Σφοδρη η αντιδραση των κυνηγων στο νεο πλαισιο που προωθει το Υπουργειο

Παναγιώτης Καραφύλλης «Αποχωρήσαμε από το διάλογο γιατί τα πράγματα που ζητάει ο κ. Τσιρώνης δεν στέκουν»

Την σφοδρή αντίδραση όλου του κυνηγετικού κόσμου έχει προκαλέσει το νέο πλαίσιο για το κυνήγι που θέλει να διαμορφώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο μόλις ολοκληρώθηκε ο Εθνικός Διάλογος για το κυνήγι. Ο διάλογος ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη στις 10 Μαρτίου προκειμένου να συν-διαμορφωθεί ένα Εθνικό Πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο Σχέδιο Νόμου και κλήθηκαν να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
 
Αρχικά στο διάλογο συμμετείχαν και οι κυνηγοί μέσω των Ομοσπονδιών τους, όμως η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποφάσισε τη διακοπή της συμμετοχής της στον προσχηματικό, όπως τον χαρακτήρισε, «Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι» θεωρώντας ότι η παραμονή της θα νομιμοποιήσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του Υπουργείου, οι οποίες διαλύουν τα πάντα για το κυνήγι, με τελικό στόχο την πλήρη κατάργησή του, και έχουν, κατά συνέπεια, ανεπανόρθωτα αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, με το υπουργείο όμως να αρνείται ότι υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. 

«Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για το κυνήγι»

Στον Εθνικό Διάλογο συμμετείχαν πριν την αποχώρηση της Συνομοσπονδίας και οι κυνηγετικές οργανώσεις της ΑΜΘ αποστέλλοντας μάλιστα μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ τις θέσεις τους, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτη Καραφύλλη συνοψίζονται στο ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για το κυνήγι, διότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Καραφύλλης, πανελλαδικά πάνω από 1 δις ευρώ πηγαίνει στις τοπικές οικονομίες από το κυνήγι, με 7.000 θέσεις εργαζομένων στον κυνηγετικό κλάδο, 2.000 επιχειρήσεις κυνηγετικών ειδών, 180.000.000 ευρώ έσοδα δημοσίου από έκδοση αδειών και Φ.Π.Α. Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Καραφύλλης ιδιαίτερα η Περιφέρεια μας, έχει πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη από τη διεξαγωγή του κυνηγιού, αφού αποτελεί ιδανικό προορισμό για κυνήγι και υπάρχει αυξημένος κυνηγετικός τουρισμός, που αποφέρει σημαντικά έσοδα, τονώνοντας οικονομικά και τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της. «Αποχωρήσαμε από το διάλογο γιατί τα πράγματα που ζητάει ο κ. Τσιρώνης δεν στέκουν» τόνισε, σημειώνοντας πως οι κυνηγετικοί σύλλογοι εφαρμόζουν επαρκή θηροφύλαξη και προστατεύουν παράλληλα και το περιβάλλον.
 
Άλλωστε η νομοθεσία που αφορά το κυνήγι στη χώρα μας εντάσσεται στις αυστηρότερες της Ευρώπης και ασκείται κάτω από πλήθος περιορισμών, ενώ η χώρα μας είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για θέματα κυνηγίου. Οι οργανώσεις των κυνηγών θεωρούν πως η κυνηγετική δραστηριότητα, στην Ευρώπη και την Ελλάδα ασκείται με αειφορικό τρόπο και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα, ενώ με σειρά μέτρων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, εξασφαλίζεται η διατήρηση της βιοποικιλότητας, με αυστηρά και κατά περίπτωση όρια κάρπωσης των θηρεύσιμων ειδών, τη μικρότερη σε διάρκεια κυνηγετική περίοδος σε όλη την Ευρώπη ενώ συγκεκριμένα είδη επιτρέπεται να θηρευθούν μόνο σε συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας, εκτεταμένους χωρικούς περιορισμούς, περιορισμένα μέσα άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας και άλλα.
 
Η δε εκπόνηση προγραμμάτων βελτίωσης των βιοτόπων και ερευνών για τη μελέτη των πληθυσμών των θηραματικών ειδών, τα οποία θωρακίζουν επιστημονικά και διασφαλίζουν την προστασία της βιοποικιλότητας ενώ ο έλεγχος της λαθροθηρίας μέσω του σώματος της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων είναι εθνικά και διεθνώς αναγνωρισμένος για την αποτελεσματικότητά του. Όπως σημείωσε και ο κ. Καραφύλλης οι επιστημονικοί συνεργάτες των Οργανώσεων αποδεικνύουν κάθε χρόνο, προτού βγει η ρυθμιστική για την έναρξη του κυνηγιού τον Αύγουστο, ότι όλα τα θηράματα είναι επαρκή. «Υπάρχει η κατάλληλη διαχείριση, άλλωστε ο κυνηγός προσπαθεί να υπάρξει αύξηση των θηραμάτων για να κυνηγήσει» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί Κυνηγετικοί Σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος της Κομοτηνής, έχουν αφήσει θηράματα για την αύξηση της βιοποικιλότητας.
 
Πλέον οι κυνηγοί τηρούν στάση αναμονής, και περιμένουν την επόμενη κίνηση του Υπουργείου, το οποίο ελπίζουν ότι δεν θα παρέμβει σημαντικά στο πλαίσιο με το επερχόμενο σχέδιο νόμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.