Σε κινητοποιησεις κατα το αναπτυξιακο συνεδριο καλει τον αγροτικο κοσμο ο Αγροτικος Συλλογος Ν. Καλλιστης

«Η "δίκαιη ανάπτυξη" της κυβέρνησης στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου»

Σε μαζική συμμετοχή στις επικείμενες κινητοποιήσεις κατά τις ημέρες του αναπτυξιακού συνεδρίου ΑΜΘ καλεί τον αγροτικό κόσμο της περιοχής ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Καλλίστης και Περιφέρειας με ανακοίνωσή του. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Την ώρα που όλοι εμείς αγρότες και κτηνοτρόφοι, κάνουμε απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την καινούρια, διαπιστώνουμε πως και με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο τίποτα δεν άλλαξε, αλλά πήγαμε και στα χειρότερα. Ο πρωθυπουργός σαν καλός πλασιέ, γυρνά από περιφέρεια σε περιφέρεια και διαφημίζει την ιστορία της «δίκαιης» ανάπτυξης και το «τέλος των μνημονίων».
 
Η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια μεταφράζεται σε άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, πράσινο τέλος στο νερό, αυξήσεις στο ρεύμα κ.ά. που σημαίνει περίπου 60% απώλεια εισοδήματος.
 
Αυτή η “δίκαιη ανάπτυξη” στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε ό,τι αφορά ειδικότερα στον αγροτικό χώρο στην εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
 
Στην περιοχή μας η καπνοκαλλιέργεια έχει συρρικνωθεί δραματικά, το ίδιο συνέβη με την τευτλοκαλλιέργεια. Οι λιγοστοί καπνοπαραγωγοί αφήνονται έρμαια σε «αρπακτικά» μεγαλοβιομήχανους τύπου Μιχαηλίδη χωρίς καμία προστασία. Οι τευτλοκαλλιεργητές κάθε χρόνο μειώνονται, δεινοπαθούν για να πληρωθούν την περσινή συνήθως παραγωγή, ενώ φέτος το εργοστάσιο δεν άρχισε καν την παραλαβή την ώρα που στο Πλατύ την ολοκλήρωσε! Οι δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι δεν είναι πλέον βιώσιμες με τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Το εμπάργκο στη Ρωσία με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά τις δεσμεύσεις τους για το αντίθετο όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, μείωσε δραματικά το εισόδημα σε σταφύλια, μήλα, ροδάκινα, αχλάδια και άλλα νωπά προϊόντα. Η κυβέρνηση τώρα φέρνει το νομοσχέδιο “περί εμπορίας των νωπών προϊόντων” το οποίο επί της ουσίας αναγκάζει κάθε μικρό αγρότη ή κτηνοτρόφο ή ψαρά να έχει λογιστή και θα λειτουργήσει κυρίως ως φοροελεγκτικός μηχανισμός χωρίς να εξασφαλίζει ικανοποιητικές κατώτερες τιμές στα προϊόντα ούτε την άμεση πληρωμή με την παράδοση των προϊόντων. Επίσης δεν εξασφαλίζει τους παραγωγούς σε περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποιος έμπορος ούτε και τις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις σε γάλα και κρέας.
 
Συνολικά όλα τα προϊόντα καρκινοβατούν, ενώ το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει και οι ζημιές στην παραγωγή είτε δεν καλύπτονται είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
 
Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία στην οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, ενώ οι βιομηχανίες προετοιμάζουν το έδαφος για μεγάλη μείωση της τιμής του γάλατος για τη νέα χρονιά. Η γύμνια όλων τους φάνηκε μετά τα επανωτά χτυπήματα από τις ζωονόσους καθώς χιλιάδες αιγοπρόβατα και βοοειδή θανατώθηκαν λόγω της ευρωενωσιακής πολιτικής που εφαρμόζει με ευλάβεια και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό. Μια πολιτική εγκληματική, που συνεχώς υποβαθμίζει τις παρεχόμενες δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να μονοπωλήσουν και τον τομέα της κτηνοτροφίας αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες κτηνοτρόφους.
 
Η εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ και των περιορισμών της στην παραγωγή, οι συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων μας έχει μετατρέψει σε χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης όπως γάλα, αυγά ζάχαρη, κρέας, αλεύρι κ.α που θα μπορούσαμε να είμαστε αυτάρκεις εισάγονται, την ίδια ώρα που τα δικά μας και ποιοτικά είναι και ποσοτικά θα επαρκούσαν αν φυσικά υπήρχε σχεδιασμός.
 
Ταυτόχρονα η ύπαιθρος υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο καθώς τα τεράστια κενά στον τομέα της υγείας αφήνουν δεκάδες χιλιάδες κάτοικους χωρίς ασθενοφόρα, με λειψές υποδομές υγείας, πολλές φορές χωρίς καν ένα γιατρό σε ακτίνα χιλιομέτρων.
 
Κάθε χρόνο στις βροχές πλημμυρίζουμε και στην ξηρασία διψάμε. Σε κάθε θεομηνία ακούμε για σχέδια αντιπλημμυρικής θωράκισης που ποτέ δεν υλοποιούνται και πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού η Ε.Ε. δεν τα θεωρεί επιλέξιμα. Πρόσφατο παράδειγμα η Σαμοθράκη όπου ουσιαστικά παρόλη την τεράστια καταστροφή που υπέστη μόνο υποσχέσεις δόθηκαν.
 
Φτάνει πια! Διεκδικούμε:
 
• Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.
• Να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
• Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.
• Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
• Προστασία των παραγωγών από τα κοράκια που λυμαίνονται τον μόχθο μας.
• Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
• Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
• Έγκαιρη πληρωμή όλων των αγροτοπεριβαντολλογικών ενισχύσεων, εξισωτικά, συνδεδεμένη, πετρέλαια και επιστροφή ΦΠΑ
• ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
• Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
• Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
• Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.
• Την κάλυψη όλων των απαραίτητων θέσεων μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου.
• Έργα αγροτικής οδοποιίας, σε όλο το Ν.Ροδόπης
• Αντιπλημμυρικά-αποστραγιστικά:Να λειτουργήσουν και τα άλλα δύο Αντλιοστάσιο στην περιοχή Σάλπης- Καλλίστης, που εδώ και χρόνια δεν λειτουργούν
• Αρδευτικό έργα.
• Να κατασκευάστε επιτέλους ο κόμβος Καλλίστης- επαρχιακού δρόμου Κομοτηνής-Ξάνθης. Ο λόγος είναι ότι όπως είναι σήμερα η κατάσταση, οι αγρότες δεν εξυπηρετούνται και επιπλέον δημιουργούνται κίνδυνοι ατυχημάτων από την αναγκαστική διέλευση των μεγάλων αγροτικών μηχανημάτων από τον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής-Ξάνθης
• Να κατασκευαστεί άμεσα η γέφυρα Πολυάνθου που κατέρρευσε πρόσφατα.
 
Με τους μαζικούς και σκληρούς αγώνες μας, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, στόχο έχουμε να βάλουμε κάποιο φρένο στην ΚΑΠ της ΕΕ και στη γενικότερη πολιτική της συγκυβέρνησης που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η προοπτική των αγώνων μας βρίσκεται σ’ ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα εγγυάται σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα για τους αγροτοκτηνοτρόφους, παραγωγή επαρκών, φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού, καθώς και πρώτων υλών για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Αυτή την ανάπτυξη διεκδικούμε και σ’ αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο και μ’ αυτή την προοπτική θα συνεχίσει να βαδίζει το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τα επεξεργασμένα αιτήματα του.
 
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να δώσουν δυναμικό “παρών” στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Κομοτηνή την ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στην αναπτυξιακή φιέστα στις 14 Νοέμβρη 18:00».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.