«Σημα κινδυνου» εκπεμπει ο Ερασιτεχνικος Αθλητισμος της Ροδοπης

Νεοκλής Λεμονίδης, Ηλίας Κρεούζης, Νίκος Μπαχαρίδης, Σπύρος Κουτσογιάννης και Βασίλης Χαριτόπουλος «σκιαγραφούν» την επόμενη ημέρα στον αθλητισμό της περιοχής

Την επόμενη ημέρα του αθλητισμού της Ροδόπης μετά το ολικό Lockdownπου επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση κλήθηκαν να σχολιάσουν προπονητές 5 ομάδων της Ροδόπης. Συγκεκριμένα για την κατάσταση και το «αύριο» των ομαδικών αγωνισμάτων μίλησαν οι Νίκος Μπαχαρίδης (Πανθρακικός), Σπύρος Κουτσογιάννης (Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου), Βασίλης Χαριτόπουλος (Ελπίς Σαπών), Νεοκλής Λεμονίδης (ΓΑΣ Κομοτηνή) και Ηλίας Κρεούζης (ΑΕ Κομοτηνής). Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών είναι η απουσία πρόβλεψης και στήριξης από την Πολιτεία ενώ όλοι παρουσιάστηκαν απαισιόδοξοι σχετικά με την επόμενη ημέρα, επισημαίνοντας πως ο αθλητισμός είναι «αποπαίδι» στα χέρια των Υπευθύνων.

Ο λόγος στους ίδιους λοιπόν…

Νεοκλής Λεμονίδης: «Το κράτος θεωρεί τον αθλητισμό πολυτέλεια ενώ είναι ανάγκη και υγεία»


 

Προβληματισμένος για την επόμενη ημέρα στον αθλητισμό και το μπάσκετ ειδικότερα παρουσιάστηκε ο προπονητής του ΓΑΣ Κομοτηνή Νεοκλής Λεμονίδης. Ο έμπειρος τεχνικός, ο οποίος αποτελεί «συνώνυμο» του ΓΑΣ στάθηκε στην ανυπαρξία σχεδιασμού από την κεντρική ηγεσίαστο κομμάτι του αθλητισμού. «Δεν υπάρχει σχεδιασμός και παίρνονται αποφάσεις χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις αυτών στην κοινωνία και στον αθλητισμό» τόνισε αρχικά ο κ. Λεμονίδης και στάθηκε στο γεγονός πως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν συμμετέχει κάποιος ειδήμονας από τον χώρο του αθλητισμού. «Αυτοί που αποφασίζουν είναι άσχετοι με τον αθλητισμό. Και από την άλλη πλευρά όμως, όταν σιωπούν στα νέα μέτρα, αυτοί που κατέχουν σημαντικές θέσεις στον αθλητισμό, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο» υπογράμμισε γεμάτος παράπονο ο προπονητής των «Κυανέρυθρων», ο οποίος κρίνει υπερβολικό το σταμάτημα του αθλητισμού λόγω της πανδημίας. Μάλιστα αποκάλυψε πως τον Μάρτιο, όταν είχαν κλείσει τα σχολεία, πρώτος ο ίδιος είπε στο σύλλογό του, ότι πρέπει να σταματήσουν τις προπονήσεις των Ακαδημιών για να προστατεύσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους. «Αλλά τώρα, με ανοιχτά τα σχολεία, δεν καταλαβαίνω το λόγο να κλειδώσουν όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες των παιδιών. Σταμάτησαν τους αγώνες για να μην έρχονται σε επαφή διαφορετικές ομάδες αθλητών. Αλλά τις προπονήσεις γιατί; Αν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και προπόνηση, θα κολλήσουν στην προπόνηση αλλά όχι στο σχολείο;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεμονίδης.

Γυρνώντας τον χρόνο λίγους μήνες πίσω, όταν και ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα πρόληψης επισήμανε πως «αμέσως μαζευτήκαμε οι προπονητές στο σύλλογό μου και σχεδιάσαμε τις προπονήσεις μας, τις τροποποιήσαμε με αυξημένα μέτρα προστασίας έχοντας έτσι την ευκαιρία να μπορέσει ο κάθε προπονητής να δουλέψει ατομική τεχνική με τα παιδιά και να τα βελτιώσει εκεί που υστερούσε το καθένα».  Πάνω σε αυτό το μοτίβο σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσαν να συνεχιστούν για έναν μήνα οι προπονήσεις κάτι που θα μπορούσε να μην διαλυθούν οι ομάδες και να δουλεύουν οι  αθλητές πάνω στις αδυναμίες τους, και ατομικές και ομαδικές. «Ήταν μια χρυσή ευκαιρία λοιπόν να γίνει αυτό τώρα. Ποιά η λογική του να γίνεται  ατομική μόνο προπόνηση χωρίς προπονητή; Και πούθα γίνεται αυτή η προπόνηση» είναι τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Λεμονίδης συμπληρώνοντας πως είναι λάθος θα είναι κλειδωμένα τα γήπεδα.

Σχετικά με την επόμενη ημέρα στον αθλητισμό, ο Νεοκλής Λεμονίδης παρουσιάστηκε απαισιόδοξος κάνοντας λόγο για την απάθεια της Πολιτείας ως προς τον αθλητισμό. «Η Πολιτεία έχει απαξιώσει τελείως τις ωφέλειες του αθλητισμού και έχει διαλύσει τελείως τον ερασιτεχνικό αθλητισμό» υπογράμμισε ο έμπειρος τεχνικός ζητώντας άμεση οικονομική στήριξη από το κράτος και τις Ομοσπονδίες. «Για το κράτος ο αθλητισμός μάλλον θεωρείται πολυτέλεια» συμπέρανε με πίκρα ενώ για τον ίδιο και πολλούς ακόμα ο αθλητισμός είναι υγεία και ανάγκη. Αναφορικά με τη βιωσιμότητα των συλλόγων, ο κ. Λεμονίδης τόνισε πως τα πράγματα είναι δυσοίωνα. «Τα μόνα πλέον έσοδα για τους συλλόγους είναι οι συνδρομές από τις ακαδημίες και τώρα οι ομάδες στερούνται κι αυτά με την απόφαση να μην γυμνάζονται τα παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά και στάθηκε στην ψυχολογική μεταβολή όλων των εμπλεκομένων.  «Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει ψυχολογικά όλους όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό (φιλάθλους-παίκτες-προπονητές-διοίκηση) και είναι δύσκολο να προσπαθήσεις να τους πείσεις ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσουν να προσπαθούν» επισήμανε ο τεχνικός του ΓΑΣ.

Τέλος για την επόμενη ημέρα, η λύση που προτείνει ο κ. Λεμονίδης είναι να σταματήσουν τα πρωταθλήματα μέχρι τον Ιανουάριο, ίσως και Φεβρουάριο, ώστε να μπορέσουν και όλοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους, αλλά να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι προπονήσεις με προϋποθέσεις και η ολοκλήρωση των υποχρεώσεων το καλοκαίρι.

Ηλίας Κρεούζης: «Όλοι γνωρίζανε το τι θα γίνει αλλά η Πολιτεία δεν φρόντισε να προφυλάξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό»

Σαφέστατα προβληματισμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων εμφανίστηκε ο προπονητής της ΑΕ Κομοτηνής Ηλίας Κρεούζης, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα προετοίμαζε την ομάδα του για την έναρξη της PreLeague. Ο φιλόδοξος τεχνικός βόλεϊ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του, τονίζοντας πως ενώ όλοι βλέπανε το τι θα γίνει τον χειμώνα, δεν πήραν κανένα μέτρο προφύλαξης του αθλητισμού. «Θεωρώ άδικη την απόφαση για lockdownστον ερασιτεχνικό αθλητισμό γιατί υπάρχει μία οριζόντια γραμμή. Όλα μπήκαν σε ένα τσουβάλι και δεν υπήρχε καμία διαχείριση» επισήμανε αρχικά ο κ. Κρεούζης συμπληρώνοντας πως έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων. «Ξέραμε τι θα έρθει και δεν το αντιμετωπίσαμε. Ουσιαστικά η Πολιτεία δεν έκανε κάτι για να βρει λύση απλά έκλεισε τον αθλητισμό»  είπε γεμάτος παράπονο και πικρία ο προπονητής της ΑΕ Κομοτηνής που βλέπει τον προγραμματισμό του να πηγαίνει βόλτα.

Ερωτηθείς για το αν μπορούσε να υπάρξει κάποια λύση στο πρόβλημα, ο τεχνικός των «Κιτρινόμαυρων» έριξε τη δική του πρόταση, λέγοντας πως  έπρεπε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, όπως συγκεκριμένοι χώροι που θα ελέγχονται και θα μπορούσαν να γίνονται προπονήσεις. «Εκεί θα μπορούσε να γίνονται προπονήσεις 2-3 φορές την εβδομάδα από τους συλλόγους ώστε να διατηρούνται σε μία σχετικά καλή κατάσταση» τόνισε ο φιλόδοξος τεχνικός επισημαίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο  η Πολιτεία θα  έδειχνε ότι υπάρχει πλάνο, δίνοντας την δυνατότητα στον αθλητή να μην έχει ολικό lockdownστη φυσική του κατάσταση.

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα μπορούσε ο αθλητισμός να διαφέρει από την επόμενη ημέρα στο κοινωνικό «γίγνεσθαι», παραδεχόμενος πως η επόμενη ημέρα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη, καθώς ο αθλητισμός είναι κομμάτι της καθημερινότητας, οπότε επηρεάζεται άρρηκτα και σίγουρα θα υπάρχουν γκρίζα σύννεφα όπως σεόλες τις πτυχές της καθημερινότητας μας. Τέλος, με δεδομένο πως κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει η επανεκκίνηση του αθλητισμού, ο coach Κρεούζης στάθηκε σε αυτό το στοιχείο της αβεβαιότητας. «Δεν έχει σημασία μόνο το πόσο ψυχοφθόρο είναι αλλά κυρίως πρέπει να καταλάβουμε ότι και να ανοίξουν τα πάντα στις 4 Δεκεμβρίου δεν μπορεί να λειτουργήσει η ομάδα αμέσως» υπογράμμισε ο Κρεούζης, κάνοντας παράλληλα την σύγκριση με μία επιχείρηση, η οποία μπορεί άμεσα να ξεκινήσει τη λειτουργία της  ενώ μία ομάδα θέλει χρόνο εκ νέου για προετοιμασία και για να συλλέξει τα «κομμάτια» της.

Σπύρος Κουτσογιάννης: «Ευκαιρία να προσδιορίσουμε εκ νέου τις προτεραιότητες μας στον αθλητισμό της Ροδόπης»

Ρεαλιστής ως προς την υπάρχουσα κατάσταση παρουσιάστηκε ο προπονητής της Δόξας Νέου Σιδηροχωρίου Σπύρος Κουτσογιάννης, η ομάδα του οποίου δοκιμάστηκε με το «καλημέρα» από τον κορωνοϊό λίγες μέρες μετά την έναρξη της προετοιμασίας.  «Την απόφαση την κρίνω ως ορθή. Προέχει η δημόσια Υγεία και πιστεύω πως δεν έπρεπε να ξεκινήσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα όπως σε πολλές χώρες. Δεν μπορούμε να κάνουμε τεστ κάθε εβδομάδα όπως στο επαγγελματικό επίπεδο για να ξέρουμε την κατάσταση με ακρίβεια» επισήμανε αρχικά ο τεχνικός της Δόξας ενώ στη συνέχεια τόνισε πως στέρεψε από δυνάμεις για να στήσει εκ νέου την ομάδα του.«Εγώ σίγουρα δεν έχω ψυχική δύναμη να κάνω μία ακόμα προετοιμασία» είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Κουτσογιάννης προβλέποντας πως η διακοπή θα διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα. «Δεν θα ήθελα καν να ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάναμε προετοιμασία, διακόπηκε λόγω κρούσματος, ξεκινήσαμε εκ νέου και τώρα ξανά διακοπή. Σίγουρα το ποδόσφαιρο μας λείπει, είναι η αρρώστια μας αλλά χωρίς εμβόλιο και μόνιμη λύση δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε ξανά το πρωτάθλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την επόμενη ημέρα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ο προπονητής της Δόξας Νέου Σιδηροχωρίου στάθηκε στη σημασία κυκλοφορίας ενός ασφαλούς εμβολίου, ώστε να επανέλθουμε στην καθημερινότητα. Ειδάλλως θα είναι πολύ δύσκολα για τις ομάδες. Παράλληλα όμως δεν φοβάται να προτείνει την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων, με δεδομένο πως δεν θα υπάρξει κάποια ασφαλή λύση, τονίζοντας πως η ζημιά σε αυτό το επίπεδο θα είναι μικρή. Παράλληλα ο κ. Κουτσογιάννης θεωρεί την κρίση του κορωνοϊού ως μία ευκαιρία να προσδιοριστούν ξανά οι προτεραιότητες στον αθλητισμό της Ροδόπης. «Είναι μία σημαντική ευκαιρία για την περιοχή μας να δούμε τις υποδομές και τις ακαδημίες μας» υπογράμμισε ο τεχνικός των πρωταθλητών της Α΄ ΕΠΣ Θράκης, δίνοντας σαν παράδειγμα την ομάδα του όπου 10 φοιτητές-ποδοσφαιριστές πήραν τα δελτία τους και φύγανε γιατί πίστεψαν πως στην άλλη ζώνη στη νότια Ελλάδα θα συνεχιζόταν κανονικά το πρωτάθλημα. «Δ πρέπει να εξαρτόμαστε από τους φοιτητές αλλά να δώσουμε έμφαση στο ντόπιο στοιχείο και στις ακαδημίες» υπογράμμισε ο κ. Κουτσογιάννης λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάθε κρίση μας κάνει σοφότερους στη συνέχεια.

Βασιλης Χαριτόπουλος: «Ο Αθλητισμός είναι ζωή και αποφέρει θετικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων»

Ο προπονητής της Ελπίδας Σαπών στάθηκε στη σημασία που έχει η άθληση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ζητώντας από την Πολιτεία να προβλέψει λύση για την άθληση για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει το Lockdown. «Ο αθλητισμός φάνηκε πως θεωρείται πολυτέλεια από το κράτος καθώς ήταν το πρώτο που απαγορεύτηκε» επισήμανε γεμάτος παράπονο ο τεχνικός της Ελπίδας, ο οποίος θεωρεί πως με σωστά μέτρα και σοβαρότητα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα τα πράγματα ώστε οι ερασιτέχνες να μπορούν να γυμνάζονται. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο των σωματείων αλλά είναι θέμα υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτόπουλος, ο οποίος δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.  «Όλοι βιώνουμε για πρώτη φορά μία τέτοια κατάσταση, καθώς συνήθως ψάχναμε τρόπους να πιέσουμε τα παιδιά να έρθουν στο γήπεδο ενώ στο τελευταίο παιχνίδι όταν ήταν να πάμε Θεσσαλονίκη είπα στα παιδιά ότι όποιος νιώθει ότι δεν θέλει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να μην έρθει» αποκάλυψε ο κ. Χαριτόπουλος καθώς η ομάδα του είχε κρούσμα και αυτό σόκαρε τους ποδοσφαιριστές της Ελπίδας Σαπών.

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, ο Βασίλης Χαριτόπουλος παρουσιάστηκε ρεαλιστής γνωρίζοντας πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. «Η Επανέναρξη θέλει χρόνο προσαρμογής, μία νέα προετοιμασία. Τώρα θα χρειαστούμε εκ νέου πάνω από 3 μήνες για να μπούμε εκ νέου σε αγωνιστικές συνθήκες.  Αυτή η οριστική διακοπή πετάει στον κάδο των αχρήστων όλη την δουλειά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια» υπογράμμισε ο έμπειρος τεχνικός φτάνοντας στο πιο ουσιαστικό σκέλος της κουβέντας αναφορικά με τη χρησιμότητα του αθλητισμού στην καθημερινότητα. «Ο αθλητισμός είναι ζωή. Το να σταματήσουν οι άνθρωποι να αθλούνται μπορεί να επιφέρει σε αυτούς μακροχρόνια προβλήματα. Δεν γίνεται ξαφνικά να το κόψουμε. Θα φέρει προβλήματα υγείας, σωματικής και ψυχικής» ήταν τα λόγια του προπονητή της Ελπίδας με την ευχή να περάσει και αυτή η περιπέτεια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Νίκος Μπαχαρίδης: «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα Ερασιτεχνικά Σωματεία για να επιβιώσουν»

Ο προπονητής του Πανθρακικού και «σημαία» του συλλόγου Νίκος Μπαχαρίδης παρουσιάστηκε σύμφωνος με την απόφαση αναστολής των αγωνιστικών δραστηριοτήτων με δεδομένο πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου αλλά παράλληλα ζήτησε από την Πολιτεία να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των Συλλόγων, για να μπορέσουν αυτά να επιβιώσουν όταν αυτά βγουν εκ νέου από την «καραντίνα» που μπήκαν εδώ και μία εβδομάδα. «Η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει τα ερασιτεχνικά σωματεία σε οικονομικό επίπεδο γιατί το 2οLockdownθα αφήσει μεγάλες πληγές» τόνισε αρχικά ο Νίκος Μπαχαρίδης και επισήμανε πως  όταν υπάρχει επανεκκίνηση, θα χρειαστεί να υπάρχει διάστημα για νέα προετοιμασία ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα αλλά με ασφάλεια.«Πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθούνοικονομικά τα σωματεία γιατί βλέπω να υπάρχουν διαδοχικές δυσκολίες» υπογράμμισε ο Νίκος Μπαχαρίδης τονίζοντας πως αυτήν την στιγμή ελάχιστοι σκέφτονται τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. «Πρέπει όμως να δοθεί βαρύτητα σε αυτόν γιατί αυτός αποτελεί την ραχοκοκαλιά του επαγγελματικού αθλητισμού. Αν σταματήσει αυτός, θα χτυπήσει πολύ πίσω και θα γυρίσουμε σε εποχές προ 40ετίας» επισήμανε ο κ. Μπαχαρίδης καλώντας την Πολιτεία και τους Αρμόδιους Φορείςνα στηρίξουν έμπρακτα τα Σωματεία και να επανεκκινήσει με ασφάλεια και χωρίς άλλη διακοπή η αγωνιστική δραστηριότητα με δεδομένο πως θα υπάρχει οριστική λύση στο πρόβλημα της πανδημίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.