Σκαλοπατι οικονομικης εξωστρεφειας

Οικονομικοί και Εμπορικοί Ακόλουθοι 27 ξένων Πρεσβειών βρίσκονται για δύο μέρες στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, αναζητώντας μαζί με τους ντόπιους πολιτικούς κι επιχειρηματίες τρόπους συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες τους, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της περιοχής και τη δυνατότητα που δίνεται για πρόσβαση στη Μεσόγειο.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, με στόχο την προβολή και ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών και των κινήτρων που προσφέρει η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η περιφέρεια ΑΜ-Θ συνδιοργάνωσε με την Invest in Greece Agency (πρώην ΕΛ.Κ.Ε.) τριήμερη επιχειρηματική επίσκεψη οικονομικών και εμπορικών ακολούθων από ξένες πρεσβείες. Η εναρκτήρια επαφή πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Ξάνθη, όπου παρουσιάστηκε στους οικονομικούς και εμπορικούς ακόλουθους το οικονομικό και επιχειρηματικό προφίλ και των πέντε νομών της περιφέρειας. Σήμερα αναμένεται να γίνουν κατι’ ιδίαν συναντήσεις επιχειρηματιών της περιοχής με τους ακολούθους, ενώ χθες έγιναν επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.

Οι πολιτικοί και οικονομικοί φορείς που συμμετείχαν από τις πέντε πόλεις της περιφέρειας αντιμετώπισαν θετικά την παρουσία των ακολούθων, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ιστορικής συγκυρίας με τη διάνοιξη του κάθετου άξονα και την είσοδο νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τους αγωγούς που διασχίζουν τον Έβρο.

Γ. Παυλίδης

«Η ανάπτυξη στην περιοχή θα είναι απολύτως φυσιολογική τα επόμενα χρόνια»

Ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης σχολίασε ότι αντικείμενο της παρουσίας των πρεσβευτών, των εμπορικών και διπλωματικών ακολούθων είναι «ο σχηματισμός επαρκούς εικόνας για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Το ΕΛΚΕ (Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων) είναι ο φυσικός σύνδεσμος για ξένες άμεσες επενδύσεις ανάμεσα σε κάποιες χώρες και την περιοχή μας, της οποίας το συγκριτικό πλεονέκτημα ήταν και είναι η γεωγραφική της θέση. Για πολλά χρόνια, αυτή η θέση δεν είναι επαρκώς αξιοποιημένη λόγω της μορφής των συνόρων. Τα νέα πολιτικά πράγματα, όμως, αλλάζουν την κατάσταση. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη σ’ αυτή την περιοχή θα είναι απολύτως φυσιολογική τα επόμενα χρόνια, αλλά χρειάζεται πρώτα να το πιστέψουμε όλοι εμείς κι αντί να κρατάμε μια μίζερη στάση απέναντι στο κράτος των Αθηνών, που δημιουργεί όλα τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, θα πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Η περιοχή αυτή πολλαπλώς μπορεί να αποτελέσει την συνολική έξοδο όχι μόνο χωρών των Βαλκανίων αλλά και βορειότερων χωρών στη Μεσόγειο και σ’ αυτό θα πρέπει να στοχεύσουμε όλοι μαζί. Βήμα προς βήμα, με συγκεκριμένες επιλογές σε υποδομές και αναπτυξιακές στοχεύσεις, η περιοχή αυτή θ’ αλλάξει χαρακτήρα». Ο κ. Παυλίδης συνεχάρη όσους σχεδίασαν την επιχειρηματική επίσκεψη.

Ν. Αγγελίδης

«Να κάνουμε την περιοχή κόμβο πολύπλευρο, επιχειρηματικό, τεχνογνωσίας, συγκοινωνιακό, ενεργειακό, εμπορικό»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΕΛΚΕ και της περιφέρειας, εξηγώντας ότι στόχος όλων είναι ν’ αναδείξουν «αυτό που προβάλλει στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, το ότι η Ροδόπη και η Θράκη είναι ένας κόμβος ευρωπαϊκού εδάφους στη μέση αναπτυσσόμενων οικονομιών μιας εν δυνάμει αγοράς 200 εκατομμυρίων καταναλωτών». Τόνισε ότι στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων. «Στους εμπορικούς και οικονομικούς ακολούθους παρουσίασα το νομό Ροδόπης εξηγώντας για ποιο λόγο θα πρέπει να προωθηθούν οι εξαγωγές των επιχειρήσεων στις χώρες τους, όπως και για ποιο λόγο θα πρέπει να έρθουν άμεσες ξένες επενδύσεις από τις χώρες τους στην περιοχή. Σ’ αυτό που οραματιστήκαμε, στο ότι πρέπει κάποια στιγμή σχεδιάζοντας τη μεγάλη ευκαιρία της συγκυρίας αλλά και τη γεωγραφική της θέση, να κάνουμε την περιοχή ένα κόμβο πολύπλευρο, κόμβο επιχειρηματικό, τεχνογνωσίας, συγκοινωνιακό, ενεργειακό, εμπορικό. Αυτό θα πρέπει να το προωθήσουμε μέσα από αυτή τη συνάντηση που φέρνει όλες αυτές τις χώρες στο ίδιο τραπέζι για να μιλήσουμε για τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες και να προωθήσουμε τα προϊόντα μας».

Ο κ. Αγγελίδης σχολίασε ιδιαίτερα θετικά την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των επιχειρηματιών με τους εμπορικούς και οικονομικούς ακολούθους. «Σήμερα δίνουμε στοιχεία γιατί μιλούμε σε ανθρώπους που θέλουν ν’ ακούν νούμερα και να αποτυπώνουν το οικονομικό κι επιχειρηματικό περιβάλλον της περιοχής, για να μπορούν κωδικοποιημένα να το προωθήσουν».

Δ. Χιόνης

«Στόχος η διευκόλυνση της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή»

Ο Καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης Διονύσης Χιόνης σχολίασε ότι η προσέλκυση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην περιοχή της Θράκης συνδέεται άμεσα με την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας ΑΜ-Θ. «Το ΕΛΚΕ και η περιφέρεια προβάλλουν στους εμπορικούς ακολούθους μεγάλων χωρών αυτά τα πλεονεκτήματα -είναι χώρες που έχουν καταγραφεί στο διεθνές επενδυτικό χάρτη ως εξαγωγείς κεφαλαίου-, προκειμένου να διευκολύνουν την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή, τις οποίες έχει τόσο πολύ ανάγκη». Ο κ. Χιόνης ανέφερε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα που έχει η Θράκη. «Η Θράκη μέσω των αγωγών, των συγκοινωνιακών δικτύων και του πανεπιστημίου τοποθετείται στο διεθνές επενδυτικό χάρτη ως ένας κατάλληλος προορισμός».

Ν. Δαστερίδης

«Να μεταφέρουν στις χώρες τους το καθεστώς που επικρατεί στη Θράκη»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Νίκος Δαστερίδης συνεχάρη την περιφέρεια για την πρωτοβουλία της συνάντησης επιχειρηματιών και φορέων με τους εμπορικούς ακολούθους 32 χωρών και ανέφερε το τι προσδοκούν. «Θέλουμε οι εμπορικοί ακόλουθοι να γίνουν γνώστες του τι επικρατεί στην περιφέρειά μας, πώς μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των επιχειρηματιών μας και των κρατών τους, να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή και να μεταφέρουν στις χώρες τους, στους αντίστοιχους κλάδους των επιχειρηματιών, το καθεστώς που επικρατεί στη Θράκη και πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματίες για οποιαδήποτε συνεργασία, είτε εισαγωγές, είτε εξαγωγές, είτε πρωτοβουλίες για νέες επενδύσεις. Η περιοχή μας προσφέρεται και ιδιαίτερα ο Έβρος όπου γίνεται ένας ενεργειακός κόμβος, με το φυσικό αέριο, με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι που αναπτύσσεται και γίνεται ευρωπαϊκό λιμάνι. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κέντρο εισαγωγών και εξαγωγών, για την πόλη της Αλεξανδρούπολης ιδιαίτερα και όλη την περιφέρειά μας».

Α. Μουμίνογλου

«Η περιοχή έχει όλες τις δυνατότητες για επιχειρηματικές δραστηριότητες»

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Μουμίνογλου Αλί έδωσε έμφαση με τη σειρά του στο γεγονός ότι η περιφέρεια ΑΜ-Θ εξελίσσεται σε κόμβο που ευνοεί τις επενδύσεις και τα όσα μπορούν να γίνουν. «Η περιοχή μπορεί να γίνει παράδεισος κι έχει όλες τις δυνατότητες και τις προσβάσεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες κι επενδύσεις. Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη του είδους που έχω δει στην περιοχή και είναι όντως πολύ καλή, μια και συμμετέχουν εμπορικοί ακόλουθοι από πάρα πολλά κράτη, όπως και οι πρεσβευτές κάποιων κρατών. Είναι μια εποικοδομητική επίσκεψη η οποία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες και τον τόπο διότι μπορεί να βοηθήσει τις παρευξείνιες περιοχές και τα Βαλκάνια. Έχουμε τα λιμάνια, άρα προσβάσεις των εμπορευμάτων και των επενδύσεων στη Μεσόγειο γι’ αυτό και η συνάντηση είναι πρόσφορη».

Α. Πατακάκης

«Η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία να λάβει μέτρα για τη γραφειοκρατία»

Ο αντινομάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης έκανε λόγο για γραφειοκρατία που δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη των επενδύσεων, βάζοντας και τις παραμέτρους που δυσκολεύουν τις επενδύσεις. «Θεωρώ ότι η τοποθέτηση που έγινε από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Υποδοχής Ξένων Επενδυτών ήταν ατυχής, λέγοντας ότι θα πρέπει ν’ αγκαλιάσουμε τους ξένους επενδυτές με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά κι ελαχιστοποιώντας στο μέτρο του δυνατού όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει, όμως, η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία να λάβει κάποτε μέτρα για τη γραφειοκρατία και την πολυνομία αλλά και να υπάρχει ένα σχέδιο δεκαετές για τη φορολογία η οποία ταλαιπωρεί, δημιουργεί τεράστια προβλήματα κι ερωτηματικά και αποτρέπει κάθε νέα επένδυση. Είναι κάτι που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε άμεσα και ουσιαστικά κι όχι με ευχολόγια, τα οποία έχουμε ακούσει πολλές φορές.

Το ΕΛΚΕ δεν έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για προσέλκυση επισκεπτών και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, γιατί η αξιοπιστία αυτής της προσπάθειας και η αποτελεσματικότητά της θα κριθεί από το μέγεθος της ελαχιστοποίησης όλων αυτών των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά και ανασταλτικά για την υποδοχή ξένων επενδυτών».

Π. Ανδρικόπουλος

«Υπάρχει περιθώριο επενδύσεων στη Θράκη»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος συνεχάρη με τη σειρά του τον γ.γ. της περιφέρειας για την ευκαιρία που τους δίνει να παρουσιάσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στους ξένους ακολούθους. «Δεν είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε, αλλά για να δείξουμε στους ξένους που ήρθαν ποια είναι τα πλεονεκτήματα της περιοχής με την προοπτική να πείσουν ίσως κάποιους επιχειρηματίες να έρθουν και να επενδύσουν.

Εκτιμώ ότι υπάρχει περιθώριο επενδύσεων στη Θράκη αρκεί η τοπική κοινωνία να κάνει μια υπέρβαση και να παρακάμψει τις κεντρικές εξουσίες και ν’ απλοποιήσει ενδεχόμενα τις διαδικασίες του να έρθει μια επένδυση στη Θράκη».

Ο κ. Ανδρικόπουλος
συνέδεσε την επιχειρηματικότητα με τη γεωγραφία και την ιστορία του τόπου, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να παίξει σπουδαίο ρόλο στην προσέλκυση τουριστών και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν. «Η περιοχή μας αποτελεί το νότιο μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Από τη στιγμή που η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να γίνουν πολλά στην περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Να περάσουμε σ’ ένα θέμα που συζητιέται συχνά. Όλοι κάνουν λόγο για ανάπτυξη του τριτογενή τομέα και της παροχής υπηρεσιών μέσω του τουρισμού. Κανείς δεν ξέρει, όμως, τι έγινε στους Φιλίππους ενώ το γνωρίζουν οι ευρωπαίοι. Δεν υπάρχει μια νομαρχία που να πει ότι η περιοχή των Φιλίππων, όταν έγινε η σύγκρουση των Ρωμαίων μεταξύ τους, άλλαξε την ιστορία του κόσμου, κατά συνέπεια δεν προβάλουμε σωστά αυτό που θα έπρεπε κι ενδεχόμενα γι’ αυτό το λόγο δεν έχουμε την ανάλογη επισκεψιμότητα»
σχολίασε. Τονίζοντας τη σπουδαιότητα της προβολής ιστορικών γεγονότων αλλά και προσωπικοτήτων της χώρας μας, ο κ. Ανδρικόπουλος έκανε την πρόταση να δίνονται στα αεροδρόμια όχι ονόματα πολιτικών αλλά ανθρώπων διάσημων, με διεθνή ακτινοβολία, όπως η Μαρία Κάλλας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Α. Συμεώνογλου

«Κάθε περιοχή διαθέτει κάποια αξιόλογα προϊόντα»

Ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ – Invest in Greece Αριστείδης Συμεώνογλου μίλησε για τη σπουδαιότητα αυτής της επιχειρηματικής επίσκεψης στην Ξάνθη, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά. «Η σημασία έγκειται στο να γίνουν γνωστές οι ελληνικές περιφέρειες στις ξένες πρωτεύουσες. Όταν ζει κάποιος στην Κίνα δεν γνωρίζει ότι υπάρχει η Δράμα και η Κομοτηνή κι αυτό αναλαμβάνουμε εμείς να κάνουμε.

Από τις προηγούμενες 4 συναντήσεις έχουμε διαπιστώσει ότι προκύπτουν συμφωνίες και δουλειές, όχι κατ’ ανάγκη επενδύσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε περιοχή, όμως, έχει κάποια πλεονεκτήματα, διαθέτει κάποια αξιόλογα προϊόντα και αν καταφέρουμε να τα μάθουν οι ξένοι θα έχουμε επιτυχίες».

Ο κ. Συμεώνογλου
δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες συμφωνίες που έκλεισαν στις προηγούμενες συναντήσεις αλλά ανέφερε ότι κάποιοι Μαροκινοί είχαν βρει ένα ελληνικό διατροφικό προϊόν που προχώρησε πολύ καλά στην αγορά τους και κάνουν διαρκώς εισαγωγές. «Αυτοί που βρήκαν αυτήν την πηγή θεωρούν ότι έχουν βρει την πηγή του χρυσού, το λένε σ’ εμάς αλλά δε μπορούμε να το αποκαλύψουμε. Το θέμα είναι ότι γίνονται παρόμοιες δουλειές.

Δεν γνωρίζω καλά την περιφέρεια ΑΜ-Θ και τα προϊόντα της περιοχής, με εξαίρεση το μάρμαρο και τον καπνό, αλλά θεωρώ ότι έχετε σίγουρα καλά προϊόντα τα οποία θα έχουν επιτυχίες στην Κίνα, την Ουγγαρία ή αλλού. Μιας εισαγωγής πάντως προϋποτίθεται μια επαφή»
τόνισε.

Zeng Wenfeng

«Επικοινωνία ιδιαίτερα υγιής για τους διπλωμάτες και τους επιχειρηματίες»

Ο τρίτος γραμματέας της Κινέζικης Πρεσβείας Zeng Wenfeng ευχαρίστησε αρχικά το ΕΛΚΕ και την περιφέρεια AM-Θ που διοργάνωσαν τη συνάντηση την οποία χαρακτήρισε υγιή. «Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ξένες πρεσβείες και διπλωμάτες να επισκεφθούν τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό το γεγονός της συνάντησης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Κινέζικη Πρεσβεία και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους, το να έχουμε επαφή με τους τοπικούς διοικούντες της περιοχής και τις τοπικές επιχειρήσεις». Εξήγησε πως όταν επιστρέψει θα συντάξει μια μεγάλη αναφορά για την περιοχή, όπως και θα ανεβάσει στην ιστοσελίδα τους τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσει.«Πολλές κινεζικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις, διότι παραδοσιακά η Ελλάδα είναι φίλη χώρα με την Κίνα, γι’ αυτό και θέλουμε ν’ αυξήσουμε τις συνεργασίες». Ο κ. Zeng Wenfeng μετέφερε, μιλώντας για τα ελληνικά προϊόντα που τους ενδιαφέρουν, ότι εισαγάγουν μάρμαρο, όπως και βαμβάκι και λάδι ελιάς. «Αυτά, όμως, δεν είναι αρκετά ως προϊόντα και θέλουμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η δραστηριότητα, η επικοινωνία, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί η συνεργασία και είναι ιδιαίτερα υγιής για τους διπλωμάτες και τους επιχειρηματίες» είπε. Ο ίδιος έρχεται για πρώτη φορά στην περιοχή αλλά συνεργάτες του έχουν έρθει στη Δράμα.

Μαρία Αμπατζή

Η λίστα με τις συμμετοχές των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων ξένων Πρεσβειών και Πρεσβευτών:

NO COUNTRY NAME GENDER

1. Croatia Anna-Marija Muselimovic Ms

2. Iraq Al-Shwaily Abdul Raheem Mr

3. Albania Bitro Kleves Mr

4. Uruguay Josι Luis Pombo Ambassador

5. Uruguay Sonia Gorbaran Mrs.

6. Germany Knut Zuchan Mr

7. Tunisia Abdelmajid Ferchichi Mr

8. Jordan Bashar Darwazeh Mr

9. Hungary kos Nmeth Mr

10. Hungary Katalin Nemeth Αkosnι Mrs

11. Pakistan Awais Manzur Sumra Mr

12. Mexico Fernando Escudero Mr

13. Norway Anastasiou Polyxeni Mrs

14. Lithuania Rimgaudas Losys Mr

15. Canada Brian Young Mr

16. Estonia Tiina Jokst Mrs

17. Saudi Arabia Fahad Al Mansouri Mr

18. Poland Boguslawa Abramowicz Mrs.

19 Finland Jaana Oikarinen – Vasilopoulos Mrs

20. Syria Ibrahim Ibrahim Ambassador

21. Ethiopia Mogus Dejenie Mr

22. Russia Dmitry V. Zayakin Mr

23. Russia Viacheflav Fidleronok Mr.

24. Egypt Ahmed Nasser Mr.

25. India I. P. Mohanan Mr.

26. Armenia Serob Bejanyan Mr.

27. Cyprus Andreas Selipas Mr.

28. China Zeng Wenfeng Mr.

29. China Yu Dan Mrs

30. Cuba Hermes Herrera Hernandez Ambassador

31. Belgium Jean – Jacques Manigart Mr.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.