Σε αναμονη μεγαλου κυματος των φοιτητων

Σε αναμονή της κίνησης βρίσκονται τα κτηματομεσιτικά γραφεία της Κομοτηνής, καθώς το μεγαλύτερο κύμα των ενδιαφερόμενων φοιτητών θα αρχίσει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων που αναμένεται από την Τετάρτη.

Αυτή τη στιγμή οι φοιτητές κάνουν έρευνα ψάχνοντας για τις τιμές των διαμερισμάτων και την περιοχή, στην οποία θα ήθελαν να κατοικήσουν, έχοντας ως προτίμηση την παλιά Πρυτανεία, την Παλιά Νομική, αλλά και σημεία που είναι περιφερειακά του κέντρου της Κομοτηνής.

Για τις προτιμήσεις των φοιτητών, αλλά και για τις τιμές των κατοικιών μίλησαν στον ΠτΘ οι: Ιωάννα Τζελέπη, ιδιοκτήτρια κτηματομεσιτικού γραφείου «ΤΖΕΛΕΠΗ» και Άρης Θεοδωρίδης, ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου «ΕΣΤΙΑ».

Ιωάννα Τζελέπη, ιδιοκτήτρια κτηματομεσιτικού γραφείου «ΤΖΕΛΕΠΗ»

«Περισσότερη ζήτηση έχουν οι γκαρσονιέρες»

Σε αναμονή της μεγάλης κίνησης βρίσκονται τα κτηματομεσιτικά γραφεία της Κομοτηνής, καθώς το μεγαλύτερο κύμα των ενδιαφερόμενων φοιτητών θα αρχίσει μετά την ανακοίνωση των βάσεων που αναμένεται αυτές τις ημέρες. «Δεν άρχισε ακόμα η μεγάλη κίνηση, γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι βάσεις», σύμφωνα με την Ιωάννα Τζελέπη, ιδιοκτήτρια κτηματομεσιτικού γραφείου «ΤΖΕΛΕΠΗ» στην Κομοτηνή. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον από τους φοιτητές που θέλουν να αλλάξουν σπίτι – σε μια προσπάθεια να βρουν κάτι πιο κατάλληλο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους – καθώς και όσοι φοιτητές είναι σίγουροι για την είσοδό τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή. «Τώρα έρχονται οι φοιτητές που ήδη έμεναν στην Κομοτηνή, αλλά φέτος σκέφτηκαν να αλλάξουν σπίτι, γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι από το σπίτι που είχαν. Επίσης, μιλάμε για κάποιους φοιτητές που είναι σίγουροι ότι θα περάσουν στην Κομοτηνή και έρχονται να διασφαλίσουν κατοικία πριν έρθει πολύς κόσμος», όπως ενημέρωσε η κ. Τζελέπη.

Γκαρσονιέρες, επιπλωμένα studios και διαμερίσματα σε καινούριες οικοδομές είναι αυτά που έχουν περισσότερη ζήτηση, με αποτέλεσμα να βρίσκουν γρήγορα τους ενοικιαστές τους ανάμεσα στους πρώτους που απευθύνονται. «Περισσότερη ζήτηση έχουν οι γκαρσονιέρες, με δωμάτιο και σαλοκουζίνα όπου οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 300 ευρώ. Όσοι δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα, ενδιαφέρονται για studio όπου με 200-250 ευρώ, μπορούν να βρουν καινούριο με επίπλωση και χωρίς». Διαμερίσματα σε παλιές οικοδομές που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης εξακολουθούν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Μειωμένη παρατηρείται η ζήτηση σε διαμερίσματα με δύο δωμάτια και σαλοκουζίνα, σύμφωνα με την κ. Τζελέπη. «Είναι ελάχιστες πλέον οι περιπτώσεις με φοιτητές να ζητούν διαμερίσματα με δύο δωμάτια και σαλοκουζίνα».

Η κ. Τζελέπη
πιστεύει δε ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας, κάτι που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κομοτηνή. «Πιστεύω ότι θα έχουμε ενδιαφερόμενους για αγορά σπιτιού από το κύμα των φοιτητών που αναμένουμε. Μιλάμε για όσους γονείς προτιμούν να αγοράσουν διαμέρισμα στο παιδί τους, αντί να πληρώνουν ενοίκιο για 4-5 χρόνια», είπε η κ. Τζελέπη. Επίσης, υπάρχει ζήτηση από άτομα που ενδιαφέρονται για εκμετάλλευση. «Έρχονται άτομα από την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη που ψάχνουν για εκμετάλλευση, δηλαδή να αγοράσουν μια γκαρσονιέρα για να τη νοικιάσουν».

Άρης Θεοδωρίδης, ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου «ΕΣΤΙΑ»

«Παρελθόν αποτελεί πλέον η συγκατοίκηση»

Στο στάδιο της έρευνας για κατοικία βρίσκονται όσοι φοιτητές έχουν περάσει στις σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως μετέφερε ο Άρης Θεοδωρίδης, ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου «ΕΣΤΙΑ» στην Κομοτηνή. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση, καθώς περιμένουμε την Τετάρτη να βγουν τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων. Οι φοιτητές κάνουν αναγνωριστικά τηλέφωνα για να μάθουν για τα σπίτια που υπάρχουν στην Κομοτηνή, αλλά και για τις τιμές τους».

Σε περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Θεοδωρίδης, ενώ μεγαλύτερη ζήτηση έχουν κατοικίες που βρίσκονται κοντά στη στάση της παλιάς Πρυτανείας, στην Παλιά Νομική, αλλά και σε σημεία περιφερειακά του κέντρου της πόλης. Από 300 έως 350 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές στα διαμερίσματα 45 τ.μ., ανάλογα με την επίπλωση που έχουν. Υπάρχουν τα studios, οι τιμές στα οποία ξεκινάνε από 250 έως 300 ευρώ, ενώ διαμορφώνονται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, με την παλαιότητά τους. Πιο χαμηλές είναι οι τιμές στα παλιά διαμερίσματα που δεν έχουν ιδιαίτερη ζήτηση.

Παρελθόν αρχίζει να αποτελεί πλέον η συγκατοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, καθώς οι φοιτητές αναζητούν πλέον για προσωπικό χώρο. Ενώ νέα σχετικά τάση είναι αυτή της αγοράς κατοικίας, διότι «αρκετοί γονείς θέλουν να αγοράσουν σπίτι για το παιδί τους, γιατί θα μπορέσουν να το κάνουν απόσβεση κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Κομοτηνή».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.