Σε ισχυ (και ουσιαστικα) η προαιρετικη εφαρμογη της Σαριας

1,5 χρόνο μετά δημοσιεύθηκε το απαιτούμενο ΠΔ για τη ρύθμιση των δικονομικών κανόνων επί υποθέσεων δικαιοδοσίας των Μουφτήδων

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 90/Α/11-6-2019 το Προεδρικό Διάταγμα υπ. Αρίθμ. 52. Το εν λόγω ΠΔ ρυθμίζει τους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας  των Μουφτήδων της Θράκης καθώς και τη Σύσταση, Οργάνωση και λειτουργία της Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες της Θράκης.
 
Το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει τους αναγκαίους δικονομικούς κανόνες για τη συζήτηση των υποθέσεων δικαιοδοσίας του Μουφτή και την έκδοση των αποφάσεων του και τη ρύθμιση  θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή, καθώς και σύστασης και διαδικασίας πλήρωσης θέσεων (μονίμων, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μετακλητών υπαλλήλων) στις Μουφτείες.
 
Η έκδοση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος –που αναμένονταν από τα τέλη καλοκαιριού του 2018- έρχεται ουσιαστικά να συμπληρώσει τις απαιτούμενες νομοθετικές ενέργειες που απαιτούνταν προκειμένου να καταστεί προαιρετική η προσφυγή στη Σαρία.
 
Να θυμίσουμε ότι ο Ν. 4511/2018 που προβλέπει ότι οι υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών θα εκδικάζονται πλέον από τα ελληνικά αστικά δικαστήρια, τα οποία θα εφαρμόζουν τον ελληνικό Αστικό Κώδικα, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που όλοι οι διάδικοι θα συμφωνήσουν σε προσφυγή στο Μουφτή με εφαρμογή της Σαρίας.
 
Όμως η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής συνδέθηκε σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.2 και 4 του Ν.4511/2018 με την έκδοση ενός Π.Δ. που θα καθόριζε τους απαιτούμενους δικονομικούς κανόνες για τη συζήτηση της υπόθεσης στο Μουφτή. Όπερ εγένετο με την έκδοση του ΠΔ την Τρίτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.