Σεμιναριο για τα αγρια μανιταρια της Ροδοπης
Με επιτυχία στέφθηκε το μονοήμερο σεμινάριο με θέμα «Γνωρίζοντας τα άγρια μανιτάρια της Ροδόπης» που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του για το σχολικό έτος 2012 – 2013 και στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», Πράξη: «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία». Στο σεμινάριο, που είχε ως στόχο τη γνωριμία με τον κόσμο των μανιταριών, την ανάπτυξη της «μανιταροφιλίας», την προβολή του μανιτορολογικού πλούτου της Ροδόπης και της σημασίας του στη διατήρηση της καλής ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στήριξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η καλλιέργεια τρούφας και οι προοπτικές της ανάπτυξής της στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, συμμετείχαν εβδομήντα πέντε άτομα το πρωί, ενώ το απόγευμα εξήντα τρία, τα οποία και διαπίστωσαν τον πλούτο της περιοχής αλλά και ενημερώθηκαν για αυτόν.
Το σεμινάριο απευθύνονταν σε ενήλικες και είχε συμμετοχή από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, την Δράμα, από την Ξάνθη, από όπου η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη, ενώ οι περισσότεροι προέρχονταν από την περιοχή της Κομοτηνής. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Μαρώνειας Γιώργος Σερμπέζης «για το θέμα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μέχρι την ολοκλήρωση των εισηγήσεων».
«Η αξιολόγηση του σεμιναρίου από τους συμμετέχοντες έδειξε ότι πέτυχε»
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του σεμιναρίου 75 άτομα περίπου συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας και από εκεί κάποιοι με τα αυτοκίνητά τους και άλλοι με λεωφορείο ναυλωμένο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατευθυνθήκαν προς την Ιτέα, όπου και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μια με αρχηγό τον κ. Σιδέρη Ευαγγελίδη, από την Κομοτηνή, γνώστη των μανιταριών και μανιταροσυλλέκτη, και η άλλη με οδηγό τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Μαρώνειας, κ. Γιώργο Σερμπέζη, οι οποίοι και οδήγησαν τις ομάδες στο δάσος για να βρουν μανιτάρια.
«Αν και η εποχή λόγω της ξηρότητας της ατμόσφαιρας δεν ήταν ελπιδοφόρα», περιγράφει ο κ. Σερμπέζης, «τα καλαθάκια μας γέμισαν τόσο με βρώσιμα όσο όμως και με ακατάλληλα προς βρώση μανιτάρια εκ των οποίων ίσως κάποια να είναι και παραισθησιογόνα. Μη ξεχνάμε ότι σπανίως τα μανιτάρια τρώγονται ωμά, αν μαγειρευτούν θα πρέπει να γνωρίζουμε και τον τρόπο που θα γίνει αυτό», σημειώνει.
Μετά τη συγκέντρωση των μανιταριών, οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στη Μαρώνεια όπου πραγματοποιήθηκε ένα μικρό εργαστήρι με τους ειδικούς από τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο και ένα μέλος του. Τα μανιτάρια που συλλέχθηκαν εκτέθηκαν και ακολούθησαν ερωτήσεις επάνω στο θέμα και συγκεκριμένα για τα χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν ότι ένα μανιτάρι δεν είναι δηλητηριώδες και ποια είναι αυτά που πρέπει να αποφευχθούν, είτε γιατί έχουν παρενέργειες είτε γιατί είναι ακατάλληλα προς βρώση. Στη συνέχεια έγινε κατάταξη μανιταριών στο χώρο του ΚΠΕ Μαρώνειας, δηλαδή στο χώρο του παλιού σχολείου Ιμέρου όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί ο φορέας, και κατανομή των μανιταριών και ονοματολόγιά τους, «γιατί τα μανιτάρια μπορεί να μοιάζουν ίδια, μπορεί να είναι ίδια ποικιλία λόγω του εδάφους, έχουν όμως άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Και πρέπει με δέουσα προσοχή να τα κατατάξουμε στην κατηγορία τους», υποστηρίζει ο κ. Σερμπέζης, που σημειώνει ότι και οι δύο εισηγήσεις που έγιναν ήταν πολύ ουσιαστικές. «Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτό φάνηκε με τις αξιολογήσεις που έγιναν στο τέλος, γιατί πάντοτε σε κάθε δράση μας ζητάμε την αξιολόγηση και την δική μας και των εισηγητών από τους συμμετέχοντες. Αυτό το οποίο αποποιούμαστε και στην εκπαίδευση, από την οποία προέρχομαι, την αξιολόγηση, που μας τρομάζει, θα πρέπει μετά μανίας να την επιζητούμε και οι εκπαιδευτικοί αλλά και ο καθένας στην καθημερινή του πρακτική. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε κάτι, αν το έχουμε επιτύχει και πόσο αυτό είναι σημαντικό αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι».
Την άνοιξη η επόμενη δράση
Η δράση της Κυριακής ήταν μια πρώτη επαφή με τον κόσμο των μανιταριών. Θα υπάρξει και μια δεύτερη δράση σε νέο χρόνο που θα επιλεγεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Ο κ. Σερμπέζης την προσδιορίζει προς την άνοιξη όπου οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες. Αναφερόμενος δε σε αυτούς που λόγω περιορισμένου αριθμού αποκλείστηκαν από το σεμινάριο της Κυριακής, γιατί οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν 114 και εξ αυτών ικανοποιήθηκαν μόνο οι 95, εκ των οποίων κάποιοι επέλεξαν να μην ακολουθήσουν, σημειώνει ότι αυτοί θα έχουν πρόκριμα για την επόμενη δράση.
Μεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγή της τρούφας
Ένα από τα θέματα που προβλήθηκαν κατά την διάρκεια του σεμιναρίου ήταν αυτό της τρούφας. «Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την παραγωγή», σημειώνει ο κ. Σερμπέζης. Ένα ενδιαφέρον όμως «που μένει στα χαρτιά γιατί ίσως περιμένουμε τη επιδότηση. Όμως επιδοτήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν και μη ξεχνάμε ότι, όπου μπήκαν, μόνο συμφορά έφεραν σε βάθος χρόνου, ένα πρόσκαιρο εισόδημα για τους γεωργούς. Δυστυχώς όμως, η εμπειρία έδειξε ότι οι επιδοτήσεις μας κατηύθυναν σε μονοκαλλιέργειες που και δεσμευτικές είναι για τον καλλιεργητή και σε βάθος χρόνου χάνουν την αξία τους. Ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης από τους Τοξότες μίλησε για την τρούφα, δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικός όσο αφορά στα οικονομικά της καλλιέργειας που μπορεί να φθάσουν τα 2500 ευρώ ανά στρέμμα, είναι ίσως λίγο απαγορευτική για τις εποχές που ζούμε, παρόλα αυτά όμως είναι μια επένδυση που μπορεί να δώσει μέχρι και τρεις γενιές. Δεν μιλάμε για τρεις χρονιές ή τρεις σαιζόν, αλλά για τρεις γενιές. Η συγκομιδή της γίνεται με ειδικά σκυλιά, είναι σαν το κυνήγι σε κυνήγι σε περιορισμένο χώρο».
Μελλοντικές δράσεις και στόχοι
Οι υπόλοιπες δράσεις που σχεδιάζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αφορούν πρώτον στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω σωστά;». «Το σκεπτικό αυτής της δράσης αφορά στο γεγονός ότι βλέπουμε στο νομό μας να γίνεται ανακύκλωση μόνο στην Κομοτηνή. Δεν γίνεται στις Σάπες, στα Αρριανά ή στον Ίασμο. Θα πρέπει λοιπόν αυτή η πρακτική να εξαπλωθεί και στους άλλους δήμους. Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο. Το δεύτερο ζητούμενο είναι αν τα ανακυκλούμενα υλικά είναι τα ζητούμενα. Αν ενσκύψουμε στους κάδους ανακύκλωσης θα δούμε φύγδην μίγδην διάφορα αντικείμενα ριγμένα, εικόνα που απογοητεύει. Θέλουμε να βρούμε τρόπο ώστε να φθάσουμε κοντά στον Κομοτηναίο συντοπίτη μας, για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή την κακή συνήθεια και όντως τα σκουπίδια να είναι ανακυκλώσιμα όταν φθάνουν στη διαχείρισ;H τους. Μιλώντας με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο της Κομοτηνής για το κομμάτι αυτό μας είπε ότι ευτυχώς στην Κομοτηνή σε σχέση με τους άλλους δήμους που είναι στο πρόγραμμα μόνο το 25% επιστρέφει στα σκουπίδια. Όλα αυτά όμως ο κόσμος πρέπει να τα μάθει για να πάψει να υπάρχει ο μύθος μέσα στην πόλη που λέει ότι όλα τα σκουπίδια καταλήγουν στην χωματερή. Δεν είναι έτσι», σημειώνει ο κ. Σερμπέζης.
Μια άλλη δράση αφορά στο θέμα «Αναζητώντας τα βήματα του Οδυσσέα στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6» όπου στόχος είναι η προσέγγιση της ιστορικότητας του χώρου της Μαρώνειας. Θα υπάρξει πρόταση προς τους συλλόγους «για να μάθουμε τον τόπο, γιατί πιστεύουμε ότι για να προστατεύσεις ένα τόπο πρέπει να τον μάθεις και να τον αγαπήσεις προηγουμένως. Αν δεν τον γνωρίσεις δεν πρόκειται ποτέ να τον μάθεις και να τον προστατεύσεις στη συνέχεια».
Τρίτος μεγάλος στόχος που έχει θέσει το ΚΠΕ Μαρώνειας αφορά στο δάσος της Μαύρης Πεύκης στα Πετρωτά. «Είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που διατρέχει η περιοχή και ένας αριθμός φορέων δεν επιδέχεται τις πρακτικές fast truck που έχουν κατατεθεί. Είναι μια περιοχή άγνωστη για τους κατοίκους, πρέπει να την γνωρίσουμε και να αναγνωρίσουμε την αξία της και να κατανοήσουμε γιατί πρέπει να διαφυλαχθεί και να μην προχωρήσει καμία δράση εκεί».
Τέλος ένας ακόμη στόχος έχει να κάνει με τον υγροβιότοπο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα το σύστημα λιμνών από τον ποταμό Λίσσο μέχρι και την Κεραμωτή Θάσου, «ως ενιαίο χώρος διαβίωσης της βιοποικιλότητας της περιοχής μας και όσα αυτά πρέπει ο κόσμος να τα μάθει. Αυτά έχουμε να προτείνουμε ως πρώτο βήμα για φέτος Στη συνέχεια ό,τι άλλο προκύψει και έρθει στη επικαιρότητα μπορούμε να δημιουργήσουμε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίσει τον τόπο του γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε φιλικότερη στάση προς το περιβάλλον», αναφέρει ο κ. Σερμπέζης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
