Σημειωμα – εγγραφο του δημαρχου Σαπων αναβει φωτιες

Η ύπαρξη ενός εγγράφου σημειώματος που αφορούσε χειρόγραφο του σημερινού Δημάρχου κ. Πιλιλίτση το οποίο συντάχθηκε προεκλογικά και στο οποίο αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΑΣ, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες, χήρες και ορφανά θα παραμείνουν στη θέση τους πυροδότησε τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαπών την Τετάρτη το βράδυ. Σε δηλώσεις τους σήμερα στον ΠτΘ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ντίνος Χαριτόπουλος και το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Ρούφος, από την ελάσσονα αντιπολίτευση καταγγέλλουν τον κ. Πιλιλίτση για συμπεριφορά αντιδεοντολογική που δεν προάγει τη δημοκρατία. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σαπών υποστηρίζει ότι το έγγραφο συντάχθηκε μετά από επίσκεψη εκπροσώπου των εργαζομένων, επίσκεψη που δεν την προκάλεσε ο ίδιος, αλλά ήταν μία προσπάθεια των εργαζομένων να διερευνήσουν τις προθέσεις του σε περίπτωση εκλογής του.

Τέλος σε επικοινωνία που είχε ο ΠτΘ με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων που επισκέφθηκε τον κ. Πιλιλίτση παραδέχθηκε ότι μετά από συζήτηση με τους εργαζόμενους αποφάσισαν να επισκεφθεί το δήμαρχο και να διερευνήσει τις προθέσεις του και ότι ο δήμαρχος δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτό. Ο ίδιος ζήτησε το έγγραφο από το δήμαρχο για να το δείξει στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αυτό έγινε μόνο με τον κ. Πιλιλίτση ενώ από τους άλλους δύο υποψήφιους υπήρξε μόνο προφορική δέσμευση.

Ντίνος Χαριτόπουλος

«Κατά την άποψή μου η ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου δεν είναι δεοντολογική αλλά και δεν προάγει τη δημοκρατία και την σωστή λειτουργία των θεσμών. Πρόκειται για μυστικές συμφωνίες που δημιουργούν ίσως και κάποιες υπόνοιες για την τροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων. Περαιτέρω δημιουργούν ερωτηματικά μήπως υπάρχουν και άλλου τέτοιου είδους συμφωνίες. Κατακριτέο όμως κατά την άποψή μου είναι, -και ύστερα από αποδοχή και του ίδιου του Δημάρχου το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο,- ότι αυτή η συμφωνία έγινε μέσα στο Κέντρο Υγείας. Το έγγραφο έχει σφραγίδα που αναφέρεται στην ιδιότητά του ως ειδικού γενικού γιατρού, σφραγίδα του Κέντρου Υγείας. Το γεγονός αυτό μπορώ κατά κάποιο τρόπο να το χαρακτηρίσω κατάχρηση και των θεσμών και του υπέρτατου αγαθού της υγείας κατά των δυνατοτήτων που δίνει το κράτος στους κρατικούς λειτουργούς υγείας μέσω των Κέντρων. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά, δεν συνάδουν στη σωστή λειτουργία ούτε των θεσμών ούτε της δημοκρατίας γενικότερα και νομίζω ότι είναι κατακριτέα. Το δικαίωμα στην εργασία , και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτών που εργάζονται στη ΔΕΑΣ, είναι αναφαίρετο, και ο εργαζόμενος δεν είναι επαπειλούμενο ον που αλλάζει όταν αλλάζουν οι δημοτικές διοικήσεις. Δεν χρειάζεται να τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους και να μην απολύονται, και είναι αυτονόητο, αλλά και εν πάση περιπτώσει αν πρέπει να τονισθεί τονίζεται προφορικά από το βήμα κατά την διάρκεια των ομιλιών του κάθε υποψηφίου. Οι μυστικές συμφωνίες, οι συναλλαγές, τα χαρτάκια και οι υπογραφές των Κέντρων Υγείας και με σφραγίδες ειδικού γενικού γιατρού, αναπληρωτή διευθυντή Κέντρου Υγείας νομίζω ότι είναι επιλήψιμα».

Αντώνης Ρούφος

«Σαν παράταξη είχαμε βάσιμες πληροφορίες ότι υπάρχει αυτό το έγγραφο. Από τη στιγμή που έφτασε στα χέρια μας περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή για να το φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Στο προχθεσινό συμβούλιο με αφορμή αφενός την ανάθεση κάποιων έργων στη δημοτική επιχείρηση καθώς και με αφορμή την παραίτηση κάποιων εργαζομένων από τη δημοτική επιχείρηση, γιατί είναι απλήρωτοι πέντε μήνες, παρουσιάσαμε το έγγραφο του οποίου τη γνησιότητα δεν την αμφισβήτησε ο δήμαρχος, ούτε και τον χώρο, ούτε το χρόνο που υπεγράφη η συγκεκριμένη βεβαίωση. Και μάλιστα είπε πως είναι προς τιμήν του η ύπαρξη αυτού του εγγράφου.

Εμείς ως παράταξη καταγγέλλουμε το γεγονός αυτό. Θεωρούμε ότι η ύπαρξη αυτού του εγγράφου, ο χρόνος που υπεγράφη, προσβάλλει την δημοκρατία μας. Θα έπρεπε από την πλευρά του δημάρχου να υπάρχει σεβασμός στο χώρο τουλάχιστον που ασκεί το λειτούργημά του. Κατά την άποψή μας η αδυναμία του να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με επίσημο πολιτικό λόγο τον οδήγησε σε ανυπόγραφες βεβαιώσεις

Και το ερώτημα που γεννάται είναι αν είναι το μόνο έγγραφο που έχει υπογράψει ο Δήμαρχος.

Γιώργος Πιλιλίτσης

«Καταρχήν λίγους μήνες, περίπου έξι, πριν γίνουν οι εκλογές εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης ήθελαν να βολιδοσκοπήσουν τη δημοτική αρχή ποια θα ήτανε η πρόταση και ποια η τύχη τους αν θα εκλεγόταν ο Πιλιλίτσης, δήμαρχος. Έστειλαν λοιπόν εκπρόσωπό τους ένα υπάλληλο ο οποίος με βρήκε προσωπικά και ζήτησε εκ μέρους της δημοτικής επιχείρησης και της Δημοτικής Επιχείρησης Σφαγείων τι θα γίνει με την τύχη αυτών που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου καθώς επίσης και με μία-δύο χήρες που ακόμη δουλεύουνε εδώ και με παιδιά τα οποία είπε ότι ήταν ορφανά Του απήντησα ότι δεν μπορώ να απαντήσω όταν δεν γνωρίζω τη λειτουργία της ΔΕΑΣ. Μετά από μιας ώρας συζήτηση, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι δουλεύουν όντως εφτά χρόνια στη δημοτική επιχείρηση και όπως καταλαβαίνετε είχαν δημιουργήσει οικογένεια, είχαν αγοράσει σπίτια με δάνειο θεώρησα ότι δεν ήταν σωστό ο κάθε δήμαρχος από την μια μέρα στην άλλη να τους πετούσε στο δρόμο, στη μοίρα τους. Απλώς αυτό που τους ζήτησα ήταν να δείξουν ζήλο και εργασιακή συνείδηση ούτως ώστε να κερδίσουν τη θέση τους και στη συνείδηση των δημοτών. Του τόνισα επίσης ότι εγώ δεν ήμουν διατεθειμένος αυτά τα άτομα να τα διώξω. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων μου ζήτησε κάποιο χαρτί που να πιστοποιεί ότι όντως θα τηρήσω το λόγο μου. Το χαρτί αυτό δεν είναι του Κέντρου Υγείας, δεν γράφει Ελληνική Δημοκρατία, ΠΕΣΥΠ και από κάτω Νοσοκομείο Κομοτηνής, από κάτω Κέντρο Υγείας Σαπών ούτε έχει την στρογγυλή σφραγίδα σαν επίσημο έγγραφο. Απλώς η σφραγίδα που υπάρχει είναι η ιδιότητά μου, ότι δηλαδή είμαι γιατρός. Δεν πρόκειται για επίσημο έγγραφο ή έγγραφο του Κέντρου Υγείας. Απλώς η σφραγίδα επικυρώνει την υπογραφή μου και δεύτερον την ιδιότητά μου. Πρόκειται για ένα απλό χαρτί και το θεωρώ τιμή μου και καμάρι μου που το υπογράφω γιατί θέλησα να προστατεύσω εργαζομένους ώστε να μην πεταχτούν στον δρόμο και δεύτερον πάσχοντες. Πρέπει να τονίσω, επειδή μπορεί να προφασιστούν οι της αντιπολίτευσης ότι έφυγαν δύο άτομα με ειδικές ανάγκες, ότι αυτοί προσελήφθησαν παρανόμως, όταν τα σφαγεία είχαν πολύ προσωπικό, μετά από τη συμφωνία και πήγαν να μπούνε στη θητεία μου. Αυτοί πήγαν να τακτοποιηθούν επί Χαριτόπουλου, και συγκεκριμένα στο δίμηνο που μεσολαβούσε από την αποτυχία του μέχρι να αναλάβει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, παρανόμως εφόσον εγώ ήδη είχα υπογράψει το χαρτί.

Είμαι σίγουρος, ότι οι εργαζόμενοι πήγαν να ζητήσουν και τις προθέσεις του κ. Κασέρη, όπως το ίδιο πράγμα το είχαν συζητήσει και με τον τότε δήμαρχο. Δεν κάλεσα εγώ τον εκπρόσωπο των εργαζομένων. Ήρθε αυτός εκπροσωπώντας τους για να διερευνήσει τις προθέσεις μου αν εκλεγώ.

Η αντιπολίτευση επειδή δεν έχει να αντιπαραθέσει απέναντί μου επιχειρήματα, ούτε ακολουθεί πολιτικές που να την αναβαθμίζουν, ακολουθεί μία στείρα αντιπολίτευση και επειδή βλέπουν μειωμένη τη δύναμή τους αυτή την στιγμή προσπαθούν να αφήσουν υπόνοιες στο πρόσωπο του δημάρχου σε θέματα διαφάνειας, σε θέματα εντιμότητας, σε θέματα δήθεν απραξίας. Γνωρίζουν πολύ καλά τις προσπάθειες που γίνονται. Βλέπουν το νοικοκύρεμα του δήμου, βλέπουν ότι ξεκινάν έργα με το Θησέα, με το ΕΠΤΑ και με το ΠΕΠ και προσπαθούν να βρουν τρόπο να κάνουνε αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.