Σημαντικη προοδος για την αναγνωριση της γενοκτονιας των Ποντιων

Δέκα αναγνωρίσεις από διεθνείς δομές μετρά το κίνημα της αναγνώρισης

Το ντοκιμαντέρ του Livemedia «Πόντος – Οι μεγάλες ώρες», παρουσίασαν τα Ποντιακά Σωματεία ν. Ροδόπης την Κυριακή 21 Μαΐου στις 19:00 στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στα τραγικά ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο οποίο συγγενείς επιζησάντων διηγούνται όλα όσα άκουσαν.
 
Συγκινητικές είναι οι μαρτυρίες που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ από τους συγγενείς των επιζώντων της γενοκτονίας οι οποίοι αφηγούνται τις αναμνήσεις των γονιών και των παππούδων τους και πώς αυτοί κρύβονταν στα βουνά, προσπαθώντας να αποφύγουν τη σφαγή από τους Τούρκους, ενώ ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου και πώς αντέδρασαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία.
 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο κ. Michel Bruneau, γεωγράφος, ομότιμος διευθυντής έρευνας στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), ο οποίος έχει κάνει εκτενή μελέτη των περιοχών στις οποίες έζησαν οι λαοί της γενοκτονίας, όπως οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι, και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα.
 
Ο ίδιος μάλιστα έχει δημοσιεύσει ένα κείμενο για τη γενοκτονία το οποίο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά -ήταν το πρώτο στη Γαλλία- έκανε πολλές διαλέξεις για το θέμα, και προσπαθεί να συγκρίνει όλους τους πρόσφυγες, από Καππαδοκία, από τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη με τους Αρμένιους.
 

«Η ανάδειξη της γενοκτονίας είναι σημαντική, πόσο μάλιστα σε μια εποχή εικόνας που αυτή παίζει κεντρικό, αν όχι πρωταγωνιστικό ρόλο» σημείωσε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.  Το ντοκιμαντέρ, σημείωσε, εξιστορεί, αφηγείται αλλά κυρίως αναδεικνύει το ζήτημα της γενοκτονίας, τόσο κατά το ξεκίνημά της όσο και στην ολοκλήρωσή της, και αφορά ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την ιστορία, κυρίως όμως με το παρόν και το μέλλον, όπως επίσης πολύ σπουδαίο και κεντρικής σημαίας είναι ότι μέσω του ντοκιμαντέρ περνά ελεύθερα πλέον σε όλα τα σπίτια, σε όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
 
Το ντοκιμαντέρ, εκτός από την ελληνική του έκδοση κυκλοφορεί και στην αγγλική. Έχει παιχτεί ήδη σε αρκετά μέρη της Ελλάδας και θα προβληθεί και στο εξωτερικό.
 
Η γενοκτονία, σημείωσε ο κ. Μαλκίδης, δεν σταμάτησε, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με ανθρώπους που αναδεικνύουν ζητήματα που αφορούν το ποντιακό, το μικρασιατικό, το θρακικό στοιχείο και τη γενοκτονία γενικότερα να φυλακίζονται. Ένας εξ, αυτών, σημείωσε, είναι και ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί, ο οποίος για τη δραστηριότητα του είναι φυλακισμένος από τις 22 Απριλίου, έχοντας αναδείξει το ζήτημα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην Τουρκία.
 

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η προβολή του ντοκιμαντέρ στην Κομοτηνή, η πρώτη στην ΑΜΘ, θα είναι αφορμή και δήλωση ότι η γενοκτονία δεν σταμάτησε το 22-23 αλλά συνεχίζεται και πρέπει ειδικά σήμερα να τη σταματήσουμε για να μην επαναληφθεί.
 
Ο προηγούμενος χρόνος ήταν πολύ ουσιαστικός για το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, με τον κ. Μαλκίδη να αναφέρει πως το κίνημα αναγνώρισης πέτυχε 10 νέες αναγνωρίσεις πολλές από αυτές από τον Καναδά, ενώ και στη Ρωσία έχει τεθεί το ζήτημα της αναγνώρισης. «Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από Έλληνες και Φιλέλληνες θα έχει συνέπεια, θα έχει ανταπόκριση και θα έχει αναγνώριση γιατί το οφείλουμε στη μνήμη και στην αλήθεια» σημείωσε, τονίζοντας πως και ο θύτης θα πρέπει να αναγνωρίσει και όχι να αρνείται το έγκλημα που έχει διαπράξει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.