Σε εγρηγορση οι μελισσοκομοι για τους κλεφτες των μελισσων
Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες μέρες για ακόμη μια φορά οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας, μιας και συνεχίζονται τα κρούσματα κλοπής μελισσών, με διάφορους τρόπους, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή τους.
Άλλωστε πολλές φορές οι κλοπές αυτές γίνονται από άλλους μελισσοκόμους, με διάφορους τρόπους, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το κεντρί» κ. Νίκος Καρακωστίδης, ενώ μάλιστα τα μέλη του συλλόγου βρέθηκαν πρόσφατα στην πολύ άσχημη θέση να διαγράψουν μέλος τους, μιας και ταυτοποιήθηκε πως ευθυνόταν για τις κλοπές 100 μελισσιών.
«Η κλοπή μελισσών έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για την περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Καρακωστίδης, που τόνισε πως πάντα υπήρχαν οι κλέφτες, όμως πλέον αναδεικνύονται γιατί και οι μελισσοκόμοι έχουν πονηρευτεί και παρακολουθούν πιο στενά τα μελίσσια αναδεικνύοντάς τες.
Βέβαια η κλοπή των 100 μελισσιών τους τάραξε μιας και ήταν πολύ μεγάλη, όμως το φαινόμενο, έστω και σε όχι τόσο μεγάλο βαθμό, παρατηρείται συχνά, με τις μεθόδους της μελισσοκλοπής να εξελίσσονται.
«Μέχρι πρόσφατα είχαμε συνηθίσει αν έρχεται ο κλέφτης, να παίρνει όλη την κυψέλη και να φεύγει» όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να παρατηρούνται το χειμώνα και την άνοιξη κλοπές μελισσοσμηνών, δηλαδή του πληθυσμού που υπάρχει μέσα στο μελίσσι, ενώ το καλοκαίρι υπάρχουν κρούσματα κλοπής τελάρων μελιού μέσα από τα μελίσσια.
Κλειδί η ενημέρωση
Για αυτό και ο Σύλλογος προσπαθεί να κρατήσει ενημερωμένα τα μέλη του ώστε να προστατεύονται από τέτοια φαινόμενα, αλλά και να τα προλαμβάνουν, μιας και είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο κλέφτης.
Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και προβλέπει πως μπορεί ένας μελισσοκόμος να χρησιμοποιήσει φωτογραφία ώστε να καταδείξει ένα κλέφτη, αρκεί ο χώρος στον οποίο έχει τοποθετηθεί η κάμερα, να έχει σήμανση ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται.
Τότε γίνεται δεκτή μια φωτογραφία από τέτοια κάμερα, για αυτό και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, έχουν καταφύγει σε αυτή τη λύση, ενώ και ο σύλλογος έχει κάνει μια έρευνα αγοράς για να δίνει συμβουλές αν τις χρειαστούν.
Η προσπάθεια αυτή έφερε αποτελέσματα, και πριν από 15 μέρες, σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, αποφασίστηκε ομόφωνα η αποπομπή μέλους του Συλλόγου που διαπιστώθηκε πως προχώρησε στην κλοπή των 100 μελισσιών συναδέρφου τους, θεωρώντας ότι τους ντρόπιασε συνολικά.
«Είμαστε στεναχωρημένοι για αυτό που έγινε, γιατί δεν ήταν ένα απλό γεγονός, αλλά είναι η περιουσία κάποιου» και αυτό αποτέλεσε και αφορμή να συζητηθεί το γενικότερο ζήτημα της προστασίας από την μελισσοκλοπή.
Το αστυνομικό και το δικαστικό κομμάτι δεν τους αφορά τόσο, όμως ο κ. Καρακωστίδης επισήμανε πως πρόκειται για ζωοκλοπή, η οποία αποτελεί κακούργημα, και το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα μας υπήρξαν περιπτώσεις που για αυτή την κλοπή οδηγήθηκε κάποιος στη φυλακή.
Φυσικά η επιτήρηση δεν σταματά ποτέ, με την ενημέρωση να γίνεται και μέσω του διαδικτύου, όπου μόλις το βράδυ της Πέμπτης 2 Μαΐου ενημερώθηκαν τα μέλη του Συλλόγου για ένα μελισσοκόμο προχωρημένης ηλικίας που έχει εντοπιστεί σε μελισσοκομεία της Πελαγίας, της Ξυλαγανής και των Προσκυνητών, που φέρεται να έχει κάνει κάτι ανάλογο παλιότερα.
Καταπολέμηση σε όλη την Ελλάδα
Η προσπάθεια για προστασία της μελισσοκομίας από κλοπές είναι όχι μόνο συνεχής, αλλά και πανελλήνια, μιας και έχει δημιουργηθεί μια άτυπη ομάδα χαμένων κυψελών ώστε να εντοπίζονται αυτές σε όλη την χώρα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έθεσε ο κ. Καρακωστίδης ήταν όταν πρόσφατα η αστυνομία συνέλαβε κάποιον στη Ροδόπη για άσχετο αδίκημα, εντόπισε περίπου 25 κυψέλες, για αυτό και τον κάλεσε ώστε αυτές να ταυτοποιηθούν, μιας και κάποιες κυψέλες ήταν από το Άργος Ορεστικό, κάποιες από την Καστοριά, άλλες από τη Χαλκιδική.
Οι ιδιοκτήτες κάποιων εξ αυτών εντοπίστηκαν, και οι κυψέλες επιστράφηκαν, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για να βρεθούν και οι υπόλοιποι.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.