Σεβασμο στο περιβαλλον και στις καλλιεργειες

Την παραμονή της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κώστας Καραγιοβάννης απηύθυνε κάποιες συμβουλές στα μέλη του συλλόγου, τα οποία πέρυσι ήταν περισσότερα από 3.500. Έδωσε έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στο σεβασμό των απαγορευμένων ζωνών και των καλλιεργειών των αγροτών. Το κυνήγι άνοιξε στις 31 Αυγούστου και κλείνει στις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περισσότερες από 1.600 άδειες (τοπικές, περιφερειακές και γενικές) από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής.

«Η Ολυμπιάδα παρέδωσε τη φλόγα στους κυνηγούς. Στις 31 Αυγούστου, μισή ώρα πριν την ανατολή του ηλίου αρχίζει η κυνηγετική περίοδος. Αύριο ξεκινάμε με τα φτερωτά θηράματα. Στις 15 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι ζώνες διάβασης και όλα τα επιτρεπόμενα θηράματα, συμπεριλαμβανομένων των τριχωτών, του λαγού, του αγριόχοιρου, των υδροβίων». Ο κ. Καραγιοβάννης ευχήθηκε μία καλή και ασφαλή κυνηγετική σαιζόν και αναφέρθηκε στην υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κυνηγών από κάποιο ατύχημα (το ποσό της ασφάλισης περιλαμβάνεται στην έκδοση άδειας).

Συμβούλεψε να ελέγχουν στα κυνηγετικά όπλα αν έχουν αφαιρεθεί τα φυσίγγια γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν ατυχήματα αν «λάβουν» το όπλο τα παιδιά.

Ο απόλυτος σεβασμός του περιβάλλοντος είναι ευθύνη των κυνηγών. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλίας σε σταθερό αριθμό. «Οι κυνηγοί να τηρούν τους νόμους και τους κανόνες δεοντολογίας. Θεωρώ ανόητο να λειτουργεί καραμπίνα και να χρησιμοποιούνται περισσότερες από 3 σφαίρες. Η παράβαση έχει κυρώσεις. Οι έμπειροι κυνηγοί γνωρίζουν ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο θήραμα να «γλιτώσει».

Επεσήμανε ότι έχει γίνει η οριοθέτηση των απαγορευμένων περιοχών στις ζώνες διάβασης, αλλά και των περιοχών όπου αυστηρώς απαγορεύεται η θήρευση. «Οι ζώνες διάβασης ανοίγουν στις 15 Σεπτεμβρίου. Η κατάληψη οποιουδήποτε πριν τις 15 του μήνα ή στις ζώνες άγριας ζωής είναι σοβαρή παράβαση».

Σαφείς αρμοδιότητες θηροφυλακής

Για τη νέα κυνηγετική περίοδο ορκίστηκε ένας τρίτος εποχικός θηροφύλακας με 8μηνη σύμβαση. Ο κ. Καραγιοβάννης θύμισε ότι οι αρμοδιότητες της θηροφυλακής είναι ελεγκτικές και σαφείς από το νόμο και όσοι αρνούνται να συμμορφώνονται θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα. Θα συναντηθεί σύντομα με τον αστυνομικό διευθυντή Ροδόπης, προκειμένου για τη συνδρομή της αστυνομίας σε σοβαρές περιπτώσεις που θεωρούνται κακουργήματα, όπως είναι η λαθροθηρία τη νύχτα σε απαγορευμένη ζώνη, ή η θήρα απαγορευμένου θηράματος. «Θα ζητάμε να παραπέμπονται με τη διαδικασία του αυτόφωρου». Ο κ. Καραγιοβάννης επανέλαβε την εμπιστοσύνη που έχει απέναντι στη θηροφυλακή για τις όποιες παράνομες περιπτώσεις. «Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί παράνομους, αθέμιτους τρόπους θήρευσης είναι αντίπαλός μας, δεν είναι κυνηγός».

Κάλεσε τους κυνηγούς να σεβαστούν τις καλλιέργειες, όπου απαγορεύεται η κυνηγετική δραστηριότητα. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν στα όργανα του συλλόγου την όποια παράνομη δραστηριότητα θήρας. Θύμισε την πρόσφατη επιτυχή σύλληψη δύο λαθροθηρών στην περιοχή των Αμαξάδων. «Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία θα ζητούμε την παράσταση πολιτικής αγωγής όπου γίνεται η δίκη, σε παρόμοιες περιπτώσεις».

Αιχμή του δόρατος η Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Καραγιοβάννης στάθηκε στο γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, άρα οι σύλλογοί της απασχολούν περισσότερους θηροφύλακες κι έχουν υψηλότερες δαπάνες. «Θα πρέπει η πολιτεία να βρει ένα τρόπο ενίσχυσης αυτών των συλλόγων με περισσότερα αυτοκίνητα, θηροφύλακες, παρεμβάσεις για καλλιέργειες και βελτιώσεις βιοτόπων. Ειδικότερα, η Αν. Μακεδονία και Θράκη δέχεται όλη την κυνηγετική πίεση της Ελλάδας».

Η πλειοψηφία των επισκεπτών κυνηγών είναι από την Αθήνα.

Ο κ. Καραγιοβάννης ζητά τη στήριξη του συλλόγου στα θέματα θηροφύλαξης, δίνοντας ένα πρόσφατο παράδειγμα καλής ενίσχυσης του υπάρχοντος δυναμικού. «Προ τετραημέρου, στο μισό νομό είχε γίνει παρέμβαση, με βάση το νόμο, της ομοσπονδιακής θηροφυλακής με τους τοπικούς θηροφύλακες. Στην περιοχή μας ήρθαν πάνω από 15 ομοσπονδιακοί, σε μια διαδικασία αιφνίδιων κι έκτακτων μέτρων. Έχουμε ζητήσει από την Ομοσπονδία οι παρεμβάσεις αυτές να είναι τακτικές κι αυτό θα γίνεται.

Διεκδικούμε ως σύλλογος που παρουσιάζει πολλές δραστηριότητες να μένουν περισσότερα χρήματα στο σύλλογο.

Το κόστος της τοπικής άδειας είναι 103 ευρώ. Μόνο το 35% μένει στο σύλλογο.

Θα ήταν καλό να μπορούσαμε να προσλάβουμε κι άλλους θηροφύλακες έναντι του τιμήματος της έκδοσης των αδειών».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.