Σισμανογλειο: Ατομικες συμβασεις αντι εργολαβιων για την καθαριοτητα

39 οι προς πλήρωση θέσεις εργαζομένων, 140.000 ευρώ το ετήσιο οικονομικό όφελος

Ακολουθώντας την πολιτική που έχει εξαγγείλει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εγκύκλιο με τίτλο «Σύναψη νέων Συμβάσεων μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των κτιρίων Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας», το διοικητικό συμβούλιο του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής προέβη στην έγκριση της εισήγησης, που αφορά στη σύναψη ατομικών συμβάσεων απευθείας με εργαζόμενους της καθαριότητας και έδωσε ουσιαστικά τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών. 

Εν αναμονή της έκδοσης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου, ακολούθησε η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου στη συνεδρίαση που διεξήχθη στις 15 του ίδιου μήνα, και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη σύναψη 39 ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου, που θα έχουν ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου του 2017. Να σημειωθεί ότι, όπως ρητά ορίζεται στο άρθρο 97 του Νόμου 4368, οι ενδιαφερόμενοι για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των χώρων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να απασχολούνταν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα στο παρελθόν ή να εξακολουθούν να απασχολούνται στον καθαρισμό του κτιρίου, στο οποίο αφορά το έργο της καθαριότητας. 

Αντίστοιχες με των μόνιμων υπαλλήλων ΥΕ οι αποδοχές των εργαζομένων

Στην εισήγηση, που τέθηκε υπόψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Σισμανόγλειου, αναφέρεται ότι το συνολικό εμβαδόν των χώρων καθαριότητας των κτιρίων του Νοσοκομείου ανέρχεται σε 16.839,424 τ.μ. και 19.156 τ.μ. περιβάλλοντος χώρου. Για τις ανάγκες καθαριότητας των ανωτέρω χώρων υπολογίστηκε ότι θα απαιτηθεί η απασχόληση 38 ατόμων, ενώ 1 επιπλέον άτομο θα οριστεί ως υπεύθυνος. Το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας του παραπάνω προσωπικού ανέρχεται σε 45.800,88 ευρώ και το αντίστοιχο ετήσιο σε 549.610,56 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα πρόσωπα που θα συνάψουν τις συμβάσεις θα υπάγονται στην ασφάλιση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα διενεργείται η καταβολή της αμοιβής και η παρακράτηση εισφορών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους απασχολούμενους με σύμβαση έργου κατά κύριο ή συγκύριο επάγγελμα. Η αποζημίωση θα καθορίζεται σε μηνιαία βάση, για κάθε ατομική σύμβαση μίσθωσης έργου, σύμφωνα με τις μεικτές μηνιαίες αποδοχές που θα ελάμβανε ένας νόμιμος υπάλληλος καθαριότητας, κατηγορίας ΥΕ σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο, όπως αυτό κάθε φορά ισχύει, λαμβανομένου υπόψη όλων των επιδομάτων και προσαυξήσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. 

Στα 736.996,32 ευρώ η ετησία δαπάνη καθαριότητας με τον προηγούμενο ανάδοχο

Στο ανωτέρω ποσό θα πρέπει να προστεθεί η δαπάνη για τον εξοπλισμό και για τα υλικά, τα οποία καλείται να προμηθευτεί το ίδιο το Νοσοκομείο. Σύμφωνα με την εισήγηση, η σχετική δαπάνη για διάστημα 12 μηνών υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τις 45.000 ευρώ. Επομένως, η συνολική ετήσια δαπάνη, που εκτιμάται ότι θα επωμιστεί το Σισμανόγλειο, διαμορφώνεται στα 594.610,56 ευρώ περίπου. Επισημαίνεται με την ευκαιρία ότι η ετησία δαπάνη καθαριότητας με τον προηγούμενο ανάδοχο ανερχόταν στο ποσό των 736.996,32 ευρώ και περιελάμβανε παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, αναλώσιμα, εξοπλισμό και μηχανήματα. 

Οικονομικό αλλά και κοινωνικό το όφελος από το καινούργιο καθεστώς

Το καινούργιο καθεστώς λοιπόν υπόσχεται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής μια εξοικονόμηση πόρων άνω των 140.000 ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα, σημαντικό κρίνεται και το κοινωνικό όφελος που απορρέει από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, καθότι το προσωπικό που θα προσφέρει τις υπηρεσίες καθαριότητας θα απολαμβάνει πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αυξημένες αποδοχές. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.