Σε θερινη ραστωνη η κυβερνηση Σε αναμμενα καρβουνα οι εργαζομενοι

Για κάποιους το καλοκαίρι είναι περίοδος ξενοιασιάς για κάποιους άλλους όμως, ειδικά το φετινό καλοκαίρι, είναι δυσβάσταχτο. Δυστυχώς τα πράγματα στη χώρα μας όσο πάνε και χειροτερεύουν. Με μία κυβέρνηση κοινωνικά ανάλγητη τα προβλήματα των εργαζομένων μεγαλώνουν καθημερινώς. Η ανεργία και η φτώχεια επεκτείνονται συνεχώς και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος.

Χαρακτηριστικά και της περιοχής μας η ανεργία και αποβιομηχάνιση που το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχόλησαν όχι μόνο τον τοπικό τύπο αλλά και τον εθνικό με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις επιχειρήσεις του Ομίλου Λαναρά τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο 1600 εργαζόμενοι. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εργαζόμενοι στην αλλαντοβιομηχανία «Θράκη Α.Ε.» που εδώ και χρόνια ανεβαίνουν το δικό τους γολγοθά σε μια επιχείρηση που κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον της.

Από την άλλη στον αέρα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που για εφτά χρόνια βρίσκονται συνεχώς μετέωροι όσον αφορά στη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Το θέμα είναι ότι το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει. Και το χειρότερο. Όπως όλα δείχνουν από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει αδιαφορία…

Στους δρόμους και πάλι οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία

Φιλιώ Αθανασίου, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων πρώην Ομίλου Λαναρά:

«Δυστυχώς μας κοροϊδεύουν»

•ΓΣΕΕ: Απαράδεκτη η καθυστέρηση

Τα προβλήματα των εργαζομένων στα εργοστάσια του πρώην Ομίλου Λαναρά φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό. Και ενώ αναμένονταν μετά τη συμφωνία των τραπεζών και την υπογραφή σχεδίου για την χορήγηση δανείου 35 εκατ. ευρώ προς στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία τα εργοστάσια να επαναλειτουργήσουν και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Εν αντιθέσει οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα και κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.

Για κοροϊδία μιλούν οι εργαζόμενοι. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Πρώην Όμιλο Λαναρά κ. Φιλιώ Αθανασίου χθες έγινε γνωστό «ότι περιμένουν ακόμη να δώσει έγκριση ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών για να δώσει εντολή ο κ. Αράπογλου ώστε να γίνει η χρηματοδότηση των 5 εκατομμυρίων και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Και ενώ εμείς ξέραμε ότι όλα είναι έτοιμα και ότι το πρόβλημα το είχαν οι τράπεζες. Ξαναπήραμε τηλέφωνο στο Υπουργείο στον γενικό γραμματέα, κ. Σιδηρόπουλο, ο οποίος μας είπε ότι περιμένουν και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και αυτό όμως ξέραμε ότι έχει δοθεί. Δυστυχώς μας κοροϊδεύουν και μας επαναφέρουν στην αρχή. Δεν ξέρω τι περιμένουν. Περιμένουν να κερδίσουν χρόνο, αλλά δεν ξέρω τον λόγο. Κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Οι εργαζόμενοι γνώριζαν ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα και ότι θα ξαναγυρνούσαν στις 18 του μήνα στη δουλειά. Όλοι αυτοί ξέραμε «Για αυτό περιμέναμε και κάναμε υπομονή παρόλα τα οικονομικά προβλήματα» δηλώνει η κ. Αθανασίου.

Οι εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις. Χθες το βράδυ συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό κέντρο οι διοικήσεις των Σωματείων της Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης για την κινητοποίηση της Παρασκευής. «Αυτή είναι προειδοποίηση. Θα έχουμε και επακόλουθα. Δεν είναι δυνατόν να περιμένει ο κόσμος τόσο καιρό απλήρωτος χωρίς καν το βοήθημα του κράτους το οποίο υποτίθεται ότι θα το παίρναμε γρήγορα και αυτοί να μας κοροϊδεύουν ότι θα πληρωθούμε άμεσα. Με ποιους έχουν να κάνουν; Με παιδάκια; Οικογενειάρχες είμαστε με προβλήματα οικονομικά. Είναι όλοι τους απαράδεκτοι».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας χαρακτηρίζει «απαράδεκτη την καθυστέρηση της χρηματοδότησης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Η ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (Ομίλου Λαναρά) συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα για την άμεση υλοποίηση της συμφωνίας, την λειτουργία των εργοστασίων του Ομίλου και την άμεση εξόφληση των οφειλομένων μισθών των εργαζομένων.

Είναι απαράδεκτο να καρκινοβατεί η υλοποίηση της συμφωνίας στα γραφειοκρατικά γρανάζια της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων Τραπεζών και να διογκώνονται καθημερινά τα προβλήματα.

Απαιτούμε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να δώσει άμεσα (χθες) την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τις εμπλεκόμενες Τράπεζες να εκταμιεύσουν τα συμφωνηθέντα ποσά ώστε να ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ οι επί 4μηνο απλήρωτοι εργαζόμενοι και να ξεκινήσει η λειτουργία των εργοστασίων.

Σε διαφορετική περίπτωση οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις των εργαζομένων θα συνεχισθούν και θα ενταθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια έως την υλοποίηση της έγγραφης συμφωνίας».

Αλλαντοβιομηχανία «ΘΡΑΚΗ Α.Ε.»

Ο Γολγοθάς των εργαζομένων συνεχίζεται

Όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Αλλαντοβιομηχανία ΘΡΑΚΗ Α.Ε.» υπάρχει μια κινητικότητα όσον αφορά το θέμα μεταξύ υπουργείου και ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Προχθές αναμένονταν τα αποτελέσματα των τελικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων τα οποία όμως μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης δεν έγιναν γνωστά.

Η συνάντηση έγινε σε μια τελευταία προσπάθεια της Εθνικής Κεφαλαίου η οποία έχει αναλάβει την επιχείρηση προκειμένου να διασωθεί η επιχείρηση με βασικό στόχο να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας της. Αυτό όμως απαιτεί ορισμένα εχέγγυα από πλευράς ιδιοκτήτη μεταξύ των οποίων η επιστροφή των σημάτων της αλλαντοβιομηχανίας στην εταιρεία «ΘΡΑΚΗ Α.Ε. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ Σπέντζου και Εθνικής Κεφαλαίου τότε θα ξεκινήσει μια προσπάθεια για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 44 προκειμένου να τακτοποιηθούν τα χρέη της και να συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς απολύσεις. Εν αντιθέσει η «ΘΡΑΚΗ» θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, άμεσα θα απολυθούν 45 εργαζόμενοι ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν προσωρινά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.