Σε Καπνοπαραγωγους και Θρακικα Εκκοκκιστηρια η Ελενη Λαφτση

Ενημερώθηκε για δύο πολύ βασικά προϊόντα της περιοχής, το Βαμβάκι και τον Καπνό

Με τον πρόεδρο, κ. Χουσεΐν Εσάτ, και το Δ.Σ. της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης, καθώς και τον κ. Σταματη Κουρούδη, πρόεδρο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, συναντήθηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου κλιμάκιο της Παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» με επικεφαλής την Υποψήφια Δήμαρχο κ. Ελένη Λαφτσή.
 
Στόχος τους ήταν να ενημερωθούν για την κατάσταση σε δυο πολύ βασικά προϊόντα της περιοχής μας, όπως το βαμβάκι και τον καπνό, που επηρεάζουν σημαντικά την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, αλλά και την ζωή των αγροτών, αλλά και τι πρωτοβουλίες μπορούν να  αναλάβουν για την στήριξη τους στην επόμενη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου.
 

Δύσκολοι καιροί για τον Μπασμά

 
Τα μέλη της παράταξης άκουσαν με ενδιαφέρον τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας, μιας και η ποικιλία «Μπασμά» είναι εξαιρετικά απαραίτητη στα χαρμάνια των μεγάλων εταιρειών παραγωγής τσιγάρων.
 
Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των καπνοπαραγωγών δεν έχει  βιώσιμες εκμεταλλεύσεις,συρρικνώνεται συνεχώς το εισόδημα τους, δεν βλέπουν προοπτική στην καλλιέργεια και η μετανάστευση των νέων αυξάνεται, ενώ ο προβληματισμός των καπνοπαραγωγών είναι ιδιαίτερος γιατί την περυσινή χρονιά λόγω των καταστροφών η παραγωγή μειώθηκε στα μισά από 8 σε 4 χιλιάδες τόνους.
 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη μείωση στο εισόδημα των παραγωγών,που, όπωςτους έκαναν γνωστό, η αποζημίωση των 100 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκε από το Υπουργείο είναι αδύνατο να την καλύψει.
 
Η κ. Λαφτσή τους ενημέρωσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Κομοτηνή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβιτη, του μετέφερε την έντονη ανησυχία των παραγωγών, σημειώνοντας ότι δεσμεύτηκε να προχωρήσει γρήγορα, μέσω των ΠΣΕΑ, η αποζημίωση των παραγωγών.
 
Τους διαβεβαίωσε δε πως στο πλαίσιο της αρμοδιότητας τους θα έχουν στις προτεραιότητές τους την αγροτική οδοποιία, για να έχουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα χωράφια τους, ενώ είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν την δημιουργία μικρών αρδευτικών έργων, πραγμα που θα συμβάλει  σημαντικά στη μείωση  του κόστους παραγωγής.

 

Πρόταση για ολοκληρωμένη διαχείριση των φυτοφαρμάκων

 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ενημέρωση και η συζήτηση που πραγματοποίησε το κλιμάκιο στα Θρακικά Εκκοκιστηρια με τον κ Σταμάτη Κουρούδη, μιας και η στρατηγική του για την παραγωγή ποιοτικού, πιστοποιημένου βάμβακος με υψηλή προστιθέμενη αξία και εξαγωγική δυνατότητα, είναι και στη δική τους αντίληψη και προφανώς η απόδοση στον παραγωγό ενός μέρους της είναι κρίσιμο μέγεθος.
 
Στο πλαίσιο της παραγωγής βάμβακος με καλές πρακτικές συζητήθηκε η πρόταση της παράταξη για να υλοποιήσει η νέα διοίκηση του Δήμου, ώστε βάση προγράμματος να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, που αποθέτονται κοντά σε οικισμούς και είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και για την υγεία.
 
Εξέφρασαν δε την διάθεσή τους να υπάρχει μόνιμη συνεργασία στη κατεύθυνση στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας, με τη διεκδίκηση εκ μέρους τους -πράγμα που δεν έγινε μέχρι τώρα – της δημιουργίας μικρών αρδευτικών έργων, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.