Σε πυρινο κλοιο βρεθηκε η Σαμοθρακη

Εφιαλτικό ήταν το βράδυ της Τετάρτης για το νησί των Καβείρων. Δεκάδες στρέμματα πευκοδάσους έγιναν στάχτη στη Σαμοθράκη, κινδύνεψαν να καούν τα χωριά Αλώνια και Χώρα, εκκενώθηκαν σπίτια, ενώ οι πύρινες φλόγες έφτασαν λίγα μέτρα έξω από το στρατόπεδο της περιοχής, όπου φυλάσσονται πυρομαχικά υλικά. Οι οικισμοί Χώρα και Αλώνια «σώθηκαν από θαύμα», όπως χαρακτηριστικά λέγεται στο νησί, η αλλαγή της κατεύθυνσης των σφοδρών ανέμων, στο παρά πέντε, έσωσε τους κατοίκους από τα χειρότερα, και απέτρεψε, μόλις την τελευταία στιγμή, το πύρινο ολοκαύτωμα.

Η φωτιά τέθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης υπό έλεγχο με τον φόβο της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς να συντροφεύει τους κατοίκους όλη την χθεσινή ημέρα. Τα Canader δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν λόγω των μεγάλων αναταράξεων, ενώ τις προσπάθειες ανέλαβαν δυο ελικόπτερα με συνεχείς πτήσεις. «Γύρισε ο άνεμος και βοήθησε να αλλάξει η φορά της φωτιάς» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σταμάτης, που βρέθηκε στο νησί, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου, χαρακτήρισε δε «περίεργο» το μέρος από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στις δέκα το βράδυ της Τετάρτης, στο περιαστικό δάσος της Χώρας.

Ενισχύσεις από την Αλεξανδρούπολη

80 άνδρες της Πυροσβεστικής, 12 υδροφόρα οχήματα, 1 ελικόπτερο,12 αστυνομικοί, τρία περιπολικά, 25 οχήματα των δήμων και δεκάδες εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Στο Στρατόπεδο, λειτούργησε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, το οποίο συνεδρίαζε όλη τη νύχτα δίνοντας κατευθύνσεις και την πρώτη εντολή της εκκένωσης του χωριού Αλώνια για καθαρά προληπτικούς λόγους. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα (βλάβη η οποία αποκαταστάθηκε ήδη). Η αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς θεωρείται άγνωστη, αν και μαρτυρίες δύο γυναικών, κατοίκων της Χώρας, κάνουν λόγο για άγνωστο άνδρα, ο οποίος κατευθυνόταν προς το σημείο, από όπου αργότερα ξεκίνησε η πυρκαγιά, περιστατικό το οποίο ενισχύει τις αρχικές σκέψεις για εμπρησμό. Το βέβαιο είναι ότι οι κάτοικοι του νησιού έζησαν μια εφιαλτική νύχτα, βλέποντας τις πύρινες φλόγες να καταστρέφουν το παρθένο δάσος της Χώρας, να καίνε το νεκροταφείο του χωριού Αλώνια και να απειλούν κατοικίες «Η τύχη έσωσε ολόκληρο τον οικισμό των Αλωνίων. Άλλαξε η φορά του αέρα την τελευταία στιγμή και σώθηκε το χωριό από τύχη» δήλωσε ο αντινομάρχης Έβρου, ο κ. Μ. Κογιομτζής κάνοντας λόγο για θαύμα καθώς οι πύρινες φλόγες περνούσαν δέκα μέτρα από τα σπίτια και σταματούσαν, αλλάζοντας πορεία.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

Η εικόνα που παρουσιάζει το νησί σήμερα θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, αν δεν χανόταν πολύτιμος χρόνος, καθώς το πλοίο ήταν στη Σαμοθράκη και μέχρι να πάει στην Αλεξανδρούπολη για τις ενισχύσεις και να επιστρέψει στο νησί το «Νόνα Μαίρη» είχε ήδη χαθεί πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια αντιμετώπισης του πύρινου μετώπου. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση έφτασαν τα 10 πυροσβεστικά οχήματα. Από την πρώτη στιγμή, στο νησί βρισκόταν μόνον τέσσερις άνδρες και δύο οχήματα της πυροσβεστικής. Η πύρινη λαίλαπα, το μέτωπο της φωτιάς, ξεπερνούσε σε μήκος τα 3 χιλιόμετρα. Συνολικά κάηκαν 400 στρέμματα πευκοδάσος και πολλές αγροικίες. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που εικάζουν ότι η φωτιά, ίσως, να ξεκίνησε από τη χωματερή, 15 μέρες τα σκουπίδια δεν οδηγούνται στο χώρο υγειονομικής ταφής, καθώς αντιδρούν οι κάτοικοι. Πρόκειται για χώρο, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο camping, και σε ένα πανέμορφο, μοναδικής αξίας, δάσος. Ο απολογισμός είναι τραγικός, κάηκαν τετρακόσια στρέμματα πευκοδάσους, ζώα και αποθήκες με ζωοτροφές, αλλά οι κάτοικοι του νησιού είναι ευχαριστημένοι γιατί γλίτωσαν από τα χειρότερα.

Το καλό, όπως λένε, είναι ότι η Χώρα δεν έχει τουριστικά καταλύματα, οπότε οι τουρίστες δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα, γιατί στην Καμαριώτισα, όπου διαμένει η πλειοψηφία των τουριστών, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. «Μπορούν να συνεχίσουν άφοβα τις διακοπές τους. Μπορεί και στα Θέρμα να μην πήραν είδηση καν τη φωτιά» δηλώνει ο αντινομάρχης Έβρου, ο κ. Μιχάλης Κογιομτζής και σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ακύρωσης των κρατήσεων στα τουριστικά καταλύματα. Η καταγραφή και κυρίως η αποκατάσταση των ζημιών συνεχίζεται και σήμερα. Με το αίτημα της σοβαρότερης επάνδρωσης του νησιού με πυροσβεστικής δυνάμεις και αντιπυρικό εξοπλισμό να είναι κυρίαρχο.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.