Σεμιναρια γονεων για την ενημερωση τους σχετικα με το θεμα της προληψης κατα των ναρκωτικων

Σήμερα το πρωί στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «Ορφέας» παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής του Κέντρου κ. Γκάρο Εσαγιάν και η κοινωνική λειτουργός κ. Δημητρίου. Το θέμα της συνέντευξης ήταν η ενημέρωση σχετικά με μια δράση που ήδη έλαβε χώρα το προηγούμενο έτος και αφορά τους γονείς.

Όσον αφορά στον στόχο του Κέντρου «Ορφέας», ο Διευθυντής του Κέντρου κ. Γκάρο Εσαγιάν αναφέρθηκε στην πρόληψη των ναρκωτικών και επικεντρώθηκε κυρίως σ’ αυτόν τον τομέα.

«Ένας απ’ τους μεγάλους μας στόχους στην πρόληψη κατά των ναρκωτικών είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, την μαθητική κοινότητα μέσα από εγκεκριμένα προγράμματα για ζητήματα που αφορούν την προώθηση της ψυχικής υγείας, της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη υγιών κοινωνικών σχέσεων κλπ» τόνισε ο κ.Γκάρο Εσαγιάν και συνέχισε «παράλληλα μ’ αυτές τις δράσεις εφαρμόζουμε και σεμινάρια σε γονείς, τα οποία έχουν σαν στόχο την ενημέρωση, ίσως και την «εκπαίδευση» των νέων γονέων στο «επάγγελμα» του σωστού γονιού».

Έτσι πέρυσι το Κέντρο «Ορφέας» είχε εφαρμόσει ένα σεμινάριο σε γονείς παιδιών της γυμνασιακής ηλικίας και φιλοδοξεί φέτος να συνεχίσει αυτά τα σεμινάρια είτε με γονείς παιδιών, που είναι στο Γυμνάσιο είτε με γονείς παιδιών, που είναι στην τρυφερή ηλικία του Δημοτικού Σχολείου.

Σχετικά με την μέχρι στιγμής ανταπόκριση των γονιών, ο κ. Γκάρο Εσαγιάν σημείωσε ότι «δεν ήταν η επιθυμητή. Ίσως ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι επιθυμητή.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη προκατάληψη στην κοινωνία μας για το ζήτημα των ναρκωτικών και υπάρχει ένας μεγάλος φόβος γύρω από τις δράσεις, που αφορούν είτε την θεραπεία είτε την πρόληψη κατά των ναρκωτικών»
και διευκρίνισε «πολλοί που ενδεχομένως θα ενδιαφερόντουσαν να πάρουν μέρος στις δράσεις της πρόληψης, φοβούνται να εμπλακούν διότι σκέφτονται ότι έτσι θα στιγματιστούν είτε σαν άτομα είτε σαν οικογένεια, θεωρούμενοι δηλαδή ότι μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο δικό τους σπιτικό και γι’ αυτόν τον λόγο εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους».

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πέρυσι η ομάδα των γονέων να έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Εξάλλου, ο Διευθυντής του Κέντρου «Ορφέας» κ. Γκάρο Εσαγιάν τόνισε πως «μετά από ένα χρόνο δράσης στην πόλη μας ελπίζουμε να έχουμε γίνει κατά κάποιο τρόπο κάπως πιο αποδεκτοί από την τοπική κοινωνία και ευελπιστούμε ότι θα εκδηλωθεί μεγαλύτερη πρόθεση προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την ηλικία των παιδιών που πρέπει να αρχίζουν να ενημερώνονται, ο κ. Εσαγιάν απάντησε τα εξής «Πλέον η συνάντηση με τα ναρκωτικά γίνεται στην τρυφερή ηλικία των 12-13 ετών. Γι’ αυτό δεν έχει πια νόημα να εφαρμοστούν τα προγράμματα πρόληψης στους εφήβους. Οι έφηβοι είναι αρκετά προχωρημένοι στην ηλικία και αρκετά συγκροτημένοι σαν προσωπικότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε μικρότερες ηλικίες».

Για αυτόν τον λόγο τα προγράμματα πρόληψης στο Νομό Ροδόπης έλαβαν χώρα στις τάξεις Α΄ Γυμνασίου, αλλά θα συνεχιστούν στην Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Σημειώνουμε ότι φέτος το Κέντρο πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών Ν. Ροδόπης «Ορφέας» θα κάνει επαφή και με τα Δημοτικά Σχολεία. Εξάλλου, σήμερα το Κέντρο «Ορφέας» είχε την πρώτη επαφή με τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος έδωσε την έγκρισή του.

Το Κέντρο «Ορφέας» μέσα από τα σεμινάρια απευθύνεται στους γονείς παιδιών γυμνασιακής ηλικίας και παιδιών του Δημοτικού Σχολείου.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάρο Εσαγιάν, «γίνεται ένας καταμερισμός, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών χωρίζονται και οι γονείς σε διαφορετικές ομάδες, διότι κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μια διαφορά στους προβληματισμούς και στις αγωνίες των γονιών απέναντι στα παιδιά».

Η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου «Ορφέας» κ. Δημητρίου μίλησε με τη σειρά της και δήλωσε το εξής: «Πέρυσι και κυρίως στην αρχή της λειτουργίας του Κέντρου μας έγιναν κάποιες συναντήσεις γονέων και σε κάποια χωριά της Περιφέρειας. Ίσως, είχαν διαφορετικό χαρακτήρα από τις συναντήσεις που γίνονταν εδώ. Αλλά υπάρχει και αυτή η δυνατότητα, δηλαδή κάποια στιγμή μπορούν να γίνονται συναντήσεις και σε χωριά της Περιφέρειας».

Υπενθυμίζουμε ότι όσοι γονείς ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Πρόληψης Ν. Ροδόπης «Ορφέας» για να δηλώσουν συμμετοχή, καθημερινά από 8:00-14:30 (Θησέως 1, τηλ. 0531-81750-1, fax: 0531-81752).

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.