Σε εξελιξη τα μεγαλα υδρευτικα εργα

Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα υδρευτικά έργα στο Δήμο Αιγείρου, με συνολικό προϋπολογισμό να αγγίζει τις 400 χιλ. ευρώ. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι δύο γεωτρήσεις, στο αντλιοστάσιο του αμπελουργικού φυτωρίου και στη Νέα Καλλίστη, ενώ αναμένεται να γίνει κι άλλη μια γεώτρηση. Επίσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα θεμελιωθεί το Κέντρο διανομής πόσιμου νερού του Δήμου -πρώτο κέντρο σε περιφερειακό Δήμο μετά από την πρωτεύουσα του νομού- διασφαλίζοντας, τουλάχιστον, για δέκα χρόνια νερό στην περιοχή, η οποία, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας. Αυτά ανακοίνωσε σε χθεσινές του δηλώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ ο δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος, επισκεπτόμενος τα έργα αυτά.

Στη χρήση του Δήμου Αιγείρου περιήλθε πλέον η γεώτρηση στο αντλιοστάσιο του αμπελουργικού φυτωρίου, μετά από τις τελευταίες επαφές που είχε ο δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό. «Η γεώτρηση αυτή περιέρχεται πλέον στη χρήση του Δήμου κατόπιν σύμβασης που ολοκληρώθηκε μετά από δυο επαφές μου με τον Υπουργό κ. Κοντό», δήλωσε ο κ. Λίτσος ο οποίος ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την εξέλιξη αυτή. Σημειωτέον ότι η γεώτρηση αυτή θα λειτουργεί ως εφεδρική για τους βόρειους οικισμούς του Δήμου, κυρίως, για τους οικισμούς Αιγείρου, Μεσσούνης και Μελέτης. Χθες αναμενόταν να ολοκληρωθεί η διασύνδεση που θα διασφαλίσει και ποσοτικά και ποιοτικά την παροχή νερού γιατί «πριν καταλήξουμε σ’ αυτή την συμφωνία έγιναν απαραίτητες αναλύσεις του νερού για να δούμε αν είναι κατάλληλο».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αιγείρου, είναι σε εξέλιξη μια σειρά από μεγάλα υδρευτικά έργα. «Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί δύο γεωτρήσεις, ενώ θα γίνει και άλλη μια γεώτρηση». Επίσης, σύντομα θα θεμελιωθεί το Κέντρο διανομής πόσιμου νερού του Δήμου που «θα είναι το πρώτο κέντρο που θα υπάρξει σε περιφερειακό δήμο εκτός από την πρωτεύουσα του νομού. Έτσι, θα διασφαλίσουμε για αρκετά χρόνια το νερό στην περιοχή αυτή που έχει σοβαρά προβλήματα και ποιότητας και ποσότητας».

Νέα γεώτρηση της Νέας Καλλίστης

Νέα γεώτρηση αποκτά ο οικισμός της Νέας Καλλίστης μετά από την ολοκληρωτική ζημιά που προκλήθηκε στην παλιά γεώτρηση του οικισμού από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου. «Η παλιά γεώτρηση της Νέας Καλλίστης είχε καταστραφεί με τις πλημμύρες του Νοεμβρίου. Είχαμε δώσει την πιο παλιά που υπήρχε ως εφεδρική», είπε ο κ. Λίτσος. Η καινούρια γεώτρηση θα είναι η κύρια γεώτρηση του νέου οικισμού, μια γεώτρηση που «έχει δώσει πάρα πολύ νερό που είναι ποιοτικό, ίσως, από τα καλύτερα δείγματα που έχουμε στο Δήμο Αιγείρου. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί και το δίκτυο μέχρι τη Νέα Καλλίστη».

Σήμερα, 22 Αυγούστου, θα γίνει η διασύνδεση ώστε να δοθεί σε χρήση το νερό. «Είμαστε έτοιμοι αύριο να συνδέσουμε και να δώσουμε σε χρήση το νερό. Πιστεύω μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουμε ολοκληρώσει και το άλλο δίκτυο που θα πηγαίνει μέχρι την Πόρπη, οπότε θα λειτουργεί και ως εφεδρικό του οικισμού της Πόρπης. Αυτό μαζί με το δίκτυό του είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει», σημείωσε ο δήμαρχος Αιγείρου ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρη Σταμάτη για την άμεση διασφάλιση χρημάτων.

Οι δύο προαναφερόμενες γεωτρήσεις μαζί με τη γεώτρηση που έγινε στην περιοχή της Μελέτης αποτελούν ένα σύνολο έργων που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Αιγείρου, με συνολικό προϋπολογισμό να αγγίζει περίπου 400 χιλ. ευρώ και καλύπτεται από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». «Σε τελική φάση θα έχουν γίνει και οι κεντρικές δεξαμενές που θα καλύπτουν τις ανάγκες του 80% των οικισμών του Δήμου. Πιστεύω ότι για τα επόμενα 10 χρόνια ο Δήμος Αιγείρου δεν θα έχει ανάγκη από νερό».

Στη συνέχεια, ο Δήμος Αιγείρου θα έχει συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής για το Φράγμα των Συμβόλων, και την υδροδότηση από εκεί. «Το δίκτυο που συνδέει την Πόρπη με την Νέα Καλλίστη έγινε όχι μόνο για τις ανάγκες των δυο οικισμών, αλλά και για τις ανάγκες που θα έχουμε μετά από 10 χρόνια όταν θα συνδεθεί με το δίκτυο του Φράγματος των Συμβόλων. Επειδή έχουμε την μελέτη για τα δίκτυα, εμείς την εφαρμόζουμε από τώρα», κατέληξε ο κ. Λίτσος.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.