Σημερα τα εγκαινια των νεων γραφειων του Σωματειου ΑμεΑ ΠΕ Ροδοπης

Περιοδεία στη Θράκη του Προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ - Τρύφωνας Καρούντζος: Τα νέα γραφεία θα λειτουργήσουν σαν «ομπρέλα» διεκδίκησης ισότητας για όλους

Στην Κομοτηνή χτυπά σήμερα η «καρδιά» του αναπηρικού κινήματος, μιας και στο πλαίσιο των επισκέψεών τους στην Θράκη μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία θα εγκαινιάσουν  στις 12.00 τα νέα γραφεία της  Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ ΑΜ-Θ και του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης που πλέον θα στεγάζονται επί της οδού Βασιλέως Παύλου 10.
 
Σχετικά με την λειτουργία της νέας δομής που θα αποτελεί μια «ομπρέλα» προστασίας για όλα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αλλά και τις οικογένειές τους δόθηκαν πληροφορίες στην χθεσινή συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή των κ.κ. Τρύφωνα Καρούντζου, προέδρου του σωματείου ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, Γιάννη Βαρδακαστάνη, προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία,  Σμαράγδου Κρεμμύδα, πρόεδρου Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ ΑΜΘ, Χρήστου Κεσόγλου, οργανωτικού γραμματέα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Γιάννη Λυμβαίου, γενικού γραμματέα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
 
Στην συνέντευξη τύπου τονίστηκε η ανάγκη περιφρούρησης των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και η εφαρμογή πολιτικών που θα εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση και προσβασιμότητά τους σε φυσικά και ψηφιακά περιβάλλοντα. 

Τρύφωνας Καρούντζος «Τα νέα γραφεία ήταν κάτι που έλειπε από την Κομοτηνή» 

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ο οποίος αφού παρουσίασε το πάνελ εξέφρασε την χαρά του για τα εγκαίνια των νέων γραφείων, μιας και, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν κάτι που «έλειπε από την Κομοτηνή».  Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις καλύπτονται από την χάρτα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο και την ελληνική τοποθεσία, εξήγησε, τονίζοντας, ωστόσο, την αναγκαιότητα τήρησής τους. Ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης έκρινε πως η τοπική κοινωνία της Κομοτηνής είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα αναπηρίας, ενώ τόνισε εμφατικά πως τα νέα γραφεία πρόκειται να λειτουργήσουν σαν «ομπρέλα» διεκδικώντας ισότητα και υπηρεσίες για όλους. Τέλος, πληροφόρησε πως εδώ και ενάμιση μήνα στην Κομοτηνή λειτουργεί στέγη φιλοξενίας, στην οποία βρίσκονται ήδη 170 άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις. 

Γιάννης Βαρδακαστάνης «Το 61% των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχιας» 

Ο κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία εξήγησε πως σκοπός της επίσκεψής του στην περιοχή είναι η δημιουργία ενός σωματείου διεκδίκησης δικαιωμάτων που θα λειτουργεί σαν «ομπρέλα», εξασφαλίζοντας την προσβασιμότητα σε φυσικά και ψηφιακά περιβάλλοντα για όλα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
 
Η οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας έχει επιφέρει κρίση ανθρωπιστικών δικαιωμάτων, υποστήριξε, βασιζόμενος στο γεγονός ότι το 61% των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, εξαιτίας των περικοπών συντάξεων και επιδομάτων.
 
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδακαστάνη πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή μας, ώστε να προστατευθούν οι υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και παιδείας, προϋπόθεση «ζωτική», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να ζουν αξιοπρεπώς στον τόπο μας. Θέλοντας να εστιάσει στο ζήτημα της εκπαίδευσης, δήλωσε ότι η σωστή παιδεία αποτελεί βάση για να τηρείται η νομοθεσία και να υπάρχει σεβασμός απέναντι στα δικαιώματα των αναπήρων και το «διαβατήριο» για την ένταξη και την ίση μεταχείριση όλων των πολιτών στην κοινωνία.
 
«Για να ακουστεί δυνατά η φωνή του αναπηρικού κινήματος πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι δημόσιοι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία για να γίνουν επενδύσεις με μικρό κόστος, που θα έχουν, ωστόσο θετικό αντίκτυπο στην εξασφάλιση προσβασιμότητας για όλους», διατράνωσε για να προτείνει εν συνεχεία ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα αποκαταστήσει την προσβασιμότητα σε κάθε δημόσιο χώρο, σχολείο και κατάστημα με την χρήση ράμπας και ασανσέρ.
 
Λίγο πριν δώσει τον λόγο στους υπόλοιπους ομιλητές ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από την επικοινωνία με τις διαχειριστικές αρχές της Περιφέρειας, εξηγώντας πως αντιλαμβάνονται επαρκώς τα ζητήματα ένταξης και προσβασιμότητας των αναπήρων. 

Σμάραγδος Κρεμμύδας «Τα καινούργια γραφεία θα δώσουν την δυνατότητα στο αναπηρικό κίνημα να προβάλλει πολιτικές από την Περιφέρεια στην κεντρική διοίκηση» 

Το γεγονός ότι όλα τα άτομα με αναπηρία της Κομοτηνής απέκτησαν μία «στέγη» είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφερειακή Ομοσπονδία, έκρινε με την σειρά του ο κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας, πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ ΑΜ-Θ, πληροφορώντας πως έχουν γίνει επαφές και με άλλες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη, ενώ για αύριο έχει προγραμματισθεί συνάντηση και στην Ξάνθη. Τα καινούργια γραφεία  θα δώσουν την δυνατότητα στο αναπηρικό κίνημα  να προβάλλει πολιτικές «από την Περιφέρεια στην κεντρική διοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, διεκδικώντας τα δικαιώματά του. 

Γιάννης Λυμβαίος «Τα νέα γραφεία πρόκειται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην περιφρούρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις» 

Ο κ. Γιάννης Λυμβαίος, γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία δήλωσε από πλευράς του πως η «αναπηρική οικογένεια» βιώνει με σκληρότητα την οικονομική κρίση και υπογράμμισε ότι τα νέα γραφεία πρόκειται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην περιφρούρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Ταυτόχρονα έκρινε ως επιτακτική την ανάγκη παρακολούθησης των διεθνών  συμβάσεων σε επίπεδο κεντρικής, περιφερειακής και δημοτικής διοίκησης,
 
Στην συνέντευξη τύπου έδωσε το «παρών» και ο κ. Χρήστος Κεσόγλου, οργανωτικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία που ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής για την «άριστη συνεργασία» και την παραχώρηση των γραφείων.
 
Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως τα μέλη της Συνομοσπονδίας πρόκειται να συναντηθούν στην Κομοτηνή με τον δήμαρχο, κ. Γιώργο Πετρίδη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονα, ενώ θα επισκεφτούν και τη νέα στέγη του συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι».   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.