Σε καμπη οι συνεταιριστικες βιομηχανιες της Ξανθης

Η κλωστοϋφαντουργία και οι συνεταιριστικές καπνοβιομηχανίες περνούν κρίση με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των εργαζομένων που χτυπούν πόρτες κλειστές σε μια προβληματική αγορά εργασίας. Οι μεγάλες μονάδες δημιουργούνται στο κέντρο ενώ στην περιφέρεια πολλές από τις προσπάθειες «επιχειρείν» καταλήγουν σε μετακίνηση των επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.

«Παλεύει» ο καπνός

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Νίκος Παπαβασιλείου σχολιάζει ότι η εικόνα στις δύο μεγάλες εταιρείες που κάνουν την επεξεργασία καπνού δεν είναι ενθαρρυντική. «Η «ΣΕΚΕ» δεν έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής τα άτομα που απορροφούσε. Ήταν η μοναδική μας ελπίδα για να καλυφθεί το κενό που άφησε η μεγάλη εταιρεία, η «Καπνική Μιχαηλίδη». Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στην τριμερή στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Μιχαηλίδης είχε δεσμευθεί ν’ απασχολήσει 300 εργαζόμενους, από τους 750 που απασχολούσε τα προηγούμενα χρόνια με περισσότερα από 101 μεροκάματα. Απασχολούσε επίσης 200 άτομα με 50 μεροκάματα. Η δέσμευσή του απέναντι στην πολιτεία και τους εργαζόμενους είναι να απασχολήσει 300 άτομα με 101 ημερομίσθια για επεξεργασία 5.000 τόνων καπνού. Μέχρι στιγμής, αυτά που βλέπουμε δείχνουν ότι η υπόσχεσή του δεν έχει υλοποιηθεί στο βαθμό που δεσμεύτηκε, αλλά η περίοδος δεν έχει λήξει, οπότε είμαστε σε αναμονή».

Ο κ. Παπαβασιλείου προσδιορίζει τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε ποσοστό 50%, ενώ δεν αποκλείει ο απολογισμός στο τέλος της χρονιάς να είναι χειρότερος.

Μένοντας στην εικόνα που παρουσιάζουν τα συνεταιριστικά εργοστάσια ο κ. Παπαβασιλείου σημείωσε ότι προχθές έγινε μια σύσκεψη με τη συμμετοχή των σωματείων όλων των συνεταιριστικών εργοστασίων που είναι στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. «Αν εξαιρέσουμε τη «ΣΕΚΑΠ» όλες οι υπόλοιπες εταιρείες βαδίζουν σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, δεν υπάρχει πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο αν είχε ακολουθηθεί θα μπορούσαμε να είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση της «ΣΕΒΑΘ» ό,τι και να κάνουμε δύσκολα ανασαίνει. Στη «Ροδόπη» έχουμε μια πρόταση για επένδυση στο νέο αναπτυξιακό νόμο της τάξης των 3 εκατ. ευρώ η οποία αφορά την αλλαγή στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Μένουν στα ίδια προϊόντα, απλά εκσυγχρονίζονται οι μηχανές, από τα όσα έχουν μεταφέρει οι εργαζόμενοι». Για τον κ. Παπαβασιλείου είναι αρνητικό το γεγονός ότι η πρόταση της επένδυσης δεν αφορά καθόλου το προσωπικό.

Στη «ΣΕΠΕΚ» γίνεται μια επένδυση της τάξης των 800.000 ευρώ και οι εργαζόμενοι μεταφέρουν ότι ανασαίνουν κάπως και τα αποτελέσματα των επενδύσεων θ’ αρχίσουν να φαίνονται μετά το Νοέμβρη. «Παρατηρείται μία απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο νομό. Προχθές, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ είπε ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους οι εργαζόμενοι απέναντι στην πολιτεία, ενώ οι ίδιοι ποτέ δεν έχουν περιφρουρήσει την υπογραφή τους, δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν, με αποτέλεσμα ελάχιστοι εργοδότες να υλοποιούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» επισημαίνει ο κ. Παπαβασιλείου.

Αρκετές από τις βιομηχανίες προχωρούν στις απολύσεις του 2% (επί του ποσοστού των εργαζομένων) ανά μήνα. «Υπάρχουν εταιρίες όπως η «ΖΗΡΟΣ» η οποία έχει διώξει τους εργαζόμενους, είναι ανακόλουθη σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο που δημιούργησε το εργοστάσιο. Σε συζητήσεις μου με υπαλλήλους της περιφέρειας ΑΜ-Θ που έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης των επενδύσεων μού μετέφεραν ότι αυτή την εβδομάδα θα καταθέσουν την έκθεσή τους στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της περιφέρειας και από κει και πέρα θα εξεταστεί η επιχείρηση. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία και δεν έχει τίποτε στο όνομά του». Μετά την κατάθεση της έκθεσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ο κ. Παπαβασιλείου προτίθεται να κάνει παρέμβαση στον περιφερειάρχη για να αντιμετωπιστεί η ασάφεια. «Είναι περίπου 30 εργαζόμενοι ενώ θα έπρεπε να είναι περισσότεροι από 45. Έχουν να πληρωθούν εδώ και καιρό και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας».

Απολύσεις στη Ροδόπη

Στη Ροδόπη, η ανεργία κυμαίνεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 11%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελή Μαγαλιό. Σημειώνει ότι στη «FANWARE» έγιναν προχθές εννέα απολύσεις και ακολουθείται το σύστημα του 2% επί του ποσοστού των εργαζομένων. Στη «FANCO», η οποία ανήκει στον Όμιλο Λαναρά, απολύθηκαν κάποιοι συμβασιούχοι.

Θυμίζει ότι με το κλείσιμο της «ΟΞΥΜΑΧΟΝ» πριν μερικούς μήνες απολύθηκαν 130 άτομα. Ο κ. Μαγαλιός θεωρεί κρίσιμη την υπόθεση των πανωτοκίων, σχολιάζει ότι εάν δε γίνει ρύθμιση θα κλείσουν αρκετές επιχειρήσεις. Λεει χαρακτηριστικά «βαδίζουμε σ’ ένα τεντωμένο σκοινί».

Ρευστή είναι και η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Ευσταθίου υπάρχουν πιθανότητες για κλείσιμο γνωστών βιομηχανικών μονάδων. Μέχρι το τέλος του Ιούνη θα ανακοινωθεί τι θα γίνει σε γνωστή βιοτεχνία μεταξιού.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.