ. Λιανουρίδης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός στους πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την Περιφέρεια. «Προσπάθησα να τους καθησυχάσω. Μετά πήγα και ζήτησα από τους φοιτητές να σταματήσουν οι φρασεολογίες, να μαζέψουν αυτούς που είναι πάνω στην ταράτσα, να πω κι εγώ να αποχωρήσουν κι οι δικοί μας από κάτω ώστε να μην δημιουργηθεί κάτι παραπάνω απ’ αυτό που πάει να δημιουργηθεί».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι σκοπός των πολιτών και των καταστηματαρχών ήταν να τελειώσει αναίμακτα η πορεία. «Απομακρύναμε τον κόσμο από την είσοδο της Παλιάς Νομικής μετά από την επίθεση που έγινε με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια. Επικοινωνήσαμε ξανά με τους φοιτητές, μαζί και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, τους λέγαμε να μην συνεχίσουν να προκαλούν τους απ’ έξω και να φύγουν. Με λίγα λόγια, γίναμε διαμεσολαβητές για να καταφέρουμε το δυνατόν το δυνατόν καλύτερο, δηλαδή να τελειώσουν όλα αναίμακτα, όμορφα, ήσυχα και ωραία», δήλωσε ο κ. Λιανουρίδης, ο οποίος πιστεύει ότι «το καταφέραμε, γιατί στην πορεία στο χώρο κατέφτασαν πλέον ο κ. νομάρχης, οι βουλευτές, ο κ. δήμαρχος, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. πρύτανης και στη συνέχεια αναχώρησαν με λεωφορεία πρώτα οι Ξανθιώτες φοιτητές και ύστερα οι Κομοτηναίοι. Το δέχτηκαν μετά από αρκετή ώρα συνεννόησης».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.