Σε «δημοπρασια» η αγορα

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Πέτρος Λιανουρίδης μίλησε στον ΠτΘ για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά από την πρώτη μέρα των εκπτώσεων, την ανταπόκριση του κοινού και τις ευθύνες του εμπορικού κόσμου.

Σημειώνει ότι φέτος για πρώτη φορά η περίοδος των εκπτώσεων θα κυμανθεί από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 και για την καλοκαιρινή περίοδο προτείνουν το διάστημα από τις 15 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου. «Κάτι ανάλογο θα προτείνουμε και του χρόνου γιατί διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δυσαρεστήθηκε, όπως και οι καταστηματάρχες, από τη μικρή περίοδο των εκπτώσεων» εξηγεί, ενώ συμβουλεύει τους καταναλωτές να μείνουν πιστοί στην έρευνα αγοράς.

Γνωστοί οι παραβάτες

Εκπτώσεις της τάξης του 40 και 50% βλέπουμε από την πρώτη μέρα ίσως γιατί η αγορά δεν κινήθηκε, γενικά ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και οι καταστηματάρχες δεν έχουν και πολλές επιλογές. Ο κ. Λιανουρίδης δίνει τις συντεταγμένες. «Η αγορά, σε ποσοστό άνω του 60% παρουσιάζει μεγάλες εκπτώσεις στα είδη ένδυσης – υπόδησης, έως και 50% από την πρώτη μέρα. Ίσως γιατί τα ρούχα έρχονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη και οι ιδιοκτήτες θέλουν να δώσουν τα χειμερινά για να στήσουν τις ανοιξιάτικες βιτρίνες. Η νομοθεσία απαγορεύει την παράταση των εκπτώσεων μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε θα πρέπει να δώσουν όλα τα εμπορεύματα, να ρευστοποιήσουν, γιατί η αγορά δεν κινήθηκε τον Ιανουάριο και περιμένει να κινηθεί το Φλεβάρη».

Είναι γνωστό στους καταναλωτές, ειδικά στις γυναίκες, ότι πολλά καταστήματα στις μεγάλες πόλεις αλλά και στην Κομοτηνή πουλούσαν με έκπτωση λίγες μέρες μετά τις γιορτές. Ο κ. Λιανουρίδης διατυπώνει ότι υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις. «Υπήρχαν παραβάσεις και όντως επενέβη η εποπτεία εμπορίου, έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες, έπεσαν πρόστιμα και κάποιοι βέβαια δε συμμορφώθηκαν». Παρατηρεί ότι στη βιτρίνα δεν αναγραφόταν ότι εντός του καταστήματος γίνονται εκπτώσεις και η όποια συμφωνία γινόταν με τον πελάτη, αλλά αυτό δεν επαληθεύεται.

Οδηγίες προς εμπόρους

Ο κ. Λιανουρίδης μιλάει για τις υποχρεώσεις που έχουν οι καταστηματάρχες την περίοδο των εκπτώσεων. «Είναι η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα είδη μαζί με το ποσοστό της έκπτωσης. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να δώσουμε στον πελάτη για να αντιληφθεί την έκπτωση σ’ αυτό που εκθέτουμε στη βιτρίνα μας. Εάν για όλο το εμπόρευμα του καταστήματος οριστεί η ίδια τιμή έκπτωσης θα πρέπει να αναρτήσουμε μια μεγάλη πινακίδα που θα εξηγεί ότι όλα τα είδη είναι, για παράδειγμα, στο 50%.

Η έρευνα αγοράς είναι ό,τι καλύτερο για όλους. Θα πρέπει να δούμε, να ελέγξουμε αν το προϊόν που είδαμε πριν τις εκπτώσεις είναι στην ίδια τιμή αν και δεν παρουσιάστηκαν στον Εμπορικό Σύλλογο παρόμοια περιστατικά. Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους συναδέλφους για να είναι τυπικοί».

Εμπορικοί Σύλλογοι και υπουργείο Ανάπτυξης

•Ανησυχία για τα κινέζικα

Στη συνάντηση των προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε και ο Πέτρος Λιανουρίδης, ο οποίος αναφέρεται σε σημεία του διαλόγου και στα αιτήματά τους. «Έχουμε πει ότι θ’ ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του υπουργού Ανάπτυξης του Τμήματος Εμπορίου, του Γιάννη Παπαθανασίου να συζητήσουμε για το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ζητήσαμε να μπει στο τραπέζι του διαλόγου η αναμόρφωση του νόμου 3196/2003 και 2323/1995 για το παραεμπόριο και τη χωροθέτηση των καταστημάτων. Ζητάμε να γίνουν ζώνες ανάλογες με τον πληθυσμό. Το πολυκατάστημα ορίζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά. Στην Κομοτηνή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πολυκατάστημα. Επίσης θέτουμε ζήτημα και για τις πωλήσεις κάτω του κόστους, κάτι που αφορά τα πολυκαταστήματα, για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στους μικρούς.

Θα ζητήσουμε τη συνδρομή του υπουργείου Ανάπτυξης για την αυστηρή εφαρμογή του Ν. 2910 του 2001, που αφορά την εγκατάσταση και την επαγγελματική δραστηριοποίηση των αλλοδαπών. Η πλημμελής εφαρμογή του νόμου οδήγησε στην παράνομη λειτουργία των κινέζικων επιχειρήσεων. Θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα γιατί πανευρωπαϊκά έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι εμπορικοί σύλλογοι έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν δε κάνουμε κάτι θα μάς πνίξουν» λεει χαρακτηριστικά ο κ. Λιανουρίδης θεωρώντας ότι η καλύτερη λύση και το πρώτο βήμα είναι ο διάλογος με το υπουργείο.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.