Σε ιδιωτες, μετα τον ΧΥΤΑ, περνα και η μεταφορα των απορριμματων απο τους χωρους διαλογης στους χωρους τελικης διαθεσης

Τα πολυπλοκότερα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων οδήγησαν στην αύξηση του κόστους

Κομποστοποίηση και έμφαση στην ανακύκλωση η απάντηση του Δήμου Κομοτηνής για να μπορέσει να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη

Σε ιδιώτη αναμένεται να περάσει, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η μεταφορά των απορριμμάτων (ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων) από τους χώρους διαλογής στους χώρους τελικής διάθεσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Και αυτό γιατί την υποχρέωση αυτή, που μέχρι σήμερα είχαν οι Δήμοι, αναλαμβάνει η ΔΙΑΑΜΑΘ, η οποία επειδή δεν διαθέτει εργατοτεχνικό προσωπικό, προχώρησε σε διαγωνισμό για τη λειτουργία των 14 Σταθμών Μεταφόρτωσης (Σ.Μ.Α.) των Τοπικών Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων που υπάρχουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ να θυμίσουμε πως ήδη ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής είναι επίσης υπό την αρμοδιότητα της ΔΙΑΑΜΑΘ, και την διαχείρισή του έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο περίπου επίσης ιδιώτης, και μάλλον θα μείνει με αυτή τη μορφή μέχρι να κλείσει, όταν ολοκληρωθεί η Μονάδα στην Αλεξανδρούπολη που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο, στην οποία θα μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα του ανατολικού τομέα της Περιφέρειας (ο Δυτικός έχει αναφορά στην Καβάλα, παρόλο που εκεί οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμα πιο πίσω).

Όμως παρά τις αναθέσεις αυτές, το κόστος, για τους Δήμους και κατ’ επέκταση τους πολίτες, αυξάνεται, κάτι που ο Δήμαρχος Κομοτηνής και μέλος του νέου ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιάννης Γκαράνης, αποδίδει περισσότερο στην αλλαγή του τρόπου επεξεργασίας των απορριμμάτων, ο οποίος κοστίζει περισσότερο, μιας και εν τέλει είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον, συμπλέοντας με τον Εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα.

Άλλωστε από 1 Ιανουαρίου ισχύουν οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, το ύψος των οποίων επηρεάζεται άμεσα από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μάλιστα αυτή την παραδοχή κάνει και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της ΑΜΘ, που συντάχθηκε με βάση την μορφή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που ισχύει και συντάχθηκε το Δεκέμβριο του 2015, όπου σημειώνεται πως όσο αφορά στην κοστολόγηση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, είναι φανερό ότι μία νέα κατάσταση πραγμάτων διαμορφώνεται, μιας και τα συστήματα διαχείρισης θα γίνονται πολυπλοκότερα και άρα πιο δύσκολα να παρακολουθηθούν, νέα κόστη θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε σχέση με την σημερινή κατάσταση, ενώ οι απαιτήσεις για ετήσιες αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες συνεχώς θα αυξάνονται και η ανταπόκριση των Φορέων Διαχείρισης πρέπει να είναι άμεση και ποιοτική.

Κομποστοποίηση και περισσότερη ανακύκλωση η απάντηση

Με το νέο σύστημα, σημείωσε ο κ. Γκαράνης, ο Δήμος θα συνεχίσει την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά δεν θα τα μεταφέρει, αρχικά στον ΧΥΤΑ και όταν ολοκληρωθεί εκεί η μονάδα  στην Αλεξανδρούπολη, αλλά στις τοπικές μονάδες διαλογής και μεταφόρτωσης, και από εκεί θα αναλαμβάνει τη μεταφορά η ΔΙΑΑΜΑΘ μέσω των ιδιωτών.

Η αύξηση του κόστους, ανέφερε, οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια περάσαμε, από την απλή απόθεση όλων των σκουπιδιών (από τους κάδους των σύμμεικτων) στον ΧΥΤΑ και το απλό σκέπασμα, που γινόταν μέχρι τώρα, στη διαχείριση των σκουπιδιών, με διαχωρισμό και διαλογή των σύμμεικτών. Ουσιαστικά οι Δήμοι πληρώνουν αυτή τη διαδικασία, η οποία υποχρεωτικά μετακυλίεται στους πολίτες, μιας και περιλαμβάνεται στα ανταποδοτικά τέλη.

Με δεδομένο όμως πως η μείωση του όγκου των σύμμεικτων και η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους διαχείρισης, και άρα ελάφρυνση των ανταποδοτικών αυτών τελών, η δημοτική αρχή επιθυμεί, σύμφωνα με τον κ. Γκαράνη, να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Για αυτό και σχεδιάζουν την τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης, αλλά και να δώσουν επιπλέον έμφαση στην ανακύκλωση, με καλύτερη ενημέρωση του κοινού, ώστε ακριβώς να μειωθεί η παραγωγή σύμμεικτων, που θα φέρει και περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και θα βοηθήσει στη μείωση των τελών.

Σημείωσε πάντως πως το πέρασμα της μεταφοράς στη ΔΙΑΑΜΑΘ θα έχει και το θετικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, όταν ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας της Αλεξανδρούπολης και κλείσει ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής, ότι δεν θα χρειάζεται οι εργαζόμενοι του Δήμου να κάνουν τις διαδρομές για τα απορρίμματα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα είχε και κόστος αλλά και θα δέσμευε ανθρώπινο δυναμικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.