Σε ετοιμοτητα ο νομος Εβρου

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο γειτονικός νομός Έβρου, όσον αφορά στη σχετική ενημέρωση των δημοτών αλλά και τις απαραίτητες ενέργειες που γίνονται ως προς την πρόληψη στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη γρίπη των πουλερικών.

Στην τελική του φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα αποστολής αποδημητικών πουλιών που έχει αναλάβει η νομαρχία Έβρου, στα πλαίσια της γενικότερης πρόληψης. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 240 δείγματα πουλερικών, εκ των οποίων όλα είναι αρνητικά.

«Συνεχίζουμε το πρόγραμμα αποστολής αποδημητικών πουλιών και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση του προγράμματος. Είναι πολύ λίγα τα πουλιά που έρχονται πλέον, γιατί σχεδόν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Δεδομένου ότι η πορεία τους είναι από το βορρά προς το νότο δεν έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία με τις εστίες της Ανατολικής Τουρκίας. Έχουμε στείλει συνολικά 240 δείγματα, εκ των οποίων όλα ήταν αρνητικά. Πιστεύουμε να είναι αρνητικά και τα τελευταία δείγματα», μετέφερε στον ΠτΘ ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιουμτζής.

Από την άλλη πλευρά, είναι σε διαδικασία η ενημέρωση του κόσμου, όπως και οι έλεγχοι που γίνονται στα τελωνεία. Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η εισαγωγή ζωοκομικών προϊόντων από την Τουρκία από τους επισκέπτες που επισκέπτονται τη γειτονική χώρα.

Επίσης, στα πλαίσια της σχετικής πρόληψης συνεχίζεται με κανονικό ρυθμό η απολύμανση όλων των οχημάτων που έρχονται από την Τουρκία, ο αριθμός των οποίων ως γνωστόν είναι μεγάλος.

Έτσι, από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έχει τεθεί σε λειτουργία, μετά από συνεννόηση και με το Υπουργείο Γεωργίας, ένα εφεδρικό σύστημα που θα καλύπτει τις ανάγκες του νομού στις δύσκολες μέρες που έχει χαμηλές θερμοκρασίες και υπάρχει κίνδυνος να παγώσει το αυτόματο σύστημα που υπάρχει. Το συντομότερο δυνατόν θα τεθεί σε λειτουργία το παρόμοιο σύστημα που εγκαθίσταται και στις Καστανιές, μετά από συνεννόηση του Τελωνείου με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.