Σε αυξημενη επιφυλακη ο Εβρος

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς του νομού Έβρου, καθώς η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου σημειώνει νέα άνοδο. Χθες στις 10 το πρωί η στάθμη των νερών στο σταθμό μέτρησης Πυθίου έφτασε τα 6,15 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο δημοτικό διαμέρισμα Πυθίου με την Προεδρία του Νομάρχη Νικόλαου Ζαμπουνίδη και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλη Αγγελόπουλου, του δημάρχου Διδυμοτείχου Χρήστου Τοκαμάνη, υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για να γίνουν τεχνητές κατακλίσεις για την εκτόνωση των υψηλών πιέσεων και την ανακούφιση των αναχωμάτων σε επικίνδυνες περιοχές (Λεκάνη Πυθίου-Σοφικού-Αμορίου-Πετάλου Πέπλου).

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η πρόταση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ώστε να εκτελεσθούν με τη σύμφωνη γνώμη του Σ.Ν.Ο, από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία της και με επείγοντα τρόπο, εργασίες ενίσχυσης των αναχωμάτων στην περιοχή Κορνοφωλιάς-Λαγυνών- Πόρου, καθώς και να διατυπωθεί προς την τουρκική πλευρά πρόταση τεχνητής κατάκλισης στην περιοχή ορυζώνα Πετάλου εντός του τουρκικού εδάφους.

Αποφασίσθηκε και ήδη άνοιξαν στις 8 το πρωί δύο θυροφράγματα στο κάμπο του Πυθίου, με μέριμνα της ΔΕΚΕ, ενώ σε περίπτωση που δεν εκτονωθεί η κατάσταση θα υπάρξει τεχνητή θραύση-τομή του αναχώματος στην εν λόγω περιοχή.

Εξάλλου τέθηκε σε 24ωρη λειτουργία και το Επαρχιακό Συντονιστικό Όργανο του Επαρχείου Βορείου Έβρου με σκοπό τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών του με το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο

Προχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δίκτυο Νομαρχιών στην Ορεστιάδα με την προεδρία του Νομάρχη Νικόλαου Ζαμπουνίδη και τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων και εξετάσθηκε η υπάρχουσα κατάσταση.

Επίσης προχθές το μεσημέρι με επίβλεψη της ΔΕΚΕ, έγινε επέμβαση στο νότιο τμήμα του αναχώματος Ψαθάδων, προκειμένου να εκτονωθούν τα λιμνάζοντα νερά εκτός κάμπου, προς την κοίτη του ποταμού Έβρου.

Τέλος, προχθές το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επέμβαση-ενίσχυση του αναχώματος στην περιοχή της Κορνοφωλιάς με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας της Νομαρχίας Έβρου.

Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Έβρου Μιχάλη Κογιουμτζή, «αυτή τη στιγμή συνεχίζει να ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου, η οποία έχει ξεπεράσει και τα 6,10 μέτρα. Τα νερά αυτά έρχονται από τη Βουλγαρία και την Τουρκία».

Γι’ αυτό το λόγο, «έκλεισε μία από τις τέσσερις γραμμές, όπως έγινε και η κατάκλιση των 7.000 στρεμμάτων στο Πύθιο», σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) Έβρου που συνεδρίασε χθες το πρωί.

Αν και οι χαμηλές θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια που παρουσιάζονται αυτές τις μέρες ευνοούν την κατάσταση, ο νομός Έβρου παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή. Όπως τόνισε ο κ. Κογουμτζής, «είμαστε πλέον σε αυξημένη επιφυλακή. Ευτυχώς, δεν έχουμε πολλά νερά από τον Άρδα, ο Άρδας είναι χαμηλά».

«Σε όλο το μήκος του ποταμού τα αναχώματα είναι προβληματικά. Πέρυσι το ποτάμι δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, τα αναχώματα τραυματίστηκαν. Βεβαίως, έγιναν παρεμβάσεις στα σημεία εκείνα που έσπασαν τα αναχώματα ή που σπάσαμε εμείς, για να ανακουφίσουμε το ποτάμι, όμως, στο υπόλοιπο κομμάτι δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις, δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα, γι’ αυτό και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Έπρεπε να είχε γίνει μια γενναία συντήρηση των αναχωμάτων, δυστυχώς όμως η περσινή μεγάλη κρίση αντιμετωπίσθηκε σαν μια συνηθισμένη κατάσταση. Τα χρήματα που διατέθηκαν, 4,2 εκατ. ευρώ, ήταν πολύ λίγα για να κλείσουν τις πληγές της προηγούμενης κρίσης», δήλωσε ο Νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης.

Δήλωση

του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Έβρου Γεώργιου Ντόλιου

Ακολουθεί η δήλωση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Έβρου Γεώργιου Ντόλιου».

«Η επίσκεψη-περιοδεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκου στο Νομό Έβρου, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσωπικής του στρατηγικής για τη διάσωσή του.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι αγρότες της χώρας περιμένουν την αποπομπή του από το Υπουργείο. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι με τη συγκεκριμένη επίσκεψη δεν θα επηρεάσει και δεν θα γεμίσει ελπίδες και προσδοκίες τους πλημμυροπαθείς του Νομού, οι οποίοι βιώνουν ακόμη τα αποτελέσματα της περσινής θεομηνίας.

Επισήμανση 1η

Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν αφορούσαν μόνο τις καλλιέργειες που εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αυτές δηλαδή που καμιά Κυβέρνηση δεν μπορεί να κόψει. Το ίδιο θα επαναληφθεί και φέτος. Οι κομπασμοί τους, τους εκθέτουν μόνο, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται γιατί έχουν την αίσθηση ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς.

Επισήμανση 2η

Η αποκατάσταση των περσινών ζημιών έγινε με το γνωστό και πλήρως αποκαλυφθέντα τρόπο των απευθείας και προκλητικών αναθέσεων.

Η προχειρότητα των αποκαταστάσεων φοβάμαι ότι θα τους εκθέσει κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Τα σοβαρά έργα που δημοπρατήθηκαν δεν ξεκίνησαν ακόμη, αναδεικνύοντας την αμέλεια, ολιγωρία και ανικανότητά τους.

Μικρά έργα που δεν έγιναν και στην έλλειψη των οποίων οφείλονται οι φετινές πλημμύρες, αναδεικνύουν τη μικρότητά τους και τον μικροκομματισμό τους.

Εξαίρεσαν τη Νομαρχία από τις πιστώσεις, αχρηστεύοντας έναν ολόκληρο υπηρεσιακό μηχανισμό που έχει τη γνώση του Νομού και τις δυνατότητες να συνεργαστεί και να κινητοποιήσει τους τοπικούς φορείς και πρωτίστως τους ΤΟΕΒ.

Όλοι οι Δήμαρχοι και οι ασχολούμενοι γενικώς με τα κοινά των περιοχών που επλήγησαν, διαπίστωσαν ότι οι πλημμύρες στα Λαγυνά, στη Θυμαριά, στο Τυχερό κ.λ.π, οφείλονταν στο ότι δεν καθαρίστηκαν τα ρέματα της Λύρας, το γνωστό ως κανάλι ΣΑΡΑΝΤΗ στον Προβατώνα, αλλά και στο ότι δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος για να ανταποκριθεί στις επισημάνσεις που έγκαιρα έγιναν από Δημάρχους και φορείς.

Τα νέα φαινόμενα που παρουσιάσθηκαν και μας εκθέτουν, όπως π.χ οι πλημμύρες στο Αεροδρόμιο, οφείλονται στην εγκληματική καθυστέρηση εκτέλεσης του δρόμου Αλεξ/πολης – Λουτρά, έργο με εξασφαλισμένες πιστώσεις, με πλήρη ωρίμανση και απόλυτη γενικώς ετοιμότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας συνοδεύει τους Υπουργούς, μιλάει σε συσκέψεις ικανοποιώντας το ναρκισσισμό του, χωρίς όπως φαίνεται να έχει επίγνωση της πραγματικότητας και των ευθυνών του.

Αποδίδει ευθύνες σε άλλους, στους παλαιότερους, στους Δημάρχους, καμία φορά και σε υπηρεσίες στις οποίες ο ίδιος προΐσταται.

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου οφείλουμε να αρνηθούμε τη συμμετοχή μας, γιατί στο τέλος θα θεωρηθούμε συνυπεύθυνοι».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.