Σε περιοδο οργανωτικων και πολιτικων διεργασιων ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάνος Σκουρλέτης, γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ «Θέλουμε μέλη που να έχουν αποφασιστικό ρόλο, να τους δίνεται η δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν τις βασικές σχέσεις και τις επιλογές του κόμματος»

Επίσκεψη στην Θράκη πραγματοποιεί ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τάχθηκε κατά της εξόρυξης χρυσού

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 1 Οκτωβρίου ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη, όπου είχε επαφές με κομματικά στελέχη αλλά είχε και συνάντηση με τον επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Κώστα Κατσιμίγα.
 
Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν αρκετά ζητήματα, τόσο όσο αφορά τις αυτοδιοικητικές αλλαγές και την κατάσταση στην περιφέρεια, όσο και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή και οι εξελίξεις, όσο αφορά την εξόρυξη χρυσού αλλά και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
 
Πέρα των προβληματικών αλλαγών που θεωρεί πως έφερε η Κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση με συνέπειες και στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο θέμα της εξόρυξης του χρυσού, το «καταδικασμένο στη συνείδηση των πολιτών σχέδιο, καταστροφικό για το περιβάλλον» όπως ανέφερε, το οποίο θέλει ο κ. Μητσοτάκης να ξαναφέρει στην επιφάνεια.
 
Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το έργο ως έγκλημα εις βάρος της φύσης και του περιβάλλοντος, το οποίο αντιστρατεύεται τις άλλες παραγωγικές λειτουργίες ενός τόπου, είτε αφορούν τον παραγωγικό τομέα είτε τον τουρισμό.«Τέτοιες επενδύσεις πρέπει να μην είναι επιθυμητές για τη χώρα μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Όμως το όλο ζήτημα σχετίζεται με την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ανάπτυξη, με την παρούσα κυβέρνηση να ταυτίζει την ανάπτυξη με αντιπεριβαλλοντικές προτάσεις αλλά και προτάσεις που βασίζονται στη μείωση των μισθών των εργαζομένων.
 
Άλλωστε για αυτό πραγματοποιείται η σημερινή απεργία, γιατί έχουν δρομολογηθεί και ψηφιστεί μέτρα που διευκολύνουν τις απολύσεις, που οδηγούν στη δημιουργία ειδικών ζωνών ανά περιοχή με εργαζόμενους που θα πληρώνονται με διαφορετικό τρόπο.Ένας εργασιακός Μεσαίωνας δηλαδή όπως τον χαρακτήρισε που θεωρεί πως βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασης της ΝΔ, για μια αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση.

Διεργασίες για το επερχόμενο συνέδριο

Ο κ. Σκουρλέτης επισκέφτηκε την περιοχή μας σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για το συνέδριό του στις αρχές του χρόνου, με την συζήτηση να έχει ήδη ανοίξει για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά, δύο ζητήματα τα οποία ουσιαστικά σχετίζονται, σύμφωνα με τον ίδιο.
 
«Το οργανωτικό ζήτημα δεν είναι αποσπασμένο από μια αναγκαία πολιτική συζήτηση» σημείωσε, γιατί δεν βλέπουν τη σχέση των πολιτών που αποφασίζουν να κάνουν το βήμα της ένταξης σε ένα κόμμα σαν μια απλή τυπική διαδικασία.
 
Αντίθετα θέλουν μέλη που να έχουν αποφασιστικό ρόλο, να τους δίνεται η δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν τις βασικές σχέσεις και τις επιλογές του κόμματος, και στο δρόμο για το Συνέδριο, θέλουν να εμπλέξουν όλο και περισσότερο κόσμο σε αυτή τη διαδικασία, μια διαδικασία πολιτικής συζήτησης, αναστοχασμού και αποτίμησης του κυβερνητικού έργου.
 
Αυτή η συζήτηση, τόνισε, θα οδηγήσει σε μια επικαιροποίηση της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού και ανταγωνιστική στις προτάσεις της ΝΔ.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, να μεγαλώσει τον χώρο της Αριστεράς και της αριστερής παράταξης, και εκφράζει σήμερα τη μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού κόσμου.Αυτό θέλει να αποτυπώσει στις λειτουργίες του, ενσωματώνοντας και τις ψηφιακές δυνατότητες, μια διαδικασία που θωρεί ξένη προς τα παραδοσιακά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν μάθει να έχουν χειροκροτητές και όχι μέλη.

Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο κ. Κατσιμίγας σημείωσε πως το εγχείρημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολο, και υπάρχουν μεγάλες μερίδες του πληθυσμού που έχουν ενοχληθεί από την πολιτική του, ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα χρειαστούν ένα διάστημα για να τον επαναπροσεγγίσουν.
 
Παρόλα αυτά γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τις λεγόμενες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ώστε να δημιουργηθεί ένα κόμμα που όχι μόνο θα ασκεί σοβαρή αντιπολίτευση  αλλά θα διεκδικεί με αξιώσεις την διακυβέρνηση της χώρας.
 
Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξει ο πρόεδρος του Κόμματος και οι κινήσεις που θα κάνει, σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας, που κατέθεσε και τις απόψεις του, μιας και ενώ δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κοντά σε αυτόν, και έχει κινηθεί πολιτικά στο χώρο της κεντροαριστεράς.
 
Αναγνώρισε δε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον στήριξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ένα περίεργο βέβαια, τελικά τρόπο, για αυτό και συζήτησαν γιατί η Περιφερειακή παράταξη πήρε 13% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18% στις ευρωεκλογές και πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στις εθνικές εκλογές.
 
Του κατέθεσε επίσης και τις απόψεις του για το εγχείρημα της διεύρυνσης του κόμματος, που για να επιτευχθεί θα πρέπει να αλλάξουν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και όπως χειρίστηκαν μέχρι σήμερα τα πράγματα απέτυχαν παταγωδώς να κάνουν αυτή τη διεύρυνση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.