«Σκηνοθεσια και υποκριτικη τεχνη, η κοινωνικη και παιδαγωγικη διασταση τους σημερα»

Ανοικτή συζήτηση με θέμα «Σκηνοθεσία και υποκριτική τέχνη, η κοινωνική και παιδαγωγική διάστασή τους σήμερα» διοργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών Ελληνικής Φιλολογίας «Οδυσσέας Ελύτης» αύριο Πέμπτη 25 Νοέμβρη στις 7 το βράδυ στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο σκηνοθέτης της σειράς «Μη μου λες αντίο», Μανούσος Μανουσάκης και οι ηθοποιοί Μέμος Μπεγνής, Θάλεια Ματίκα, Ηλίας Πετροπουλέας, Τάσος Παπαναστασίου και Θανάσης Ζέρβας. Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της μεγάλης εκδήλωσης που υλοποιεί κάθε χρόνο ο συγκεκριμένος σύλλογος.

«Με έναυσμα τη σειρά «Μη μου λες αντίο», η οποία σημειωτέον γυρίζεται και στην Κομοτηνή, σκεφτήκαμε ότι είναι καλή ιδέα να καλέσουμε τον κ. Μανουσάκη και τους ηθοποιούς για να δείξουμε ότι η φιλολογία δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της λογοτεχνίας ή της γλώσσας, αλλά ότι μπορεί να επεκταθεί και στο χώρο του θεάτρου, της σκηνοθεσίας. Εξάλλου υπάρχουν πλέον μεταπτυχιακά στην υποκριτική τέχνη και στη θεατρολογία για πτυχιούχους φιλολογίας, και να διευρύνουμε έτσι τους ορίζοντές μας», τονίζει αναφερόμενη στους λόγους της επιλογής του θέματος η πρόεδρος του Συλλόγου, Γεωργιάννα Καλαϊτζόγλου.

«Το θέμα το οποίο αγγίζει ο κ. Μανουσάκης μας αφορά, και σαν περιοχή και σαν σχολή, και είναι επίκαιρο. Ήταν ένας από τους λόγους που μας ώθησε στο να τον καλέσουμε», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Γκιουζελίδης.

Όπως σημειώνουν και τα δύο παιδιά το θέμα είναι « γενικό βέβαια, απλά θα μπούμε στην ουσία περισσότερο με τα ερωτήματα που θα θέσουμε. Είναι και πιο ενδιαφέρουσα θεωρούμε η συζήτηση για τους φοιτητές που θα την παρακολουθήσουν παρά να υπάρξουν εισηγήσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων στο πάνελ. Η συζήτηση θεωρούμε ότι είναι πιο ευχάριστη και δεν θα κουράσει τα παιδιά».

Η επιλογή του θέματος έγινε με βάση τις προτιμήσεις των φοιτητών της σχολής, γιατί όπως τονίζει η Γεωργιάννα Καλαϊτζόγλου, «είμαστε μια μικρή σχολή, οι διοργανωτές της εκδήλωσης έχουμε καθημερινή επαφή με τα παιδιά, το συζητήσαμε και αποφασίσαμε ότι το θέμα μας καλύπτει».

Τα παιδιά ήδη έχουν συνεργασθεί και έχουν ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις που θα υποβληθούν μερικές από τις οποίες αφορούν στη σειρά «Μη μου λες αντίο». Στόχος τους όμως είναι να κινηθούν επάνω στο θέμα με πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις που αφορούν στην κοινωνική και παιδαγωγική διάσταση της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας.

«Εμείς απλά προετοιμάσαμε κάποιες ερωτήσεις για να γίνει η αρχή από κει και πέρα ο κάθε φοιτητής παίρνοντας το ερέθισμα μπορεί να ρωτήσει οτιδήποτε θέλει».

Δραστηριότητες του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ελληνικής Φιλολογίας «Οδυσσέας Ελύτης» διοργανώνει κάθε χρόνο διάφορες εκδηλώσεις εκ των οποίων η μία είναι ιδιαίτερης βαρύτητας. «Καλούμε συνήθως κάποιο όνομα με θέμα ευρύ, αλλά κάνουμε και μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις, που αφορούν στα μεταπτυχιακά της σχολής μας, στην επαγγελματική αποκατάσταση των φιλολόγων. Επίσης διοργανώνουμε ημέρα αιμοδοσίας κάθε χρόνο, έχουμε τράπεζα αίματος του συλλόγου φοιτητών. Συνήθως ψάχνουμε να βρούμε καινούργια θέματα για να μπορέσουν και οι φοιτητές να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, διότι σε μια επαρχιακή πόλη είναι πολύ δύσκολο», τονίζουν ο Σταύρος Γκιουζελίδης και η Γεωργιάννα Καλαϊτζόγλου.

«Πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει οι εκδηλώσεις μας να έχουν σαν αντικείμενο την τέχνη και τη γλώσσα. Φέτος ήδη έχει δρομολογηθεί να διοργανώσουμε μια διημερίδα πάνω στη λογοτεχνία και τη γλώσσα με προσκεκλημένους κάποιους κριτικούς λογοτεχνίας, κάποιους συγγραφείς. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, πιστεύουμε να το πετύχουμε», καταλήγει η Γεωργιάννα.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.