Σεμιναριο για τεχνικους ασφαλειας

Με στόχο την ενημέρωση των εκπροσώπων του επαγγελματικού χώρου γύρω από τα θέματα που αφορούν τα μέτρα, τα οποία πρέπει να λαμβάνουν οι εργοδότες ώστε να διασφαλίζουν ασφαλή απασχόληση στους εργαζόμενούς τους, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με το ΚΕΚ της ΓΕΣΕΒΕ προχώρησε στην υλοποίηση του σεμιναρίου τεχνικών ασφαλείας για τους επαγγελματίες Γ΄ κατηγορίας. Τα μαθήματα που χωρίζονται σε δύο κύκλους ξεκίνησαν την Δεύτερα 19 Απριλίου, ενώ θα συνεχιστούν σήμερα, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Απριλίου.

Συνολικά, στο νομό Ροδόπης θα εκπαιδευτούν πάνω από τους 2.500 τεχνικοί ασφαλείας σε σύνολο 5.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπάρχουν στο νομό.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης έθεσε στόχους, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο δρόμο της υλοποίησης. Ένας απ’ αυτούς τους στόχους αφορά την υλοποίηση μαθημάτων τεχνικών ασφαλείας για τους επαγγελματίες που υπάγονται στην Γ΄ κατηγορία. Σύμφωνα με το Ν. 1568 του Π.Δ.17, η κάθε επιχείρηση που απασχολεί από ένα άτομο και πάνω πρέπει να έχει στην υπηρεσία της τεχνικό ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες επιχειρήσεις στερούνται τεχνικού ασφαλείας. Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων έχει πάρει παράταση πραγματοποίησης των σεμιναρίων για ένα χρόνο περίπου, ενώ από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 προχώρησε στην υλοποίηση του πρώτου σεμιναρίου τεχνικού ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας. «Τα σεμινάρια αυτά είναι δεκάωρα, δηλαδή δύο μέρες από πέντε ώρες. Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει πέντε ώρες τη Δευτέρα 19 Απριλίου και την Τετάρτη 21 Απριλίου, ενώ ο 2ος κύκλος αρχίζει την Πέμπτη 22 Απριλίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Απριλίου με δέκα ώρες επίσης. Τα σεμινάρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Α΄, Β΄ και Γ΄ ανάλογα με την επικινδυνότητα του κάθε επαγγέλματος. Στο δικό μας χώρο ο κύριος όγκος απευθύνεται στη Γ΄ κατηγορία», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.

Γύρω στους 50 επαγγελματίες από διάφορες επιχειρήσεις Γ΄ κατηγορίας παρακολούθησαν τα μαθήματα τεχνικών ασφαλείας την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το ΚΕΚ της ΓΕΣΕΒΕ. Συνολικά, στο νομό Ροδόπης θα εκπαιδευτούν πάνω από 2.500 τεχνικοί ασφαλείας σε σύνολο 5.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπάρχουν στο νομό. Γύρω στους 600 επαγγελματίες έχουν δηλώσει συμμετοχή, η προθεσμία της οποίας λήγει τον Νοέμβριο του 2004 όποτε γίνεται και η επιθεώρηση των καταστάσεων εργασίας. «Μου έχουν υποσχεθεί ότι μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα υλοποιηθούν όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα. Από κει και πέρα θα αρχίσουν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και θα υποβληθούν πρόστιμα», αναφέρει ο κ. Αργυρόπουλος.

Μιλώντας στα μαθήματα τεχνικών ασφάλειας για τους επαγγελματίες που υπάγονται στην Γ΄ κατηγορία, ο τεχνικός ασφαλείας κ. Δημήτρης Φούγγας τόνισε ότι «στην Γ΄ κατηγορία των εργαζομένων που θα συζητήσουμε σήμερα η πολιτεία έχει δώσει τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο του τεχνικού ασφάλειας ο ίδιος ο εργοδότης.

Άρα, έχουν γίνει και γίνονται κάποια σεμινάρια προς τους επαγγελματίες για να τους δώσουν την δυνατότητα να γίνουν οι ίδιοι τεχνικοί ασφάλειας και να μην έχουν και την οικονομική επιβάρυνση».

Για τα θέματα που άπτονται της νομοθεσίας, των εργατικών ατυχημάτων, της ασφάλειας και του επαγγελματικού κινδύνου, της γραπτής εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου και, γενικά, όλων των μέτρων που πρέπει να πάρουν οι εργοδότες για τους εργαζόμενους ενημερώθηκαν από τον κ. Δ. Φούγγα οι παραβρισκόμενοι επαγγελματίες. Σε περίπτωση ατυχήματος που μπορεί να υποστεί ο εργαζόμενος, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ακόμη και αν έχει ένα εργαζόμενο, ακόμη κι αν υπάρχει ένα γραφείο. «Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να λάβει τα μέτρα της ασφάλειας, τα μέτρα για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τα μέτρα από διάφορους κινδύνους χημικούς κ. α.». Αυτά τα θέματα ανέλυσε ο κ. Φούγγας στους επαγγελματίες που παρακολούθησαν το μάθημα τεχνικού ασφαλείας ώστε να τα γνωρίζουν και οι ίδιοι, για να τους χορηγηθεί ένα πιστοποιητικό από το Επιμελητήριο, με το οποίο σε συνεργασία με τα ΚΕ.Π.Ε.Κ. (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) οι εργοδότες να έχουν όλα τα μέτρα ώστε να μην κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην επιχείρησή τους. Ο κατασκευαστικός οικοδομικός κλάδος είναι αυτός που παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων, σύμφωνα με τον κ. Φούγγα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ατύχημα δεν μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας. «Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τους εργοδότες για να γνωρίζουν και οι ίδιοι ούτως ώστε να προστατέψουν τους εργαζόμενούς τους».

Συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη “Θράκη 2004”

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν παρέλειψε με την ευκαιρία να αναφερθεί στη συμμετοχή της Ομοσπονδίας μετά από χρόνια στην Έκθεση «Θράκη 2004», ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους συναδέλφους και τους προέδρους των σωματείων «να έρθουν και να προβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο και βασικά με έντυπο τα σωματεία τους, γιατί εμείς θα συμμετάσχουμε όχι με εμπορεύματα, αλλά μόνο με έντυπο υλικό. Εμείς είμαστε ένας συνδικαλιστικός φορέας, δεν μπορούμε να προβάλλουμε προϊόντα, μπορούμε όμως να προβάλλουμε τον συνδικαλισμό μας, τους εαυτούς μας τους Κομοτηναίους».

Οδηγός εστίασης Νομού Ροδόπης

Επίσης, ως πρόεδρος του Σωματείου εστιατόρων κ. Αργυρόπουλος έκανε λόγο για τον οδηγό εστίασης στο νομό Ροδόπης που ετοιμάζουν και είναι κάτι το πρωτότυπο για τους επαγγελματίες της Κομοτηνής, αλλά και για την Ομοσπονδία την ίδια. «Θέλω ο ξένος που έρχεται πριν καταλήξει σε μια ταβέρνα ή σε ένα εστιατόριο, να ξέρει πού θα πάει και τι θα πάρει και πώς θα το πληρώσει ακόμα. Ήδη ξεκινήσαμε, δυσκολευόμαστε λίγο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Θέλω να βάλω διαφημιστές μόνο τους Ροδοπίτες για να προβάλουμε προϊόντα από τη Ροδόπη. Ο οδηγός αυτός θα μοιραστεί σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, σε όλα τα επιμελητήρια, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, ακόμα και σε όλες τις εργατικές εστίες διότι ο νομός μας έχει εσωτερικό τουρισμό».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.