Σε ανοδικη πορεια η αποχη του κοσμου απο τις καλπες

Τι δείχνουν τα στοιχεία των τριών τελευταίων αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σίγουρα η πιο μεγάλη ήττα της πρώτης εκλογικής μονομαχίας προήλθε για ακόμα μία φορά  από τα υψηλά ποσοστά αποχής, τα οποία μάλιστα ήταν ανεβασμένα σε σχέση με το 2014. 
 
Με δεδομένο πως οι αριθμοί σπάνια ψεύδονται παρουσιάζονται παρακάτω τα ποσοστά αποχής ανά Δήμο από το 2010, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο Καλλικράτης και οριοθετήθηκε η νέα διοικητική έκταση των 4 δήμων της Ροδόπης, μέχρι το 2019 και την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής. Τα συμπεράσματα μόνο θετικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Όπως φανερώνει και ο πίνακας, στην περίπτωση της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία ισχύει αυτό που λέει ο λαός πως «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Αν συγκεκριμενοποιήσουμε την κατάσταση, ταιριάζει το «κάθε προηγούμενη εκλογική διαδικασία και καλύτερα» καθώς το ποσοστό της αποχής σε όλους τους δήμους βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.
 
Η αποχή, που μπορεί να ερμηνευτεί και ως αντίδραση στην πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να αποτελέσει δικαιολογία και ελαφρυντικό καθώς όσο ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι απέχουν συνειδητά από την εκλογική διαδικασία τόσο περισσότερο δίνεται χώρος να εκφράζονται ακραίες φωνές.
 

Δήμος Εκλογές 2010 Εκλογές 2014 Εκλογές 2019
Δήμος Αρριανών 30,3% 33,6% 38,6%
Δήμος Ιάσμου 40,2% 46,5% 49%
Δήμος Κομοτηνής 36,2% 41,6% 45,9%
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών 39,1% 42,4% 47,5%

 
Τα ποσοστά αποχής στις 3 τελευταίες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές στη Ροδόπη.

Υψηλά επίπεδα αποχής διαχρονικά στις Ευρωεκλογές 

Σε επίπεδο Ευρωεκλογών, λανθασμένα υπάρχει η αντίληψη στον κόσμο πως είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τις Εθνικές εκλογές. Χωρίς να γνωρίζουν πως το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών λαμβάνεται εντός του Ευρωκοινοβουλίου, μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν δίνει την προσοχή που αρμόζει. Έτσι λοιπόν και φέτος στη Ροδόπη το ποσοστό αποχής για τις Ευρωεκλογές έφτασε στο 45,46% ξεπερνώντας για λίγο αυτό των Ευρωεκλογών του 2014 όταν και η αποχή άγγιζε στη Ροδόπη το 44,44% ενώ στις Ευρωεκλογές του 2009 η αποχή ήταν στο 49,15%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.