Σε επαγρυπνηση οι υπηρεσιες της Περιφερειας για τις ελληνοποιησεις τροφιμων

Τακτικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι γίνονται σε σταθερή βάση

Την συνεχή επαγρύπνηση των υπηρεσιών για τους ελέγχους σε όλη την αγορά σχετικά με ελληνοποιήσεις κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων, παρά την υποστελέχωσή τους, τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης κ. Μενέλαου Μαλτέζου.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Μαλτέζος, μέσα στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας είναι η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, και η καταπολέμηση των φαινομένων απάτης σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας, η προστασία και η καταπολέμηση πρακτικών ιδιοποίησης προέλευσης, οι ελληνοποιήσεις προϊόντων εθνικής σημασίας, όπως αμνοερίφια, ελαιολάδου, φέτας και οίνου.
 
Ζήτησε δε να μάθει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η περιφέρεια για την διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων στην αγορά, τα τελωνεία και τα σφαγεία, ώστε οι πιθανές ελληνοποιήσεις να αποφευχθούν, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για τις γραπτές εντολές ελέγχου που δόθηκαν από τη διοίκηση στις υπηρεσίες.
 
Οι υπηρεσίες της περιφέρειας, σημείωσε, θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, ώστε να προστατεύσουν τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές από την αισχροκέρδεια και την παραπλάνηση.
 
Απαντώντας ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως οι κτηνιατρικοί έλεγχοι και στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι και τακτικοί, και αιφνιδιαστικοί, ενώ εντείνονται στις περιόδους αιχμής, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
 
Έτσι τακτικά γίνονται έλεγχοι και στα 11 σφαγεία της περιφέρειας, παρουσία κτηνιάτρου, καθώς και σε κάθε παρτίδα ζώων που μετακινούνται από την περιφέρειά μας προς την υπόλοιπη χώρα.
 
Σε όλα τα ζώα που σφάζονται στην ΑΜΘ μπαίνει η σφραγίδα καταλληλότητας και η σφραγίδα προέλευσης, ενώ γίνονται έλεγχοι σε κρεοπωλεία, δημοτικές και λαϊκές αγορές, σουπερμάρκετ και άλλες εγκαταστάσεις σε όλες τις ΠΕ.
 
Επίσης η διεύθυνση κτηνιατρικής ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τους κινδύνους που προκύπτουν από διάφορα θέματα που αφορούν την υπηρεσία.
 
Σημείωσε δε πως τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, συντονίζουν προσπάθειες, δεν δίνουν όμως γραπτές εντολές, ενώ και οι ίδιες οι υπηρεσίες δεν περιμένουν γραπτές εντολές για να κινηθούν, και έχουν την ευθύνη να πραγματοποιούν τους ελέγχους.
 
Βέβαια οι ελλείψεις προσωπικού περιορίζουν τις δυνατότητές τους, όμως παρόλα αυτά λειτουργούν ικανοποιητικά, παρόλο που υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.