Σε καλο δρομο το βαμβακι στη Ροδοπη φετος

Χωρίς σημαντικές προσβολές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι οι πρώιμες σπορές, στα τέλη Αυγούστου θα φανεί η κατάσταση στις όψιμες

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η καλλιέργεια του βαμβακιού στη Ροδόπη φέτος, μιας και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από την έναρξη του Ιουνίου και μετά συνέβαλλαν θετικά στην εξέλιξη της καλλιέργειας, ενώ προς το παρόν οι πληθυσμοί του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού δεν έφτασαν σε αριθμό ικανό να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες.
 
Φέτος οι βαμβακοφυτείες της ΠΕ Ροδόπης διακρίνονται σε δυο κυρίως κατηγορίες, τις πρώιμες φυτείες, οι οποίες σπάρθηκαν εντός του Απριλίου και αποτελούν το 70- 75% της συνολικής έκτασης και τις όψιμες φυτείες, οι οποίες σπάρθηκαν από τα μέσα Μαΐου έως και τις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται κυρίως για επανασπορές λόγω των πολλών βροχών που παρατηρήθηκαν στο μεσοδιάστημα και αποτελούν το 25-30% της συνολικής έκτασης.
 
Πλέον οι περισσότερες φυτείες βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης έχουν ύψος 60-90 εκατοστά με 1-4 καρύδια στις πρώτες θέσεις καρποφορίας. 

Χαμηλοί πληθυσμοί σκουληκιού 

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Κολάτσο, από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ροδόπης, στο δίκτυο φερομονικών παγίδων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού που έχει
εγκατασταθεί στην ΠΕ Ροδόπης, οι συλλήψεις προς το παρόν είναι σε χαμηλά
επίπεδα.
 
Σε λίγες βαμβακοφυτείες διαπιστώθηκαν οι πρώτες μικρές προνύμφες πράσινου σκουληκιού της 2ης γενεάς, οι οποίες είναι σε ανεκτά προς το παρόν επίπεδα, παρόλο που χρειάζεται συνεχής επιτήρηση από τους αγρότες.
 
Η διεύθυνση άλλωστε προτείνει οι καλλιεργητές να ελέγχουν τακτικά τα καρποφόρα όργανα στις κορυφές των φυτών για να προσδιορίσουν το επίπεδο προσβολής από πράσινο σκουλήκι.  Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε τυχαία σημεία στο χωράφι και ιδιαίτερα σε θέσεις που τα φυτά έχουν πλούσια βλάστηση, και σε αυτόν καταμετρούνται οι μικρές προνύμφες (σκουλήκια) που έχουν μήκος μέχρι 1 εκατοστό.  Όριο επέμβασης είναι οι τέσσερις νεαρές προνύμφες (1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι ένα εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά ή μία νεαρή προνύμφη κατά μέσο όρο στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση μέτρου. 

Αναμονή για τις όψιμες καλλιέργειες 

Η Υπηρεσία υπενθυμίζει πως αυτή την περίοδο είναι εγκατεστημένοι στα βαμβακοχώραφα σημαντικοί πληθυσμοί από ωφέλιμα έντομα κι επομένως έχει μεγάλη σημασία η αποφυγή άσκοπων ψεκασμών με εντομοκτόνα, παρόλα αυτά υπήρξαν κάποιοι αγρότες που θεώρησαν αναγκαίο να γίνουν ψεκασμοί για την προστασία των καλλιεργειών.
 
Παρόλο που ο κίνδυνος για τις πρώιμες καλλιέργειες φαίνεται ότι έχει περάσει, τα τέλη Αυγούστου θα φανεί πως κινείται η 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού στις όψιμες καλλιέργειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.