Σε τηλεδιασκεψη με τον υπουργο Αγροτικης Αναπτυξης συμμετειχε ο προεδρος των καπνοπαραγωγων Θρακης

Εσάτ Χουσεΐν: «Κάθε μέρα καλλιεργητές φεύγουν από την Κομοτηνή και πάνε μετανάστες γιατί δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους»

Τηλεδιάσκεψημετον υπουργό ΑγροτικήςΑνάπτυξηςκαι Τροφίμωνκ. Μάκη Βορίδη,την υφυπουργό ΑγροτικήςΑνάπτυξηςκαι Τροφίμωνκ. Φωτεινή Αραμπατζή, και άλλους παράγοντες από την καλλιέργεια καπνού στη χωρά είχε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί τόσο λόγω της παρούσας υγειονομικής συγκυρίας όσο και διαχρονικά εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως οι μικρές αποζημιώσεις από τις ζημιές των προηγούμενων ετών και οι χαμηλότερες τιμές που δίνουν για να αγοράσουν τα καπνά οι μεταποιητικές εταιρίες.

«Κάθε μέρα καλλιεργητές φεύγουν από την Κομοτηνή και πάνε μετανάστες γιατί δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους» τόνισε χαρακτηριστικά προς τον υπουργό ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.Ο κ. Εσάτ Χουσεΐν επεσήμανε την έλλειψη 1.500 εργατών γης που φέτος δεν μπόρεσαν να έρθουν από το εξωτερικόαλλά και τις μικρότερες τιμές πώλησης του καπνού τα τελευταία χρόνια, που από τα 5-5,5 ευρώ έπεσαν στα 4-4,5 ευρώ.
Θυμίζοντας τέλος πως τα καπνά είναι μονοκαλλιέργεια, ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας και έθεσε το ζήτημα της συνδεδεμένης από το ’22 και έπειτα.

Από την πλευρά του φειδωλός στις δεσμεύσεις του εμφανίστηκε ο υπουργός,καταθέτοντας την απορία του για την έλλειψη εργατών γης και ξεκαθαρίζοντας ότι «απώλειες με την έννοια των διαφυγόντων κερδών δεν δόθηκαν και δεν δίνονται. Δίνουμε αποζημιώσεις μόνο για αιτήματα που συνδέονται με απώλειες λόγω κορωνοϊού».  Παράλληλα ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή με το πέρας της πανδημίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.