Σκανδαλο στα χιλια!!!

Την προηγουμενη χρονιά είχαμε γράψει κάπως πρόχειρα τα συμβάντα στα Χίλια και είχαμε ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο. Στους επόμενους μήνες ο ίδιος πρόεδρος είχε κατηγορήσει όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου του Κέχρου για συνεργασία με σκοτεινές δυνάμεις.

Εμείς είχαμε δημοσιεύσει τότε στην εφημερίδα μας την απάντηση και του Χασάν Μπεκιρουστά και του Κοινοτικού Συμβουλίου, προσθέτοντας μάλιστα και ένα μικρό σχόλιο.

Στο σχόλιο είχαμε τονίσει ότι ο εν λόγω κύριος φέρεται σαν δικτάτορας των Βαλκανίων και εάν δεν ληφθούν μέτρα… θα δημιουργούσε πρόβλημα σε πολλούς.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο.

Οι αγώνες πάλης στα Χίλια την προηγούμενη εβδομάδα τελειώσανε με ένα μεγάλο, μα πολύ μεγάλο φιάσκο.

Διότι, ο Πρόεδρος του Μειονοτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χιλίων ο κ. Χασάν Μπεκήρουστα κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να εξοντώσει, να διαλύσει και να ρεζιλέψει την παράδοση 650 ετών.

Άρχισε τους διαπληκτισμούς με τον Αγά των Χιλίων από την προηγούμενη Παρασκευή. Ο Αγάς πετώντας την σχετική παραδοσιακή ενδυμασία του Αγά ξεφώνισε: «Εγώ δεν είμαι η μαριονέτα σου». Πάλι το βράδυ της ίδιας ημέρας, προγραμματίστηκε να γίνει μια εκδήλωση στο χορευτικό συγκρότημα του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού στις 23.00 μ.μ. στο Μεγάλο Δέρειο. Μόνο που τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος φτάσανε ξημερώματα, στις 02.30. Βέβαια κανένας δεν έμεινε να τους υποδεχτεί.

Μετέπειτα, κατά την τελετή της Κυριακής, ο μεγάλος Πρόεδρος Μπεκηρουστά, για να αποδείξει την μεγαλοπρέπειά του και να επιβεβαιώσει το σχήμα λόγου «Δεν υπάρχει πιο τρανός από μένα», δεν ανέθεσε καμία αρμοδιότητα σε κανέναν και δεν παραχώρησε το μικρόφωνο μην μπορώντας να το αφήσει.

Μακάρι να έμενε μόνο σε αυτά… «πάλι καλά» μα λέγαμε. Επανέλαβε τον ίδιο περσινό δεσποτισμό του… Σε μια προσπάθεια να τα διευθετήσει όλα με την λογική του «εγώ το είπα και έγινε», άσχετα αν ήταν σωστό ή λάθος. Φέτος η τιμή συμμετοχής στις εκδηλώσεις ανήλθε στις 1.000 δραχμές, ενώ πέρυσι η ατομική συμμετοχή κόστιζε 500 δρχ. Λέγεται ότι πουλήθηκαν περίπου 8.000 εισιτήρια.

Με αυτό τον τρόπο, τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων ανήλθαν στα 8.000.000 δραχμές. Εάν υπολογίσουμε και τις δωρεές από διάφορους φορείς και πολίτες, φέτος το ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε στα Χίλια ανήλθε περίπου στα 10.000.000 δραχμές. Οι παλαιστές οι οποίοι ήρθαν για να συμμετάσχουν στους αγώνες, αντέδρασαν ανεξαιρέτως στο χρηματικό βραβείο του 1.000.000 δραχμών που είχε ανακοινώσει ο Μπεκήρουστα. Έγινε χαλασμός όταν οι παλαιστές δήλωσαν «Συγκεντρώσατε 10.000.000 δραχμές από αυτούς που θα έρθουν για να μας δουν και μας δίνετε μόνο 1.000.000 δραχμές. Ή αυξήστε το ποσό ή εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στους αγώνες». Ο μεγάλος, μα πολύ μεγάλος και τρανός πρόεδρος Μπεκήρουστα μπροστά σε αυτήν την αντίδραση άρχισε να ξεστομίζει ό,τι του κατέβαινε από το μικρόφωνο. Άρχισε να δηλώνει ότι θα αποκλείσει από τους αγώνες όλους όσους θα συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους ενέργειες και θα τους τιμωρήσει.

Μετά από όλα αυτά, οι παλαιστές αφού έκαναν σύσκεψη, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στους αγώνες. Ως αποτέλεσμα της απόφασης τους, μετέφεραν τους αγώνες πάλης σε άλλο χώρο, 200 μέτρα πιο ψηλά από τα Χίλια. Οι χιλιάδες θεατές τους ακολούθησαν γιουχάρωντας τον Μπεκήρουστα. Ο Μπεκήρουστα εν τω μεταξύ ξεφώνιζε στους χιλιάδες ομογενείς του: «Δημιουργείτε διχασμούς, που πάτε; Μείνετε εδώ!… Διχαστές!!!».

Οι περίπου 200 θεατές, οι οποίοι παρέμειναν στα Χίλια παρακολούθησαν τους ομογενείς παλαιστές από τη Βουλγαρία και εγκατέλειψαν τον χώρο μετά από 20 λεπτά, αφού οι αγώνες είχαν λήξει.

Σημείωση: Πρέπει να προσθέσω το εξής στο σχόλιο «Η κουτάλα της γιαγιάς». Υπάρχει ένας και μοναδικός υπαίτιος των επεισοδίων που δημιουργήθηκαν στα Χίλια και αυτός είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χασάν Μπεκήρουστα. Η τακτική της μαφίας να διαδίδει εσφαλμένες ειδήσεις για να γλιτώσει τα άτομά της, δυστυχώς δεν θα πιάσει τόπο. Ο Εμφιετζόγλου δεν έχει καμία ανάμειξη όπως ισχυρίζονται, διότι έχει διακόψει την όποια σχέση του με την Δυτική Θράκη πριν από τρεις μήνες, αφού έκλεισε όλα τα γραφεία του και απέλυσε το προσωπικό του για να εγκατασταθεί στο Άγιο Όρος.

Και το επαναλαμβάνουμε μια φορά ακόμη: Επιβάλλεται η προσαγωγή ατόμων συνετών που υποστηρίζουν τον διάλογο και είναι επιεικείς σε τέτοιες μεγάλες οργανώσεις… αντί καλών υπηρετών, αλλά ιδιότροπων και μικροπρεπών που δεν γνωρίζουν καν τι εστί διάλογος και νομίζουν ότι έχουν ένα κοπάδι από πρόβατα μπροστά τους αντί ανθρώπους. Ειδάλλως, να αναμένουμε χειρότερα του χρόνου.

Γι’ αυτό το λόγο ο Σύλλογος δεν πρέπει να έχει την ευθύνη της οργάνωσης των εκδηλώσεων στα Χίλια. Ο Αγάς πρέπει να είναι πάλι ο υπεύθυνος της οργάνωσης όπως εδώ και 650 χρόνια. Ο Σύλλογος, η Κοινότητα και οι υπόλοιποι πρέπει να είναι οι συμπαραστάτες του Αγά των Χιλίων.

(Από την εφημερίδα «Trakyan’nin Sesi” του Αμντουραχήμ Ντεντέ στις 12 Αυγούστου 2001).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.