Σε τηλεδιασκεψη με το οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης συμμετειχαν ο Ε. Στυλιανιδης και ο Δ. Χαριτου

Στο πλαίσιο της Διακομματικής έθιξαν ζητήματα που παραμένουν στάσιμα για χρόνια

Σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συμμετείχαν οι βουλευτές Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και κ. Δημήτρης Χαρίτου στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, έχοντας την ευκαιρία να θέσουν μείζονα ζητήματα για την περιοχή. 

Συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης έθιξε ζητήματα που άπτονται των Παλιννοστησάντων Ομογενών και της γρήγορης υλοποίησης του 12% για τις επιχειρήσεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Αν. Υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, του Γενικού Γραμματέα κ.Πετραλιά και των αρμοδίων Γ. Διευθυντών ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας διεκδίκησε για τους Ποντίους Ομογενείς την ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων που είχε εγγυηθεί το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να μη κινδυνεύσουν τα σπίτια τους από την αδυναμία τους να καταβάλουν τα οφειλόμενα κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης. «Δε ζητούμε κύριε Υπουργέ να χαρίσετε τίποτε στους ανθρώπους που έκαναν τόσα πολλά για την Ελλάδα. Ζητούμε να προστατέψετε δημογραφικά τη Θράκη, αφήνοντας τους να ριζώσουν εδώ. Το σπίτι τους είναι η ρίζα τους και κανένας δε δικαιούται να την κόψει. Ας μην είμαστε αχάριστοι σε ανθρώπους που πάλεψαν για την Ελλάδα από γενιά σε γενιά κόντρα σε απίστευτες διώξεις και δυσκολίες. Ας μειώσουμε την δόση της ετήσιας καταβολής του δανείου τους και ας σώσουμε έτσι την προοπτική διαμονής των οικογενειών τους στην Θράκη» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Επιπλέον ζήτησε να αλλάξει ο νόμος του Υπουργείου Εργασίας που θέτει ως προϋπόθεση συνταξιοδότησης για τους Ομογενείς τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, διότι όπως εξήγησε το κύριο κύμα των Ποντίων ήλθε στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή μετά το 1991, πριν 30 χρόνια. «Το υπάρχον καθεστώς είναι παντελώς άδικο» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης για να καταθέσει επίσης την πρόταση να επανέλθουν τα μικρά προνοιακά επιδόματα για τους ελάχιστους Έλληνες Ποντίους που έχουν απομείνει εν ζωή, ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακα τους μια που οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι. «Αυτό είναι το ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και ανθρωπιάς προς Έλληνες πατριώτες που πάντα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την Ελλάδα» υπογράμμισε.

Ανάγκη για επιτάχυνση έκδοσης της διορθωμένης ΚΥΑ για το 12%

Παράλληλα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε να επιταχυνθεί η έκδοση της διορθωμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το 12% των Επιχειρήσεων της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης, ώστε να καλυφθούν οι μελλοντικοί συμψηφισμοί των επιχειρήσεων που έχουν εκχωρημένες υποχρεώσεις στις τράπεζες και ήταν μέχρι τώρα συνεπείς έναντι του Κράτους και για να μην παραγραφούν οι αξιώσεις του 2015 και μέρους του 2014 που μέχρι τώρα δεν έχουν παραγραφεί, για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Όπως τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, «η Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη μέχρι τώρα μας διευκολύνει να ανασύρουμε από την αφάνεια θέματα που είχαν βαλτώσει επί χρόνια και να διεκδικούμε την πλήρη και έξυπνη αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που σχεδιάζονται για το μέλλον».

Δ. Χαρίτου: «Μείζονος σημασίας να βελτιώσουμε την ελκυστικότητα της Θράκης»

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου έθεσε δύο καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από τη σημερινή πραγματικότητα στη Θράκη. Αφενός «πώς θα βελτιώσουμε την ελκυστικότητα της Θράκης ως ικανοποιητικό προορισμό για κατοίκηση, αφού σήμερα δε μπορεί να συγκρατήσει τους κατοίκους της και ιδιαίτερα τη νέα γενιά» αφετέρου «πώς θα βελτιώσουμε την ελκυστικότητα της Θράκης, ως τόπο άσκησης επιχειρηματικότητας δραστηριότητας».

Ο βουλευτής ακολούθως έθεσε τέσσερις βασικές ενότητες θεμάτων, που απασχολούν τη Θράκη και τη Ροδόπη ειδικότερα και εμπίπτουν στις άμεσες αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών. Πρώτα απ’ όλα ζήτησε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η συγκράτηση πληθυσμού στη Θράκη.  Ενδεικτικά ανέφερε: «Θα δώσετε κίνητρα στα νέα ζευγάρια για αγορά πρώτης κατοικίας, προκειμένου να παραμείνουν στη Θράκη; Θα κάνετε φοροελαφρύνσεις σε οικογένειες μετά το δεύτερο παιδί; Θα δώσετε γενναία κίνητρα σε νέους επιστήμονες, σε διδάκτορες και καθηγητές για να επιλέξουν ως τόπο εργασίας και κατοικίας το ΔΠΘ και την Κομοτηνή; Θα δώσετε ισχυρά κίνητρα εγκατάστασης στη Θράκη σε εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων;».

Ακόμη έθεσε την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα ειδικό καθεστώς ΕΝΦΙΑ στη Θράκη για όλους τους πολίτες με απαλλαγή της καταβολής του για όσους πληρούν ένα εισοδηματικό όριο πχ τα 70.000 ευρώ.

Ο βουλευτής τόνισε ακόμη ότι οι παλιννοστούντες ομογενείς που εγκαταστάθηκαν στη Θράκη με ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας έχουν εγκαταλειφθεί από τη σημερινή κυβέρνηση με συνέπεια να απειλούνται από τις τράπεζες με απώλεια των κατοικιών που τους έχουν παραχωρηθεί, γιατί αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τέλος επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, ζητώντας συγκεκριμένα να χρηματοδοτηθεί άμεσα το σχέδιο μετεγκατάστασης του Αλάν Κογιού στον Δήμο Κομοτηνής και να αποδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας σπιτιών στους κατοίκους του οικισμού Ηφαίστου.

«Πώς θα αντιμετωπιστεί ο φορολογικός ανταγωνισμός που δέχονται οι επιχειρήσεις της Θράκης»

Ως δεύτερο ζήτημα ο βουλευτής έθεσε την ανάγκη να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Θράκης για την άσκηση επιχειρηματικότητας δραστηριότητας. Για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής σημείωσε: «πώς θα αντιμετωπιστεί ο φορολογικός ανταγωνισμός που δέχονται οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Θράκη από τις γειτονικές χώρες; Έχουν κατατεθεί προτάσεις για την αντιμετώπιση θέματος, όπως μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση του ΦΠΑ, μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων για τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης. Στην Ευρώπη υπάρχουν μοντέλα αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν».

Έθεσε την ανάγκη προστασίας των επιχειρήσεων της Θράκης από το παραεμπόριο, που ανθεί στην περιοχή σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο ένα κράτος να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μόνο αν δεν θέλει. Να εφαρμοστούν τελωνειακοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου από τρίτες χώρες και να διενεργούνται ενισχυμένοι και συστηματικοί έλεγχοι μετά τα σύνορα για οτιδήποτε εισέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο βουλευτής έθεσε το θέμα της ρύθμισης του μισθολογικού κόστος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση και απευθυνόμενος στον υπουργό είπε «η ρύθμιση που κάνατε με την ΚΥΑ αφήνει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Από αυτήν θα επωφεληθεί ένας μικρός αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων».

«Σε ομηρία από το τραπεζικό σύστημα σειρά από βιώσιμες επιχειρήσεις στη Θράκη»

Ως τρίτη θεματική ενότητα ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, που τόσο έχει ενισχυθεί. Για το θέμα ο βουλευτής τόνισε: «Μία σειρά βιώσιμες επιχειρήσεις στη Θράκη είναι σε ομηρία από το τραπεζικό σύστημα και οφείλουμε να δούμε πώς θα απαγκιστρωθούν από αυτό.  Ως παράδειγμα σας αναφέρω τη βιομηχανία Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής για την οποία παρότι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο αυτό δεν προχωράει».

Ο βουλευτής ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κατατεθούν στοιχεία για τη Θράκη και τη Ροδόπη, αριθμός ενταγμένων μικρών επιχειρήσεων και ύψος χρηματοδότησης, στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ Ι και ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει ήδη από τις τράπεζες στη Ροδόπη πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργού για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί.

«Μπορεί να υπάρξει Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Θράκης από το Ταμείο Ανάκαμψης;»

Τέλος ο κ. Χαρίτου ζήτησε να χρηματοδοτηθεί Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Θράκης από το Ταμείο Ανάκαμψης, θέτοντας αρχικά το ερώτημα αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί έναν τέτοιο ειδικό πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης έθεσε το ερώτημα αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής στον πρωτογενή τομέα, αναφέροντας το μεγάλο έργο του Φράγματος Κομψάτου, που έχει όχι μόνο αναπτυξιακή, αλλά και περιβαλλοντική διάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.