Σε «αναμμενα καρβουνα» για τις παραχωρησεις των παραλιων οι δημοι

Γιώργος Πετρίδης, «Έχουμε κάνει έγκαιρα τις κινήσεις μας, αλλά το κακό είναι ότι ο χρόνος περνάει και αν δεν παραχωρηθούν οι παραλίες, δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε αυθαίρετα»

Με κεντρικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό και με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, συνεδρίασε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ωστόσο, τέθηκε επί τάπητος ένα από τα φλέγοντα για τους περισσότερους δημάρχους ζητήματα της τρέχουσας περιόδου, αυτό της παραχώρησης της χρήσης των παραλιών ενόψει της καινούργιας θερινής περιόδου. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε ευθεία νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει την παραχώρηση των παραλιών στους οικείους δήμους, με προοπτική την ενοικίαση των τμημάτων αιγιαλού σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα ξεκάθαρη τη θέση της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρά ταύτα έχει κυκλοφορήσει το σενάριο που θέλει τη διαχείριση των παραλιών να περνά από τους δήμους στις κτηματικές υπηρεσίες του δημοσίου. Το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η «κλεψύδρα» αδειάζει απειλητικά και οι πιθανότητες να παραμείνουν «γυμνές» κατά την έναρξη της νέας θερινής σαιζόν οι επίμαχες παραλιακές εκτάσεις διαρκώς αυξάνονται.

Υπόσχεση από Κουρουμπλή για εξελίξεις εντός των επόμενων 24ώρων

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, την οποία μας μετέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να ανακοινώσει την τελική λύση εντός των επόμενων 24ώρων. «Μετά από ερώτησή μου προς τον πρόεδρο στο διοικητικό συμβούλιο, μου απάντησε ότι η υπόσχεση του κ. Κουρουμπλή είναι ότι στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης θα έχουμε εξελίξεις», σημείωσε. «Δεν ξέρουμε όμως προς ποια κατεύθυνση», συμπλήρωσε, για να σχολιάσει ότι «είμαστε σε αναμονή, όπως όλοι στην Ελλάδα».


 
Ο κ. Πετρίδης επισήμανε ότι ο δήμος Κομοτηνής έχει προχωρήσει σε όλες τις οφειλόμενες παρεμβάσεις για τις παραχωρήσεις των παραλιακών εκτάσεων στη ζώνη Φαναρίου-Αρωγής. Θυμίζουμε ότι το δυτικό τμήμα της παραλίας Φαναρίου ανήκει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, ενώ το τμήμα από το δίαυλο μέχρι την Αρωγή αποτελεί δημόσια έκταση.  «Παίζουμε σε τρία “ταμπλό”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κομοτηνής, υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο είναι αυτό της ΕΤΑΔ, προς την οποία ο δήμος έκανε διαδοχικές παρεμβάσεις το προηγούμενο δίμηνο, το δεύτερο είναι στο επίπεδο της ΚΕΔΕ, η οποία ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση για την οριζόντια παραχώρηση των παραλιών στους δήμους, ενώ το τρίτο είναι αυτό της τοπικής Κτηματικής Υπηρεσίας, στην οποία, όπως γνωστοποίησε ο κ. Πετρίδης, έχουν ήδη διαβιβαστεί τα σχέδια από τις περσινές και τις προπέρσινες παραχωρήσεις των παραλιών, ούτως ώστε αν δεν υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση κεντρικά, ο δήμος Κομοτηνής να διεκδικήσει μεμονωμένα την παραχώρηση των παραλιών της ζώνης Φαναρίου-Αρωγής. «Το κακό είναι ότι ο χρόνος περνάει», έσπευσε να σχολιάσει ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε κάνει έγκαιρα τις κινήσεις μας, αλλά δεν ξέρουμε αν θα προλάβουμε». «Δεν υπάρχει “plan b”», τόνισε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επισημαίνοντας πως «αυτές οι εκτάσεις αν δεν παραχωρηθούν, δεν μπορούν να νοικιαστούν από τον δήμο». «Δηλαδή, δεν μπορούμε να μπούμε και να τις καταλάβουμε αυθαίρετα», συμπλήρωσε.

«Η ΕΤΑΔ να φροντίσει για την αξιοποίηση των παραλιών»

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη είδηση περί της απεγκατάστασης της ψαροταβέρνας «Ακρογιάλι» από την παραλία Φαναρίου, ο δήμαρχος Κομοτηνής διευκρίνισε καταρχήν ότι στην επίμαχη υπόθεση δεν έχει ανάμειξη ο δήμος, ενώ εμφανίστηκε να αγνοεί τις ειδικότερες πτυχές της διαφωνίας μεταξύ του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και της ΕΤΑΔ. «Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δουλέψει η παραλία μας», υπογράμμισε. «Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει συμβεί ανάμεσα στην ΕΤΑΔ και στον κ. Πηλικίδη», προσέθεσε, «όμως εμείς, στο χαρτί που έχουμε στείλει στην ΕΤΑΔ, δεν αναφερόμαστε ξεχωριστά στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά επισημαίνουμε στην εταιρία ότι θα πρέπει να φροντίσει για την αξιοποίηση των παραλιών». «Γιατί για εμάς δεν είναι πρωτεύοντα τα έσοδα για τον δήμο από τις καντίνες ή οτιδήποτε άλλο, αλλά είναι η αξιοποίηση της παραλίας μας και η προσέλκυση κόσμου και τουριστών. Μάλιστα, στο έγγραφό μας δεν τους λέμε να τα παραχωρήσουν οπωσδήποτε στον δήμο. Αν μπορούν να τα αξιοποιήσουν αυτοί, ας τα αξιοποιήσουν αυτοί. Αλλά μας ενδιαφέρει να αξιοποιηθεί η παραλία».

«Είτε γίνουν οι παραχωρήσεις είτε όχι, έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε το “κοσκίνισμα” όλων των παραλιών από τις 10 Μαΐου και μετά»

Τέλος, ο κ. Πετρίδης γνωστοποίησε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση, που θα έχει το ζήτημα των παραχωρήσεων, οι εργασίες καθαριότητας και καλλωπισμού της παραλιακής έκτασης και ειδικότερα της αμμουδιάς θα ξεκινήσουν κανονικά από τις 10 Μαΐου. «Είτε γίνουν οι παραχωρήσεις είτε όχι, έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε το “κοσκίνισμα” όλων των παραλιών από τις 10 Μαΐου και μετά», σημείωσε, «γιατί μέχρι τότε έχει νοτιάδες και δεν έχει νόημα να τα καθαρίζουμε». Επιπλέον ο δήμος έχει προγραμματίσει την τοποθέτηση χημικών τουαλετών και ομπρελών θαλάσσης, ο ακριβής αριθμός των οποίων θα αποσαφηνιστεί όταν γίνει γνωστό αν και πόσες καντίνες θα λειτουργήσουν τελικά κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.