Σε εκδηλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνης ο Βασιλης Κικιλιας

Θέμα της εκδήλωσης η συμφωνία των Πρεσπών και οι νομικές προεκτάσεις της - Κορωνίδα του ενδιαφέροντος της Ν.Δ. τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας τόνισε από την πόλη μας ο Τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ο Βασίλης Κικίλιας, Βουλευτής  της Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Άμυνας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν ομιλητής σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Ροδόπης «Γεώργιος Παυλίδης» με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.
 
Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Βασίλης Γραμματίκας, ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.
 
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη ενώ ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Γιάννης Βεζυργιαννίδης και η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Βούλα Ελευθεριάδου. 

Βασίλης Κικίλιας «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δημιούργησε μία νέα κρίση στην Ευρώπη, αυτή του προσφυγικού» 

Ο κ. Κικίλιας, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την δυναμική παρουσία της νέας γενιάς στάθηκε στους αγώνες των προγόνων μας, υπηρετώντας αξίες τις οποίες υποστηρίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Μιλάμε σε όλη την Ελλάδα για έναν νέο πατριωτισμό, που έχει να κάνει με την φύλαξη των Συνόρων, με Εθνικά θέματα, το Μακεδονικό, την Κύπρο, το Αιγαίο, με το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και την τάξη, για θέματα δηλαδή που χρόνια τώρα ολόκληρες γενιές έριξαν το αίμα τους, στεκούμενοι με υπηρηφάνεια για την πατρίδα. Εμείς λοιπόν τα υπηρετούμε ως παράταξη και αυτά τα ιδανικά τα πιστεύουμε ακράδαντα» ήταν τα λόγια του κ. Κικίλια για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, για να κάνει αναφορά στην κατάσταση που υπήρχε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέροντας πως «αν και τα έργα μιλάνε περισσότερο από τα λόγια, υπενθυμίζω πως κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα σύνορα ήταν ελεγχόμενα, είχαμε διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, το Λιμενικό φρόντιζε τα θαλάσσια σύνορα, η Ελληνική Αστυνομία αισθανόταν ασφαλής και προστατευμένη, κάτι που τώρα δεν ισχύει».
 
Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να «επιτεθεί» στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η οποία σύμφωνα με τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε και άλλη κρίση στην Ευρώπη εκτός από την οικονομική, αυτήν του προσφυγικού μεταναστευτικού με τεράστιες συνέπειες για όλους μας επισημαίνοντας παράλληλα πως τα ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας και τα Εθνικά θέματα είναι κύριας προτεραιότητας για τη Νέα Δημοκρατία. 

Βασίλης Γραμματίκας, «Η συμφωνία έχει ασάφειες» 

Ο Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου κ. Γραμματίκας στάθηκε στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε κάποια σημεία από την ασάφεια που υπάρχουν σε λεπτομέρειες της συμφωνίας. Συγκεκριμένα ο κ. Γραμματίκας επεσήμανε πως «υπάρχουν κάποιες ασάφειες κατά τη γνώμη μου στη συμφωνία, οι οποίες είτε σκόπιμα είτε επειδή τα μέρη δεν ήθελαν να μπουν σε λεπτομέρειες, έμειναν για το μέλλον» χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Μακεδονικού Χαλβά για να εξηγήσει πως «δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς γίνεται με τη χρήση του όρου Μακεδονία από ιδιωτικούς φορείς ή εμπορικά σήματα, θέμα το οποίο στην μακροχρόνια βάση του είναι εξαιρετικά σημαντικό και για παράδειγμα θέτω τον Μακεδονικό Χαλβά και ερωτώ ποια θα είναι η πορεία αυτού του σήματος σε 3 χρόνια».
 
Μιλώντας για τον σκοπό διεξαγωγής της ημερίδας, τόνισε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να αναδειχθούν τα νομικά και πολιτικά ζητήματα που παρουσιάζει αυτή η συμφωνία, θετικά και αρνητικά αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στη μελλοντική πορεία, τόσο των δύο κρατών όσο της δικής μας χώρας σε σχέση με ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. 

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος «Η Συμφωνία έχει τα φόντα να παρουσιαστεί ωφέλιμη και για τις δύο χώρες» 

Στον θετικό αντίκτυπο που έχει η συμφωνία των Πρεσπών στην πρόοδο και την ευημερία των δύο χωρών στάθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος τόνισε πως εφόσον η συμφωνία εφαρμοστεί και ερμηνευτεί με καλή πίστη, όπως επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο θα φέρει καλά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες. «Κάθε συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού αλλά νομίζω πως ήταν η πιο ισορροπημένη συμφωνία που θα μπορούσε να πετύχει η χώρα μας δεδομένης της κατάστασης που είχε ήδη διαμορφωθεί  όλα αυτό το διάστημα με το όνομα να είναι σε εκκρεμότητα για 26 χρόνια με 140 κράτη να αναγνωρίζουν το γειτονικό κράτος ως Δημοκρατία της Μακεδονίας» ήταν τα λόγια του κ. Αντωνόπουλου τονίζοντας την σημασία που έχει για την επίτευξη της συμφωνίας η αποδοχή του γειτονικού κράτους να αναθεωρήσει το Σύνταγμα του, γεγονός που δεν είναι συχνό. Πάνω σε αυτό ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε πως «το σύνταγμα είναι ο σκληρός πυρήνας της εθνικής κυριαρχίας κάθε κράτους και δεν είναι εύκολο να πείσεις ένα κράτος ή να το οδηγήσεις να δεχθεί να συναινέσει σε αυτήν την υποχώρηση». Τέλος επισήμανε πως η συμφωνία  περιλαμβάνει έναν λεπτομερή μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ο οποίος σε περίπτωση που ανακύψει μία διαφορετική ερμηνεία ανάμεσα στα δύο μέρη, θα ενεργοποιηθεί ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν. 

Σωτήρης Σέρμπος «Ευκαιρία για την Ελλάδα να σφυρηλατήσει ένα στρατηγικό συνεταιρισμό αποκτώντας την επιθυμητή εξωστρέφεια» 

Στην γεωπολιτική διάσταση γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών στάθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής κ. Σέρμπος, ο οποίος μίλησε για τα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, το ρόλο της Βόρειας Μακεδονίας ως κράτος αναχώματος αλλά και το ρόλο της Ελλάδας και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής τόσο ως προς τη βαλκανική διάσταση όσο και ως προς το ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
 
 Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο «η Ελλάδα με ανανεωμένη και ενισχυμένη την εξωτερική της πολιτική στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που αφήνει θετικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ενισχύει την προσπάθεια της στο ζήτημα σφυρηλάτησης συμμαχιών με στόχο τη βέλτιστη δυνατή εξωτερική εξισορρόπηση της Τουρκίας». Παράλληλα ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως τα Δυτικά Βαλκάνια θα μπουν εκ νέου σε ευρωπαϊκή τροχιά, τονίζοντας παράλληλα πως είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να σφυρηλατήσει ένα στρατηγικό συνεταιρισμό πολλαπλής δικτύωσης με την γειτονική χώρα.  Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, το ισχυρό μέλος σε αυτήν την εξίσωση, πετυχαίνοντας την επιθυμητή εξωστρέφεια. Όλα αυτά μάλιστα, σε μία κρίσιμη περίοδο που οι σειρήνες του εθνικολαϊκισμού ηχούν επικίνδυνα και αυτό μπορεί να θέσει εμπόδια στην άσκηση σταθεροποιητικού ρόλου εκ μέρους της Ευρώπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.