Σε εφαρμογη τεθηκε η «πρασινη αποστολη» της Sunlight

Στόχος η παραγωγή 20.000 τόνων μεταλλικού μόλυβδου το 2017

Στόχο την παραγωγή 20.000 τόνων μεταλλικού μόλυβδου έχει θέσει για το 2017 η Sunlight Recycling εταιρεία του ομίλου Ολύμπια συμφερόντων Πάνου Γερμανού.
Τον τέταρτο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής μολύβδου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, η εταιρεία η οποία τροφοδοτεί με το μέταλλο τη βιομηχανία συσσωρευτών της «Συστήματα Sunlight», παράγει πλέον προϊόντα κραμάτων μολύβδου υψηλής προστιθέμενης αξίας, αποδεκτά από τις μεγαλύτερες εταιρείες του εξωτερικού, ενώ μελετά και την περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας της.
 
Τα θέματα της διάθεσης των άχρηστων μπαταριών μολύβδου και της τροφοδοσίας της μονάδας ανακύκλωσης παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία Green Mission. Μέσω αυτής, επιδιώκεται να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και ο επιχειρηματικός κόσμος, σχετικά με την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως.
 
Έτσι το Green Mission έχει συσπειρώσει γύρω του θεσμικούς φορείς, ενώ υλοποιείται με την υποστήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Οι δράσεις του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι οι εξής: για την πρώτη διετία 2016-2017, η πρωτοβουλία του Green Mission στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση 14.000 Ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν ή και διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων. Ήδη, 30 μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους συμμετέχουν στο Green Mission.
 
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε το www.greenmission.gr με βασική επιδίωξη να αποτελέσει μία αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τα προβλήματα που απασχολούν το χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών μολύβδου – οξέως. Ιδιώτες και εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν συμβουλές σχετικά με την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως, πληροφορίες για τη νομοθεσία κλπ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα στη χώρα μας που καταπολεμά η πρωτοβουλία Green Mission είναι πολύ σοβαρό, καθώς μόνο το 50% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου συλλέγεται και ανακυκλώνεται, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φτάνει το 95%.
 
Παράλληλα δε, ένα μεγάλο ποσοστό της χρησιμοποιημένης μπαταρίας διακινείται προς ανακύκλωση με μη νόμιμο τρόπο, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Ελληνική οικονομία, όσο και στο περιβάλλον της χώρας μας. Ωστόσο όπως τονίσθηκε, ακόμη και η νόμιμη διακίνηση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, δεν σημαίνει ότι η διαχείρισή τους γίνεται με τον ορθό και μη βλαβερό για το περιβάλλον τρόπο, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου και του Οργανισμού Ανακύκλωσης δεν επαρκούν.
 
Σημειώνεται ότι επισήμως η ποσότητα των χρησιμοποιημένων μπαταριών που διακινείται στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 30-40.000 τόνους το χρόνο. Από την ποσότητα αυτή, το 50% ανακυκλώνεται στο εσωτερικό της Χώρας και το υπόλοιπο θεωρητικά τουλάχιστον, εξάγεται εκτός Ελλάδας, ή «χάνεται» όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά. Ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει μια σημαντική ποσότητα χρησιμοποιημένων μπαταριών η οποία κινείται σε «μαύρα κυκλώματα» χωρίς παραστατικά και χωρίς κανένα έλεγχο από μη αδειοδοτημένα πρόσωπα.
Η ζημιά από τη διαχείριση αυτή είναι πολλαπλή, όπως τονίσθηκε, καθώς εξάγεται εκτός Ελλάδος πρώτη ύλη για παραγωγή μολύβδου, ο οποίος επανεισάγεται και την προστιθέμενη αξία παραμένει εκτός της χώρας, ενώ στην πλήρως παράνομη διακίνηση, η ζημιά είναι και οικονομική και περιβαλλοντική καθώς η διαχείριση του εντόνως τοξικού μετάλλου και των οξέων της μπαταρίας γίνεται χωρίς καμία πρόληψη για την αποφυγή μόλυνσης του περιβάλλοντος και προστασίας της υγείας των πολιτών.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.