Σε «αποδομηση» βρισκεται το λιμανι του Αγιου Χαραλαμπους

Πολλές οι φθορές και τα σκουπίδια στο καρνάγιο

Το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, ή ακριβέστερα το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Χαραλάμπους, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ζωής της περιοχής της Μαρώνειας, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, μιας και αφενός εξυπηρετεί τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς και όσους αλιείς θέλουν να αφήσουν τα αλιεύματά τους ή να βρουν καταφύγιο λόγω του καιρού, αλλά προσελκύει και κόσμο το καλοκαίρι που θέλει να έρθει πιο κοντά στη θάλασσα.
 

Ήδη τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί και μια σειρά από συναυλίες και εκδηλώσεις, όπως έγινε την προηγούμενη Κυριακή, όμως ενώ οι θεατές που ήθελαν να δουν τη συναυλία έστριβαν δεξιά κατεβαίνοντας, σε ένα τυπικό μικρό ελληνικό λιμάνι, με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ή υστερήσεις, αν έστριβαν προς τα αριστερά, θα έβλεπαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
 

Εκεί, κατεβαίνοντας ένα χωματόδρομο, μπορεί κανείς να φτάσει στο καρνάγιο, ή μάλλον ό,τι έχει απομείνει από αυτό, μιας και η πλάκα που υπήρχε εκεί, έχει πλέον καταστραφεί στα ψηλότερα σημεία της. Ακόμα και τα κομμάτια που απομένουν αποτελούν πρόβλημα, μιας και σε πολλά σημεία μένει εκτεθειμένο το μεταλλικό πλέγμα που υπήρχε κάτω από το τσιμέντο, το οποίο κρύβει κινδύνους για όσους δεν γνωρίζουν ότι είναι εκεί.
 

Η κατάσταση της πλευράς αυτής δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, ακόμα και πρόσβασης από την πλευρά του λιμανιού στον ανατολικό βραχίονα του, μιας και το μόνο που έχει μείνει είναι οι πέτρες που βρισκόταν εκεί, ενώ και η ράμπα για την άνοδο σε αυτό το βραχίονα έχει φθαρεί σημαντικά, με μερικά κομμάτια τσιμέντο να έχουν απομείνει, που χειροτερεύει σταδιακά, ενώ γενικότερα η πρόσβαση γίνεται με δυσκολία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούνται τουρίστες, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, να προσπαθούν να διασχίσουν την απόσταση, άλλες φορές με περισσότερη και άλλες φορές με λιγότερη επιτυχία.
 

Βέβαια και το γεγονός ότι το καρνάγιο έχει σχεδόν καταστραφεί δημιουργεί προβλήματα και στους τοπικούς αλιείς οι οποίοι πρακτικά δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για την επισκευή των σκαφών τους. Η φθορά φαίνεται πιο χαρακτηριστικά αν συγκριθεί με την κατάσταση πριν από περίπου μια δεκαετία.
 
Την ίδια ώρα αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι σκουπίδια, ακόμα και πεταμένα λάστιχα απομένουν εκεί, να προσθέτουν στην όλη αρνητική εικόνα. 
 
Το πρόβλημα φαίνεται να έχει επιδεινωθεί από το 2012 και μετά, ενώ το θέμα της συντήρησης και επισκευής φαίνεται να έχει χαθεί στα θολά νερά των αρμοδιοτήτων, μεταξύ Λιμενικού Ταμείου και Δήμου, με αποτέλεσμα το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, μέρα τη μέρα, να απαξιώνεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.