Σε επιτιμο διδακτορα της αναγορευει η Σχολη Κλασικων και Ανθρωπιστικων Σπουδων τον Hans Eideneier

Και παρουσιάζει την κριτική έκδοση του «Διήγησις των Τετράποδων Ζώων και Πουλολόγος» που υπογράφει

Σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ θα αναγορευθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου ο Ομότιμος καθηγητής Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου κ. Hans Eideneier. Η τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, θα λάβει χώρα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομοτηνή θα «επωφεληθεί» διπλά από την παρουσία του κ. Eideneier στην πόλη μας καθώς δύο ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία του ΤΕΦ, του μεταπτυχιακού του προγράμματος και του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί μια «διαφορετική» παρουσίαση του βιβλίου «Διήγησις των Τετράποδων Ζώων και Πουλολόγος» την κριτική έκδοση του οποίου υπογράφει ο κ. Eideneier.
 
Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, θα γίνει η παρουσίαση και ο θεατρικός σχολιασμός του περί ου ο λόγος βιβλίο.
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Hans Eideneier, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας – Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, και Γρηγόριος Παπαγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Τ.Ε.Φ. – Δ.Π.Θ.
 
Tο θεατρικό σενάριο του Hans Eideneier Λογομαχίας τετραπόδων το ανάγνωσμα, με αποσπάσματα από το βιβλίο, θα αναγνώσουν οι Hans Eideneier, Μαρία Τζιάτζη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας Τ.Ε.Φ. – Δ.Π.Θ., και οι Αικατερίνη Γηρούση, Φωτεινή Δούκογλου, Παναγιώτα-Χαρά Καϊμάκη, Αναστασία Καρανάσιου, Πασχαλία Κατσάρη, Δήμητρα Τριανταφυλλίδου & Χρυσοβαλάντου Χρυστοδούλου, φοιτήτριες του Τ.Ε.Φ..
 
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Πρόεδρος του Τ.Ε.Φ. και Σοφία Μενεσελίδου, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η κ. Στέλλα Σπ. Χελιδώνη, Λέκτορας Τ.Ε.Φ. – Δ.Π.Θ. 

Ο Hans Eideneier 

O Hans Eideneier γεννήθηκε το 1937 στη Στουτγκάρδη Γερμανίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία, βυζαντινολογία, νεοελληνική φιλολογία, ιστορία, φιλοσοφία και γλωσσολογία στα πανεπιστήμια Tubingen, Αμβούργου, Θεσσαλονίκης και Μονάχου. Στη συνέχεια δίδαξε Βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και μετά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1994-2002), έως τη συνταξιοδότησή του.
 
Επιμελήθηκε τις κριτικές εκδόσεις στα γερμανικά βυζαντινών έργων όπως ο “Σπανός”, ο “Πτωχοπρόδρομος” και ο “Κρασοπατέρας”.
 
Επίσης, μαζί με τη σύζυγό του Νίκη Αναστασιάδη- Eideneier, δημιούργησαν το 1982 στην Κολωνία τον εκδοτικό οίκο Romiosini Verlag, στον οποίο εξέδωσαν μεγάλο αριθμό έργων νεοελληνικής λογοτεχνίας σε γερμανική μετάφραση (των Παύλου Μάτεση, Θανάση Βαλτινού, Μάρως Δούκα, Άλκης Ζέη, κ.ά.)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.