Σε ενα μηνα περιπου θα ξεκινησει η εκταμιευση των 3 εκατ. ευρω

Με επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με κυριότερο θέμα να αφορά την έγκριση ή μη συνάψεως συμβάσεως δανείου μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος.

Στα 3 εκατ. ευρώ ανέρχεται το πρώτο μέρος του δανείου, η εκταμίευση του οποίου θα γίνει σε ένα μήνα περίπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κομοτηνής, Δημήτρη Κοτσάκη. Πρόκειται για το δάνειο που θα συνάψει ο Δήμος Κομοτηνής με την Εμπορική τράπεζα για να προχωρήσει στην πληρωμή χρεών των προμηθευτών του. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αρνητική στάση εξέφρασε η αντιπολίτευση καταψηφίζοντας το θέμα. Ειδικότερα, εναντίον δανεισμού με επαχθείς όρους, που υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου Κομοτηνής, τάχθηκε η δημοτική παράταξη «Κομοτηνή – Νέα Εποχή» δια του επικεφαλής της Δάμωνα Δαμιανού, «ήταν η καλύτερη επιλογή μεταξύ των επαχθέστερων δανεισμών, οι οποίοι υφίστανται την συγκεκριμένη στιγμή». Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πορεία», Τάσος Βαβατσικλής ισχυρίστηκε δε ότι «η δημοτική αρχή δεν έχει λύσεις, δεν έχει επιλογές».

Στα 3 εκατ. ευρώ ανέρχεται το πρώτο μέρος του δανείου, η εκταμίευση του οποίου θα γίνει σε ένα μήνα περίπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κομοτηνής, Δημήτρη Κοτσάκη. Πρόκειται για το δάνειο που θα συνάψει ο Δήμος Κομοτηνής με την Εμπορική τράπεζα για να προχωρήσει στην πληρωμή χρεών των προμηθευτών του.

«Σε ένα μήνα περίπου θα έχουμε την εκταμίευση των 3 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν να ησυχάσουν οι δημότες μας απ’ αυτό το βάρος. Θα αφορά τα χρέη του Δήμου. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε και τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κι αυτό το θέμα μέσα από τις νέες δημοτικές επιχειρήσεις».

Επιπλέον, ο κ. Κοτσάκης ενημέρωσε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει και σε άλλα δάνεια, που θα αφορούν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Κομοτηνής. «Θα υπάρξουν κι άλλα δάνεια, τα οποία θα αφορούν τις διανοίξεις, ώστε να δοθούν δυνατότητες για άλλους είδους κυκλοφορίας».

Όσο για το δάνειο, τόνισε ότι η πολιτική επιλογή του Δήμου Κομοτηνής αποσκοπεί στο να καταστεί ο Δήμος ο πιο αξιόπιστος οργανισμός στην πόλη. Εξήγησε δε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για κυμαινόμενο επιτόκιο που σημαίνει ότι «αν πέσουν τα επιτόκια θα πέσει και το δάνειο. Δεν είναι η χειρότερη περίπτωση η δική μας επιλογή. Εδώ και μήνες φέραμε αυτό το θέμα σε συνολική αντιμετώπιση». Απαντώντας στη αρνητική θέση της αντιπολίτευσης σχετικά με το εν λόγω δάνειο, υποστήριξε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να βάζει τον πήχη ψηλά κι όχι να φωνασκεί. «Η αντιπολίτευση μηδενίζει τα πάντα. Μηδενίζει και το γεγονός ότι αυτά που χρωστάμε είναι δικά της χρέη. Η αντιπολίτευση δεν ενέκρινε το δάνειο, αλλά δεν έχει περάσει ούτε το επιχειρησιακό σχέδιο», είπε ο κ. δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος πρέπει να είναι καλοπληρωτής, καθώς καθησύχασε τους συμπολίτες, οι οποίοι «δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου με το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και με άλλες ενέργειες».

Επίσης, αναφέρθηκε στο ποσό των 340.000 ευρώ που πήρε ο Δήμος από την ΚΕΔΚΕ ώστε να προχωρήσει στην επιδότηση των συγκοινωνιών του Δήμου. «Αυτό σημαίνει ότι για 1,5 χρόνο τουλάχιστον έχουμε καταφέρει την αποπληρωμή των τόκων του δανείου».

«Η δημοτική αρχή δεν έχει λύσεις, δεν έχει επιλογές» είναι η θέση της δημοτικής παράταξης «Νέα Πορεία» στο θέμα του δανείου, που εκφράστηκε δια στόματος του επικεφαλής της Τάσου Βαβατσικλή. «Όπως διαπιστώσατε για μια ακόμη φορά, η δημοτική αρχή δεν έχει λύσεις, δεν έχει καν επιλογές. Δεν μπορεί να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία που ν’ αναφέρεται σ’ όλα αυτά που ισχυρίζεται. Πιστεύω ότι πνέει τα λοίσθια και πλανάται πλάνη πεπλανημένη αν νομίζει ότι μέχρι το τέλος της θητείας της, μπορεί να εξακολουθήσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί τώρα»,
δήλωσε ο κ. Βαβατσικλής, αναφερόμενος στο θέμα του δανείου, καθώς επίσης «στο θέμα της αντιμετώπισης των χρεών που δημιουργεί συνεχώς, για το θέμα των έργων που δεν κατασκευάζονται, για το θέμα της κοινωνικής πολιτικής που επαγγέλλεται, αλλά δεν υλοποιεί. Είναι μια δημοτική αρχή που βαυκαλίζεται στο να κάνει σχέσεις επικοινωνίας, αλλά να μην δουλεύει. Δεν έχει την εμπειρία, δεν έχει και την θέληση να εργασθεί. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις μας, τις οποίες έχουν κάνει και οι συνδημότες μας και τους αντιμετωπίζουν ανάλογα».

Εναντίον δανεισμού με επαχθείς όρους, που υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου Κομοτηνής, τάσσεται η δημοτική παράταξη «Κομοτηνή – Νέα Εποχή», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Δάμων Δαμιανός. Η παράταξη αναγνωρίζει μεν το έργο που παρείχαν οι προμηθευτές του Δήμου Κομοτηνής, οι οποίοι «περιμένουν τα χρήματά τους απ’ αυτό το δάνειο και γνωρίζω πόσο πολύ πονάει σήμερα η αγορά και πόσο ανάγκη τα έχουν».Έχει δε αρνητική θέση στο θέμα του δανείου, καθώς πιστεύει ότι γίνεται με επαχθείς όρους, με αποτέλεσμα να υποθηκεύεται το μέλλον του Δήμου. «Ήταν η καλύτερη επιλογή μεταξύ των επαχθέστερων δανεισμών, οι οποίοι υφίστανται την συγκεκριμένη στιγμή. Φανταστείτε ότι η διακύμανση του επιτοκίου το προηγούμενο δίμηνο στο 0,80%, δηλαδή το κέρδος της τράπεζας, πέραν του διατραπεζικού, το οποίο είναι 4,5% και πάνω και τώρα έχει πάει στο 1,20%. Την ίδια στιγμή δε που διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική πτώσης των επιτοκίων μετά από κοινές αποφάσεις, που λαμβάνουν όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Πιστεύω ότι το δάνειο αυτό πρόκειται να επιβαρύνει με το μεγαλύτερο, με το δριμύτερο δυνατό τρόπο όλους τους συμπολίτες μας, όλη την Κομοτηνή, η οποία θα κληθεί τα επόμενα χρόνια να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις αυτού του δανείου. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι οι συνδημότες να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες οικονομικές συνθήκες στα προσεχή χρόνια, σε ό,τι αφορά το Δήμο Κομοτηνής, αλλά και γενικότερα τους ΟΤΑ».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.