Σε πληρη λειτουργια το Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ. Ανατολικης Μακεδονιας-Θρακης

Τα γραφεία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων (Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή επισκέφθηκε χθες ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης συνοδευόμενος από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ροδόπης Γιάννη Κουρμπέτη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. νομάρχης συναντήθηκε με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Κωνσταντίνο Τσατσαρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την υφιστάμενη κατάσταση και για τα προβλήματα που υπάρχουν όπως αυτό της έλλειψης προσωπικού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2007 άρχισε η πλήρης λειτουργία του Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ., το οποίο είναι έτοιμο να δεχτεί τους αγρότες της περιοχής προκειμένου να τους ενημερώσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με την θρέψη, λίπανση και φυτοπροστασία των καλλιεργειών, καθώς και τον έλεγχο των λιπασμάτων.

Η σύσταση του Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θεωρήθηκε ένα μεγάλο έργο υποδοχής στον πρωτογενή τομέα για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Η λειτουργία του θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και ειδικότερα:

Α) Στην ορθολογική χρήση των συντελεστών παραγωγής
(εδάφος, κεφάλαιο, εργασία). Είναι γνωστό ότι σήμερα γίνεται σπατάλη και μη σωστή αξιοποίηση αυτών. Σπατάλη στις εισροές εφοδίων παραγωγής, υψηλό κόστος λειτουργίας των μηχανημάτων και εργασίας. Αυτό θα έχει συνέπεια την αύξηση της παραγωγικότητας.

Β) Στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων με την αξιοποίηση της θρεπτικής κατάστασης των εδαφών και την ορθολογική χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Γ) Στη γνώση της καταλληλότητας των νερών άρδευσης.

Δ) Στη φυτοπροστασία των καλλιεργειών
εφαρμόζοντας τις σύγχρονες μεθόδους, οι οποίες είναι και οι πλέον φιλικές προς τον καταναλωτή και το περιβάλλον.

Ε) Στην προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος με την παρακολούθηση των επιπέδων των Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων στα τρόφιμα και διαφόρων χημικών στα νερά και στο περιβάλλον γενικότερα.

ΣΤ) Η υποχρεωτική εφαρμογή της «πολλαπλής συμμόρφωσης» στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και η εφαρμογή των «Κωδικών ορθής γεωργικής πρακτικής» σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν εργαστηριακή εξέταση. Θα μπορούσε να βοηθήσει και προς αυτή την κατάσταση.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η ανάδειξη κυρίως της λειτουργίας του Περιφερειακού Εργαστηρίου. Η ίδρυση και η λειτουργία του είχε προβλεφθεί με Προεδρικό Διάταγμα από το 1985-86, ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί πλήρως από τον Σεπτέμβριο του 2007, μετά από 20 χρόνια.

Ο κ. Γιαννακίδης περιηγήθηκε στους χώρους του Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ. όπου ενημερώθηκε για την λειτουργία του, αλλά και για την υφιστάμενη κατάσταση. Το Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ. είναι σε πλήρη λειτουργία, επομένως, οι αγρότες της περιοχής μπορούν πλέον να το επισκέπτονται προκειμένου να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με την θρέψη, λίπανση και φυτοπροστασία των καλλιεργειών, καθώς και τον έλεγχο των λιπασμάτων. «Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στους αγρότες ότι το Περιφερειακό Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων είναι ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο για τους αγρότες, γιατί σημαίνει περιορισμό του κόστους παραγωγής και των εξόδων, αλλά και ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, άρα ποιοτική αναβάθμιση των εδαφών, άρα και καλύτερο προϊόν», δήλωσε ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης.

Ο κ. Γιαννακίδης δήλωσε στον κ. Τσατσαρίδη
και στους συνεργάτες του την αρωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε όποια προσπάθεια του Εργαστηρίου.

Απευθυνόμενος προς τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, ο διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Τσατσαρίδης τους απηύθυνε κάλεσμα να επισκεφθούν το Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ., το οποίο είναι έτοιμο να τους δεχτεί προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του. «Οι αγρότες μας μπορούν να επισκεφθούν το Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ. για να εξυπηρετηθούν μ’ ένα συμβολικό κόστος στα θέματα που αφορούν στις καλλιέργειές τους ώστε να παράγουν πιο φθηνά και πιο υγιεινά προϊόντα».

Μετά τη σχετικά ανάλυση χώματος που φέρνουν οι καλλιεργητές στο Εργαστήριο, το προσωπικό του προχωράει στην προσωπική επαφή με τους αγρότες, αναλύοντας όλα τα αποτελέσματα και δίνοντας την απαραίτητη συνταγή λίπανσης με όλες τις διευκρινήσεις. Περίπου 8 μέρες απαιτούνται ώστε να γίνει μια πλήρης εδαφολογική ανάλυση, ενώ τα πρώτα «αποτελέσματα» των επαφών με τους καλλιεργητές κάνουν λόγο για αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή του Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του καλλιεργητή στην προαναφερόμενη διαδικασία είναι συμβολική, καθώς οι αγρότες κυρίως καλούνται να πληρώσουν μόνο 30% από τα κοστολόγια του Υπουργείου Γεωργίας, που ισχύουν από το 1988. Όπως εξήγησε ο κ. Τσατσαρίδης, «μια πλήρης εδαφολογική ανάλυση κοστίζει στον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη περίπου 26,5 ευρώ».

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ροδόπης Γιάννης Κουρμπέτης, από πλευράς του, μίλησε για την σημασία των εδαφολογικών αναλύσεων που γίνονται στο Εργαστήριο, διότι «σήμερα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και με τις προσπάθειες μείωσης των κοστολογίων στη γεωργία, έχουμε πέσει ακόμα και στην κατανάλωση τύπου λιπασμάτων. Άρα, εδώ χρειάζεται κάποιο Εργαστήριο που να δίνει σωστές οδηγίες για κάθε καλλιέργεια».

Ο κ. Κουρμπέτης
επεσήμανε επίσης ότι «το βαμβάκι στη Ροδόπη έχει πάει στις 280 χιλ. στρέμματα, αλλά με πολύ μικρότερες αποδόσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η λίπανση δεν ήταν ενδεδειγμένη».

Ανάγκη για προσωπικό και φασματοφωτόμετρο ατομικής απορρόφησης

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ., ο κ. Τσατσαρίδης έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα που αφορά στο προσωπικό του Εργαστηρίου και για ανάγκη προμήθειας φασματοφωτόμετρου ατομικής απορρόφησης. Ειδικότερα, όσον αφορά στο προσωπικό τόνισε ότι είναι σχεδόν αδύνατο με τους εποχικούς υπαλλήλους που απασχολεί το Εργαστήριο να γίνεται ο χειρισμός των σύγχρονων και ακριβών οργάνων των εργαστηρίων, που απαιτεί ολοκληρωμένη εκπαίδευση του προσωπικού. «Το προσωπικό είναι το μόνιμο πρόβλημά μας. Ο εξοπλισμός είναι σύγχρονος, ευαίσθητος, πανάκριβος και ο χειρισμός του πρέπει να είναι υπεύθυνος και με πλήρη γνώση του οργάνου. Είναι αδύνατον να λειτουργούμε με εποχιακό προσωπικό και συμβασιούχους».

Να ληφθεί υπόψιν ότι το υφιστάμενο προσωπικό αποτελούν ένας μόνιμος υπάλληλος (Γεωπόνος), δύο αορίστου χρόνου (Γεωπόνος και ένας Διοικητικός) και 6 ορισμένου χρόνου 8μηνών (ένας Γεωπόνος, ένας Χημικός, δύο Τεχνολόγοι Γεωπονίας, ένας ΤΕΙ Λογιστικής και ένας Εργάτης).

Επομένως, για την πλήρη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ. απαιτείται η στελέχωση με μόνιμο ή αορίστου χρόνου προσωπικό των παρακάτω ειδικοτήτων: α) Γεωπόνοι (4), β) Χημικοί (1), γ) ΤΕΙ Γεωπονίας (2), δ) Βοηθός εργαστηρίων (1) και ε) Εργάτης (1).

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έτυχαν ανταπόκρισης από πλευράς του Υπουργείου οι σχετικές προτάσεις της Διοίκησης του Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ., όπως δήλωσε ο κ. Τσατσαρίδης. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τσατσαρίδη, απαιτείται η προμήθεια ενός συγκεκριμένου οργάνου, του φασματοφωτόμετρου ατομικής απορρόφησης, και ο σχετικός βοηθητικός εξοπλισμός, ενώ είναι αναγκαία η οργάνωση και λειτουργία του Εργαστηρίου Φυτοπροστασίας.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.