Σεβαστειτε τα δικαιωματα, καταγγειλετε την κακοποιηση των παιδιων

Μια δράση που προσέλκυσε τα βλέμματα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενάντια «στην παιδική κακοποίηση», που ήταν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, καθώς και  την παγκόσμια ημέρα για «τα δικαιώματα του παιδιού», που ήταν χθες, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και οι εθελοντές των εθελοντικών του ομάδων «ευαισθητοποίησης για τα κοινωνικά θέματα» και «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού», πραγματοποίησαν μια ανοιχτή εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι εθελοντές παρουσίασαν ένα βουβό θεατρικό σκετσάκι, δημιούργησαν δύο μεγάλα πανό που αναφέρονταν στα δικαιώματα των παιδιών, ενώ μοίρασαν χειροτεχνίες με μηνύματα κατά της παιδικής κακοποίησης και χρωματιστά μπαλόνια, όπου αναγράφονταν τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, στην υγεία κτλ.

«Έχουμε υιοθετήσει αυτές τις δράσεις», εξήγησε η υπεύθυνη του Europe Direct, κ. Λουίζα Σαλτσίδου, «γιατί μέσα από αυτές θεωρούμε ότι, πέραν της ενημέρωσης, ο κόσμος, κυρίως ευαισθητοποιείται, αφού εκεί που επενδύουμε είναι στο συναίσθημα». «Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια κακοποιούνται και από αυτά μόνο 1 στα 3 αναφέρουν το περιστατικό κακοποίησης, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι μέσα από τέτοιες δράσεις να ευαισθητοποιείται ο κόσμος και να προστατεύονται τα παιδιά από κάθε μορφή κακοποίησης, σωματική, σεξουαλική, ρατσισμού ή εκμετάλλευσης, αλλά και να γίνεται προσπάθεια ώστε να προωθούνται τα δικαιώματά τους κυρίως στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην πρόνοια, στην ψυχαγωγία κ.λπ.».


 
«Ελπίζουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο», σημείωσε η κ. Νάγια Χατζημιχάλη, συντονίστρια της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «και μέσα από αυτό ίσως καταφέρει κάποιος να σώσει ένα παιδί από μία πολύ άσχημη κατάσταση». «Τα θύματα δύσκολα μιλάνε», παρατήρησε, «ενώ και οι γονείς των θυμάτων προφανώς δεν πρόκειται να μιλήσουν». «Οπότε αυτό που θέλουμε», επισήμανε, «είναι οι τρίτοι, που παρατηρούν απ’ έξω, να μιλήσουν στις αρμόδιες αρχές και να ακουστεί». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.