Σε συνταξιοδοτηση οδηγουνται οι Μουφτηδες Κομοτηνης και Ξανθης

Με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας

Στο νομοσχέδιο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» συμπεριλήφθηκε τροπολογία, η οποία ορίζει ανώτατο ηλικιακό όριο για τη παραμονή στη θέση του Μουφτή για τις Μουφτείες της Θράκης.
 
Συγκεκριμένα η διάταξη της τροπολογίας έχει ως εξής: «Οι Μουφτήδες ή οι Τοποτηρητές Μουφτήδες αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, θεωρούμενης σε κάθε περίπτωση ως ημερομηνίας συμπλήρωσης του ορίου αυτού η 30η Ιουνίου του έτους αποχώρησης. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως διαπιστώνεται η αυτοδίκαιη λύση της υπηρεσιακής σχέσης λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας».
 
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι «με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διαπιστώνεται η αυτοδίκαιη απόλυση των υπηρετούντων Μουφτήδων και Τοποτηρητών Μουφτήδων που έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου οι Μουφτήδες και Τοποτηρητές Μουφτήδες διατηρούν τη θέση τους και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους».
 
Σύμφωνα με όσα εξηγούνται στην αιτιολογική έκθεση της εν λόγω τροπολογίας, «ο Μουφτής ή ο Τοποτηρητής Μουφτής, ο οποίος παράλληλα με τα θρησκευτικά καθήκοντα του είναι δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειας του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του), αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του, μόλις συμπληρώσει το 67° έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία. Οι υπηρετούντες Μουφτήδες και Τοποτηρητές που έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας, συνεχίζουν να υπηρετούν και να ασκούν κανονικώς και πλήρως τα καθήκοντα τους για ένα διάστημα μέχρι δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος επιλογής των Τοποτηρητών ή των νέων Μουφτήδων. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην εκπλήρωση της αρχής της συνέχειας στη δημόσια υπηρεσία της Μουφτείας».
 
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω με την έκδοση της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης οι Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης θα οδηγηθούν  στη συνταξιοδότηση, αφού ο  Μέτσο Τζεμαλή είναι 81 και ο Μεχμέτ Σινίκογλου 78 ετών ενώ θα παραμείνει στη θέση του ο Τοποτηρητής Διδυμοτείχου, Οσμάν Χαμζά, που δεν έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
 
Όσο αφορά δε την επιλογή νέων Μουφτήδων, αυτή σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα γίνει με διορισμό (παρά το “κλίμα” που δημιούργησαν δημοσιεύματα), αφού δεν συνάγεται κάτι διαφορετικό από την εν λόγω τροπολογία, ενώ αναμένεται σε πρώτη φάση να διοριστούν τοποτηρητές στις Μουφτείες.
 
Κλείνοντας να σημειωθεί ότι η τροπολογία ρυθμίζει και θέματα κάλυψης των δαπανών λειτουργίας των Μουφτειών της Θράκης, θεραπεύοντας σχετικό νομοθετικό κενό. Συγκεκριμένα διευκρινίζεται  ότι οι δαπάνες λειτουργίας των Μουφτειών βαραίνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς οι Μουφτείες είναι δημόσιες υπηρεσίες και, συγκεκριμένα, αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου που υπάγονται απευθείας στον οικείο Υπουργό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.