Σε «υπνωση» η ΕΤΑΔ για το Camping Φαναριου

Η σημερινή εικόνα του camping μία βδομάδα πριν το 2ο Φεστιβάλ Φαναρίου και αρκετές ημέρες μετά τις υποσχέσεις δια στόματος του προέδρου της ΕΤΑΔ - Γιώργος Χουλιάρας «Υπάρχουν κάποιοι αρμόδιοι, είτε υπάλληλοι είτε στελέχη, που έχουν επαναπαυθεί στην δόξα τους στην “κεντρική” τους καρέκλα»

Σε μία περίπου εβδομάδα από τώρα ανοίγει τις πόρτες του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Φαναρίου. Μία διοργάνωση η οποία ξεκίνησε με στόχο να αναδείξει την παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής και να προσελκύσει κοινό σε ένα πολιτιστικό γεγονός.
 
Η ανάδειξη της περιοχής άλλωστε αποτελεί στοίχημα για όλη την παραλιακή ζώνη, η οποία παρά το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, δεν διαθέτει, πλην μίας, οργανωμένες παραλίες, καθότι οι εκτάσεις από πλευράς ΕΤΑΔ και Δήμου δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, ενώ αρκετά είναι τα παράπονα των εκεί επιχειρηματιών και για τις μικρότερες «παρεμβάσεις» που θα έπρεπε, αλλά δεν έχουν ακόμα γίνει από πλευράς της δημοτικής αρχής.
 
Αναπόσπαστο κομμάτι της παραλιακής ζώνης του Δήμου Κομοτηνής αλλά και ένα μέρος το οποίο για πολλά χρόνια στο παρελθόν αποτελούσε πρώτη επιλογή αρκετών επισκεπτών της περιοχής,  αποτελεί το camping Φαναρίου, το οποίο εδώ και μερικά χρόνια βουλιάζει στη στασιμότητα και την απραξία, παρά τις προσπάθειες μερικών ακόμα «ρομαντικών»  συμπολιτών μας οι οποίοι και το επιλέγουν και παλεύουν για τη διατήρηση και βελτίωσή του.
 
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ Φαναρίου και αρκετές ημέρες μετά και την επίσημη έναρξη του φετινού καλοκαιριού ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τον κ .Γιώργο Χουλιάρα, πρόεδρο του Συλλόγου Kατασκηνωτών του Camping Φαναρίου για τη σημερινή κατάσταση του  στην προσπάθειά μας  να διερευνήσουμε το ποιες και σε τι βαθμό οι  υπεσχημένες, από τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Τερζάκη προ λίγων μηνών, παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν.
 
Γιώργος Χουλιάρας όμως…
 

ΠτΘ: κ. Χουλιάρα η θερινή περίοδος έχει ξεκινήσει. Μέσα σε αυτή, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και το 2ο Φεστιβάλ Φαναρίου, που αναμένεται και φέτος να φέρει αρκετό κόσμο, στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, πολλοί εκ των οποίων θελήσουν να διανυκτερεύσουν στο Φανάρι. Το Camping Φαναρίου μπορεί να υποδεχτεί τους επισκέπτες; Ποια η σημερινή του κατάσταση;
Γ.Χ.:
Ξεκινήσαμε με μεγάλη αισιοδοξία φέτος. Περιμέναμε ότι θα γίνουν περισσότερα βήματα σε σχέση με πέρυσι. Είναι αλήθεια ότι έγιναν κάποια βήματα και δη στην καθαριότητα. Η καθαριότητα όμως αυτή οφείλεται στην φιλοπατρία μερικών υπαλλήλων που τόσο τον Χειμώνα όσο και την Άνοιξη κουράστηκαν να αποψιλώνουν τα δέντρα. Οφείλεται επίσης στη μεγάλη συνδρομή του δήμου Κομοτηνής. Για πρώτη φορά με τη συνδρομή του δήμου έγινε μια μεγάλη καθαριότητα στον χώρο και θα ήθελα να ευχαριστήσω, εκ μέρους των κατασκηνωτών τον δήμαρχο Κομοτηνή τον κ. Πετρίδη, καθώς επίσης και τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Πολιτειάδη, γιατί με πολύ κατανόηση και αγάπη, αντιμετώπισαν το θέμα της βοήθειας,  της συνδρομής.
 
Η χωματερή που ήταν έξω από την περίφραξη του Camping από τη βορειοδυτική πλευρά, όπου όλοι έριχναν τα σκουπίδια και διάφορα άλλα υλικά, είχε γεμίσει ποντίκια και φίδια, άστραψε και έλαμψε. Μπήκαν φωτιστικά σε αλάνες, έγινε η κεντρική σκάλα που κατεβαίνει στην παραλία, και ήρθε το μηχάνημα του δήμου να καθαρίσει τους δρόμους. Δυστυχώς όμως η υποδομή είναι τέτοια που ο καθαρισμός του δρόμου είναι άνευ αντικειμένου, διότι έπρεπε να έχει προηγηθεί η επίστρωσή του, διότι είναι αποσαθρωμένος. Έπρεπε λοιπόν να ασφαλτοστρωθεί αυτός ο δρόμος και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.
 
Επίσης δεν υπήρξε παρέμβαση για τις επικίνδυνες κορυφές των δέντρων, γιατί το μηχάνημα του δήμου είναι στη διάθεση βέβαια των υπευθύνων του Camping, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί και δεν έχει γίνει αντιστήριξη. Είπαν πως θα κάνουν αλλά όλη η νότια πλευρά πέφτει. Έγινε η επίστρωση της παραλίας από κάποιο μηχάνημα το οποίο διέθεσε η Εταιρεία, ωστόσο έβγαλε μόνο πέτρες. Είχαν πει ότι θα φέρουν και άμμο, αλλά δεν έφεραν. Είχαν πει ότι θα φέρουν καινούργιες ομπρέλες, τις οποίες δυστυχώς  επίσης δεν έφεραν, όπως δεν έγιναν και οι τουαλέτες. Επίσης δεν μπήκε ποτέ το διαδίκτυο που υποσχέθηκαν και το οποίο  αποτελεί βασικό κίνητρο για τον οποιοδήποτε έρχεται στο Camping, για να μπορέσει να έχει μια επαφή και σύνδεση είτε με τη δουλειά του, είτε με τους ανθρώπους του, είτε με τους φίλους του, είτε με τους συγγενείς του, ενώ δεν δημιουργήθηκε και η Γ’ ζώνη, η πιο οικονομική ζώνη, την οποία έβλεπαν με θετικό μάτι.
 
Όλη η βόρεια πλευρά απέναντι από το Κάμπινγκ του ΟΤΕ περίπου 40 με 50 θέσεις είναι κενές. Δυστυχώς πάλι θα προκληθεί ζημιά στην επιχείρηση, εξαιτίας της παράλειψης των υπευθύνων να κάνουν τη Γ΄ Ζώνη με μικρότερο μίσθωμα, ώστε να μπορέσουν να έρθουν και οι άνθρωποι  που πλήττονται από την κρίση, να μπορέσουν να κάνουν τις διακοπές τους και να έχει έσοδα και η Εταιρεία που το διαχειρίζεται τώρα.
 
ΠτΘ: Άρα κ. Χουλιάρα, σε σχέση και με τα όσα καταθέσατε στο υπόμνημα που δώσατε στον κ. Τερζάκη, τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ,  πέραν των παρεμβάσεων που έγιναν από πλευράς του δήμου Κομοτηνής, δεν είδαμε τελικά τίποτα απ' αυτά να υλοποιείται…
Γ.Χ.:
Δυστυχώς όχι και λυπάμαι που το λέω. Παρά τις υποσχέσεις και παρά την παρουσία επί τόπου του προέδρου της ΕΤΑΔ και την κινητικότητα που ακολούθησε.  Πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Αν μας δίνανε  τη δυνατότητα για μια εβδομάδα να κάνουμε κάποια πράγματα, θα τα είχαμε τελειώσει. Δεν μας λένε ότι είναι θέμα οικονομικό. Μας λένε ότι έχουμε δίκιο και ότι θα γίνουν, αλλά πώς θα γίνουν; Αυτά πρέπει να γίνουν πριν μπουν οι κατασκηνωτές  στο  Camping και αρχίσουν να διαμένουν. 

«Τους αρμοδίους δεν τους νοιάζει και δεν ξέρουν πού βρίσκεται το Camping Φαναρίου∙ Το βλέπουν μόνο στα χαρτιά με αριθμούς» 

ΠτΘ: Πώς  εξηγείτε τη συμπεριφορά της ΕΤΑΔ σε σχέση με την εγκατάλειψη του Camping Φαναρίου;
Γ.Χ.:
Σε ό,τι αφορά παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα, δεν μπορούν δηλαδή να παρέμβουν από μόνοι τους, παρά μόνο εάν έχουν κάποια κλίση συνδρομής από μέρους της διοίκησης της Εταιρείας. Και ο  δήμος  και η Περιφέρεια  πέραν του δήμου εκδήλωσε διαθεσιμότητα για να προσφέρει βοήθεια, την οποία ωστόσο η Εταιρεία δεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει. Αναμένουν και απορούν και από κει γιατί ακόμη δεν μας ζήτησαν κάτι στο οποίο θα μπορούσαμε κι εμείς να βοηθήσουμε.  Ήρθε ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ εκεί, βγήκε φωτογραφίες με τον Περιφερειάρχη, ανακοινώσανε διάφορα πράγματα για το camping αλλά πότε σχεδιάζουν να το κάνουν; Σχεδιάζουν να το κάνουν όταν δεν θα είναι στη διοίκηση ο κ. πρόεδρος για την εφαρμογή του προγράμματος του ΕΣΠΑ και της μελέτης που προβλέπεται;  Οι πολιτικοί πήγαν στο camping, έκαναν διάφορες δηλώσεις μεγάλες και τρανές για την αναβάθμισή του στα ΜΜΕ κ.ο.κ.,  οι εποχές όμως τα παχιών λογιών έχουν περάσει.  Εμείς με την απλή λογική του μέσου ανθρώπου, βλέπουμε κάποια πράγματα που μπορεί να γίνουν, αρκεί να υπάρχει λίγη φαντασία, θέληση και μια ανταπόκριση.
 
Η ΕΤΑΔ είναι μια εταιρεία του δημόσιου τομέα. Ο δημόσιος τομέας έχει αποδειχθεί ένας αναποτελεσματικός τομέας. Λειτουργεί με κάποιες αγκυλώσεις και στερεότυπα που χαρακτηρίζονται από  μεγάλη αδράνεια.  Αυτή η αδράνεια δυστυχώς έχει διαχυθεί παντού, σε όλο τον δημόσιο μηχανισμό και σε όλο το δημόσιο τομέα. Υπάρχουν κάποιοι αρμόδιοι, είτε υπάλληλοι είτε στελέχη, που έχουν επαναπαυθεί στις δόξες τους,  στην κεντρική καρέκλα. Δεν τους νοιάζει και δεν ξέρουν πού βρίσκεται το Camping Φαναρίου. Το βλέπουν μόνο στα χαρτιά με αριθμούς. 

«Είμαστε βοηθοί και αρωγοί στην προσπάθεια του κοινού συμφέροντος που είναι η επαναφορά του Camping στην προηγούμενη κατάστασή του» 

ΠτΘ: Αυτά τα προβλήματα είναι χρόνια. Είμαστε καταδικασμένοι φαίνεται στην πολιτική των selfies και των φωτογραφιών και του δεν γίνεται τίποτα.. Παλιότερα όταν υπήρχε μια διαμαρτυρία, υπήρχε και μια ανταπόκριση. Αυτό που ζούμε τώρα πώς το ερμηνεύετε; Είναι μια καινούργια μορφή της πολιτικής;
Γ.Χ.:
Είναι σημεία των καιρών. Δυστυχώς παλιά παρ' όλες τις αγκυλώσεις και παρ' όλα τα αρνητικά, και με τις πολιτικές και τους πολιτικούς των εκάστοτε κυβερνήσεων, υπήρχε και ένας χώρος, ένα μέτρο, ένα πλαίσιο στο οποίο όλοι συμφωνούσαν ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι καλό για να μην ανατρέπουν και είναι αντίθετοι με τα λόγια τους. Σήμερα υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο καθένας δεν κάνει αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν φοβάται αν κάποιος άλλος ή κάποιος μηχανισμός τον ελέγξει για να τον επαναφέρει στην τάξη.  Είναι μια χύμα κατάσταση που εμένα προσωπικά με λυπεί βαθύτατα και τον κόσμο τον  απογοητεύει.
 
Το υπόμνημα που δώσαμε στο πρόεδρο της ΕΤΑΔ το στείλαμε μέχρι και στον πρωθυπουργό. Δεν μπορούν λοιπόν να λένε ότι δεν τα ξέρουν. Όλοι τα ξέρουν. Εμείς εκεί θα είμαστε και θα παραμείνουμε. Βοηθάμε όσο μπορούμε και τη διοίκηση και τους διευθυντές του Camping. Είμαστε βοηθοί, αρωγοί στην προσπάθεια του κοινού συμφέροντος που είναι η επαναφορά του  στην προηγούμενη κατάστασή του, στο μέτρο φυσικά του δυνατού. Είπαν ότι μάλλον θα δοθεί και η έγκριση να λειτουργήσει το καφέ, μέσω των υπαλλήλων. Μακάρι να γίνει αυτό, γιατί αυτό θα είναι ένα κίνητρο. Αναφερθήκατε στο Φεστιβάλ Φαναρίου που θα γίνει και φέτος. Πέρυσι ήρθαν ομάδες επισκεπτών να μείνουν στο Camping, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ,  και φύγανε διότι ήταν ανελαστικές οι τιμές. Δεν μπορούσε ένας εκ των διευθυντών να διαπραγματευτεί και να πει γιατί να σε πληρώσω 30 ευρώ για ένα βράδυ, όταν μπορώ να βρω δωμάτιο με 20 ευρώ; Όλα αυτά τα πράγματα μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.