Σε ισχυ η υποχρεωση τηρησης βιβλιου ημερησιων Δελτιων Απασχολουμενου προσωπικου σε αγροτικες εργασιες και αλιεια

Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους «παραβάτες» - Θεόδωρος Σαββάκης «Δεν έγινε ακόμα αντιληπτό το μέγεθος των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι υπόχρεοι και το υψηλό διοικητικό κόστος που δημιουργείται από την τήρηση του Βιβλίου»

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπoυργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία αγρότες και αλιείς που απασχολούν στις εκμεταλλεύσεις τους εργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών ως μισθωτούς, αντίστοιχα θα πρέπει να διαθέτουν βιβλίο ημερήσιων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού.
 
Πρόκειται για την απόφαση υπ. Αριθμ. 39391/838/2018 (ΦΕΚ Β' 2981/24.07.2018) σχετικά με την υποχρέωση τήρησης «Βιβλίου Ημερησίων Δελτίων Απασχολούμενου προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία», σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα για τους παραβάτες ξεκινούν από τα 300 και φτάνουν έως και τα 500 ευρώ, πέραν των προστίμων της αδήλωτης εργασίας που φτάνουν τα 10.500 ευρώ.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της απόφασης κάθε εργοδότης, που απασχολεί:
–  αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών, που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α' 85) –  μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι προσκαλούνται,  με σκοπό την απασχόλησή τους, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σε αγροτικές εργασίες και οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, υποχρεούται να τηρεί «Βιβλίο Ημερησίων Δελτίων Απασχολούμενου προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία» (Βιβλίο).

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών και Φοροτεχνικών Ν. Ροδόπης κ. Θεόδωρος Σαββάκης «το βιβλίο έχει συγκεκριμένη γραμμογράφηση και αποτελείται από 31 τουλάχιστον  τριπλά φύλλα στα οποία συμπληρώνονται τα προβλεπόμενα στοιχεία απαραίτητα για την απασχόληση των εργαζόμενου».

Ο εργοδότης με τη χρησιμοποίηση χημικού χάρτου (καρμπόν), συμπληρώνει στα τρία φύλλα όλες τις ενδείξεις, κάθε μέρα, πριν από την έναρξη των εργασιών του απασχολούμενου προσωπικού της παρ. 1 του άρθρου 1 της  απόφασης.
Τα φύλλα αυτά υπογράφονται στις αντίστοιχες ενδείξεις τους από τους εργαζόμενους και από τον εργοδότη.

Για κάθε υπόχρεο εργοδότη και σε κάθε τόπο παροχής αγροτικών εργασιών, τηρείται και από ένα Βιβλίο. Στις περιπτώσεις αλιευτικών εργασιών, το Βιβλίο τηρείται ανά εργοδότη και ανά αλιευτικό σκάφος.

Το Βιβλίο, συμπληρωμένο ως ανωτέρω, τηρείται στον τόπο εκτέλεσης της εργασίας με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση, όταν αυτό ζητείται, των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Λιμενικού Σώματος, των Αστυνομικών Αρχών, κατά λόγο αρμοδιότητας.

Το πρώτο από τα αντίτυπα, υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, το δεύτερο αποκόπτεται κατά τον έλεγχο από τα αρμόδια όργανα που διενήργησαν αυτόν, το δε τρίτο αντίτυπο παραμένει στο στέλεχος και φυλάσσεται από τον υπόχρεο για πέντε έτη από το πέρας της εργασίας.

Έως και 10.500 τα πρόστιμα για την μη τήρηση του Βιβλίου

Ως προς το κομμάτι των κυρώσεων, όπως τόνισε ο κ. Σαββάκης  η  μη αναγραφή των μισθωτών «Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία», επιβάλλονται τα πρόστιμα που ισχύουν για την αδήλωτη εργασία (10.500 ευρώ).

Σύμφωνα ωστόσο με την απόφαση, στον εργοδότη που δε θεωρεί, δεν τηρεί ή δεν επιδεικνύει για οποιονδήποτε λόγο στα αρμόδια όργανα ελέγχου το «Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία», πλέον του παραπάνω προστίμου επιβάλλεται και πρόστιμο ύψους τριακοσίων ευρώ.

Οι καταχωρίσεις στο «Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία» γίνονται χειρόγραφα, χωρίς κενά διαστήματα, παραπομπές ή ξέσματα. Λανθασμένη εγγραφή διαγράφεται χωρίς να χρησιμοποιείται χημικό διορθωτικό ή άλλο υλικό διαγραφής. Η εκ νέου εγγραφή με τα πλήρη και ορθά στοιχεία γίνεται στην αμέσως επόμενη οριζόντια γραμμή. Σε όσους εργοδότες δεν τηρούν όσα ορίζονται στην παρούσα παράγραφο, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πεντακοσίων ευρώ.

Άμεση η ισχύς της απόφασης και η ανάγκη ενημέρωσης των υπόχρεων

Ο κ. Σαββάκης εξήγησε πως η ισχύς της απόφασης είναι άμεση από τη δημοσίευση του ΦΕΚ, και επομένως οι υπόχρεοι της τήρησης του «Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία»   – οι οποίοι είναι αυτοί που απασχολούν συγκεκριμένους εργαζομένους και όχι το σύνολο του αγροτικού επιχειρηματικού πληθυσμού – θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα.

Μέχρι στιγμής όπως υπογράμμισε η ενημέρωση των ενδιαφερομένων είναι ελλιπής, λόγω και της εποχής για να επισημάνει πως για τον σκοπό αυτό «θα πρέπει οι ελεγκτικές αρχές να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για την ενημέρωση και συμμόρφωση των υπόχρεων».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών και Φοροτεχνικών Ν. Ροδόπης  χαρακτήρισε τέλος αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από το σύνολο του αγροτικού κόσμου, το οποίο βέβαια σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να οφείλεται «στο ότι δεν έγινε αντιληπτό το μέγεθος των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν και το υψηλό διοικητικό κόστος που δημιουργείται από την τήρηση του Βιβλίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.